• Головна
  • Новини
  • Розвідки Німеччини та США 23 роки прослуховували уряди 130 країн

12.02.2020, 10:30

Розвідки Німеччини та США 23 роки прослуховували уряди 130 країн

Німецька федеральна служба розвідки BND та американське Центральне розвідувальне управління щонайменше 23 роки прослуховували уряди понад 100 країн.

Про це йдеться у програмі Frontal 2, підготовленій німецьким телеканалом ZDF у співпраці з американським виданням Washington Post і швейцарським телеканалом SRF.

"BND та американське ЦРУ десятиліттями шпигували за державами, включаючи дружні країни. Вони використовували шифрувальні машини і могли читати повідомлення понад 130 урядів та розвідувальних органів", - йдеться у матеріалі.

Фото: ZDF

Отримані в такий спосіб дані не розголошувалися. Серед іншого, ці спецслужби володіли інформацією про вбивство десятків тисяч людей у деяких країнах. Таким чином, спецслужби мовчали про грубі порушення прав людини, фактично приховували їх.

Зазначається, що BND та ЦРУ використовували швейцарську компанію Crypto AG, якою володіли в рівних долях, для прослуховування. Компанія випускала технологію шифрування для захищеного зв'язку і продавала її по всьому світу. Найбільшими покупцями маніпульованих пристроїв шифрування були Саудівська Аравія та Іран. Щоправда, клієнти не знали, що маніпулюють технологією спецслужби.

Свою роль зіграла в технічному забезпеченні також німецька Siemens.

Операція, яка отримала назву "Рубікон", тривала з 1970 по 1993 рік. Дехто називає її "однією з найуспішніших повоєнних розвідувальних операцій".

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: