• Головна
  • Новини
  • Рада підтримала створення Нацштабу із боротьби з коронавірусом: що це значить

20.10.2020, 13:03

Рада підтримала створення Нацштабу із боротьби з коронавірусом: що це значить

Верховна Рада на сьогоднішньому пленарному засіданні підтримала проєкт постанови про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби і захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії і нових біологічних загроз.

За документ проголосували 308 народних депутатів, повідомляє Сьогодні.

"Отже, постанова. Безкоштовні тести, гаряча лінія, безкоштовні тести для тих, у кого є симптоми (коронавірусу), безкоштовні ліки для тих, хто лікується амбулаторно і в стаціонарі, безкоштовна вся діагностика, включаючи всі аналізи для амбулаторних і стаціонарних (пацієнтів). 300% доплати медикам (до окладу) і немедичним працівникам, які контактують (з коронавірусними хворими). Страховка медикам, якщо вони захворіли", – коротко пояснила ініціатор проєкту постанови лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

Прийнятою постановою пропонується рекомендувати президенту України створити Національний штаб з протидії поширенню COVID-19.

Згідно з документом, такий Нацштаб серед іншого передбачає вирішення таких питань:

збільшити мережу системи лабораторій для проведення понад 100 тисяч тестів на добу;

організація служби мобільного тестування. Мобільні бригади зможуть проводити тести вдома у людей з вираженими симптомами;

створити (відновити) в регіонах систему мобільних бригад швидкої допомоги для транспортування коронавірусних хворих;

в держбюджеті на 2021 рік передбачити фінансування для оснащення лікарень усім необхідним для лікування хворих в стаціонарі;

лікарів, які лікують хворих на COVID-19, забезпечити необхідними засобами захисту, а також страховкою в 150-кратному розмірі прожиткового мінімуму;

відродження системи протиепідемічного захисту і розвитку мережі інфекційних лікарень;

створення "гарячої лінії", куди зможуть звертатися українці у зв'язку із симптомами хвороби. Завдання "гарячої лінії" – проконсультувати людей, розповісти про алгоритм подальших дій, організувати тестування і просто заспокоїти;

створення медичних і патронатних служб, щоб люди на самоізоляції були забезпечені всім необхідним. Передовсім це люди похилого віку та соціально незахищені. За потреби їм повинні доставляти їжу, воду і медикаменти, які прописав сімейний лікар.

Депутати вважають, що реалізація цього документу сприятиме розвитку системи екстреної медичної допомоги, забезпечить готовність системи охорони здоров`я до реагування на спалахи коронавірусу. Також це підвищить інституційну спроможність системи протиепідемічного захисту, розвиток мережі інфекційних лікарень і лабораторних центрів.

А тим часом у МОЗ очікують пік епідемії наприкінці листопада. В.о. директора Центру громадського здоров'я Ігор Кузін прогнозує спад захворюваності в грудні-січні. Також він дав прогноз, що на добу буде 35 тисяч заражень COVID-19 та грипом.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: