• Головна
  • Новини
  • Рада не підтримала звернення щодо статусу головного союзника США поза НАТО

08.09.2021, 16:33

Рада не підтримала звернення щодо статусу головного союзника США поза НАТО

Лише 24 народних депутати підтримали звернення до Конгресу США щодо отримання статусу головного союзника поза НАТО (MNNA). Раніше проти схвалення цієї ініціативи виступили послиня України у США Світлана Маркарова та міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Про це йдеться на сайті парламенту, передає Громадське.

Маркарова зазначила, що MNNA — це статус для країн, які не планують або не можуть через політичні чи географічні причини вступити в НАТО: «Це точно не про нас»

Вона також нагадала, що Україна вже долучилася до програми Партнерства з розширеними можливостями (EOP): «І цей статус надає нам великі можливості як посиленої співпраці з НАТО, так і покращення нашої інтероперабельності й розбудови спроможностей».

Схожу думку висловив і Кулеба: «Україна буде основним союзником США в НАТО, а не поза НАТО». Він зазначив, що саме для вступу до НАТО Київ втілює стратегію зовнішньої політики, створює систему альянсів задля безпеки України та поглиблює взаємодію зі стратегічними партнерами.

Альтернативна позиція

Ініціатором звернення був депутат від «Європейської Солідарності» Олексій Гончаренко. Під час виступу в парламенті він наголосив, що Україні необхідно спершу перейти від статусу партнера США до статусу союзника, тому що «навіть через рік чи два ми не станемо членами НАТО».

Тому, запевнив Гончаренко, членство у НАТО має бути середньостроковою перспективою для України, а короткостроковою — статус союзника.

Що за статус головного союзника США поза НАТО?

Його наразі мають 17 країн із різних куточків світу. Крім того, Тайвань має переваги такого ж статусу без його офіційного визначення. Зазначимо, що статус основного союзника США поза НАТО має зокрема й нещодавно захоплений «Талібаном» Афганістан.

У Державному департаменті США зазначають, що цей статус не передбачає жодних зобов'язань із боку США, проте надає країнам низку переваг в оборонній та безпековій сферах. Зокрема, йдеться про можливість на пріоритетній основі отримувати надлишкові оборонні матеріали.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: