• Головна
  • Новини
  • Проблема родинних кланів на Львівській митниці перебільшена, - Левко Прокіпчук

11.06.2019, 23:05

Проблема родинних кланів на Львівській митниці перебільшена, - Левко Прокіпчук

Якою є нинішня ситуація на Львівській митниці? Які контрабандні схеми продовжуть процвітати «на кордоні»? Чи пов’язано з цією проблемою існування родинних митних кланів? На ці та інші питання агентство Westnews.info попросило відповісти начальника Львівської митниці ДФС Левка Прокіпчука.

- Для звичайних львів’ян, які інформацію  в основному черпають з інтеренету, ситуація на Львівській митниці останнім часом виглядає так, ніби вона виходить з-під контролю. Таке враження насамперед справляють  новини про регулярні  «митні» корупційні скандали, про заяви громадських активістів щодо  викриття контрабандних схем, про постійні антикорупційні акції – в офісі, під офісом Львівської митниці, на митних постах.  Одна з останніх подібних новин, як відомо, стосувалася затримання працівниками СБУ на хабарі двох працівників митного посту «Угринів» Як  Ви це все загалом прокоментували б? 

- Щодо інциденту на  митному посту «Угринів, то  в   2019 році це перший  випадок, коли наших працівників  викрили  на хабарі і вони стали фігурантами кримінального провадження за ст. 368 КК України. Протягом аналогічного періоду минулого року таких випадків було п’ять.

Водночас з початку 2019 року в нас було два випадки, коли фіксувались спроби надати хабарі митникам. Наші працівники з цього приводу подали  заяви в правоохоронні органи, у результаті були вікриті кримінальні провадження – за ст. 369 КК України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі).

- Тобто, кількість  викритих  корупційних злочинів останнім часом  не збільшилась?

- Не збільшилась. А щодо широкого розголосу в інтернеті, який отримують подібні випадки, то у якійсь мірі його можна пояснити тією увагою, що прикута останнім часом до Львівської митниці ДФС з боку окремих львівських громадських активістів.

Якщо ж говорити про протидію корупції на митниці, то передусім потрібно звертати увагу на необхідність комплексного підходу. Зокрема, на те, що з одного боку має бути забезпечено невідворотність покарання для хабарників, а з іншого боку – працівники митних органів мають бути належним чином забезпечені.  

Взяти до прикладу рівень заробітних плат. Об’єктивно зарплати працівників митниці є нижчими у порівнянні з працівниками інших державних органів. Так, молода людина, яка за результатами конкурсу займає вакантну посаду на митниці, перші три місяці буде працювати на зарплату у чотири тисячі гривень.

- Повернімося до громадських активістів.  Що криється за останніми «митними» антикорупційними акціями, за блокуванням вашого офісу, митних постів? Чи перешкоджають такі акції нормальній роботі митниці?

- Можливо це пов’язано з якимись політичними процесами. Більш точну відповідь вочевидь могли б надати організатори цих акцій.

Загалом під час спілкування з громадськими активістами я зайняв таку позицію. Якщо ви маєте бажання поспілкуватися,  донести якусь інформацію чи  почути відповідь на якесь питання, то ми є відкритими і завжди готові до  розмови. Для цього не потрібно записуватись на прийом і очікувати, як це відбувається в інших органах, організаціях.

Натомість, на мою думку,  в окремих випадках ті люди перегинають палицю. Тому що насправді більшість активістів,  які приходять на акції, вони мають  номер мого мобільного телефону,   завжди можуть його набрати і домовитися про прийом. Однак замість цього влаштовується акція, «шоу» – до  прикладу з вуличним шумовим піротехнічним супроводженням.

Тобто, моя позиція була така, щоб брати удар на себе, головне,  щоб  не чинилось перешкоджання  функціонуванню митниці чи митних постів.

Серйозного негативного впливу владося уникнути. Від акцій активістів незручності мабуть найбільше відчували мешканці довколишніх будинців (що поруч з головним офісом Львівської митниці на вул. Костюшка) і частково  працівники офісу.

Набагато гіршою, якщо пригадуєте, ситуація була в листопаді минулого року, коли вносилися зміни в законодавство, яке стосується  "євробляхерів". І коли  від блокування пунктів пропуску відчували незручності чимало громадян та субєктів зовнішньоекомічної діяльності.

- Чи означає це, що митниця працювала (працює) в нормальному режимі?

-  Я не можу сказати,  що ми працюємо в  спокійній обстановці. Абсолютно не так. Однак  ситуацію оцінюю передусім з  огляду на результат.

У січні – травні 2019 року Львівською митницею ДФС перераховано до бюджету 8 513,1 млн грн митних платежів, що на 40,9%, або на 2 469,3 грн більше, ніж за січень – травень 2018 року

Або ще такі цифри. На митниці зареєстровано 6 890 учасників ЗЕД. При цьому  за 5 місяці  на облік було поставлено нових 381 учасників. Ріст в порівнянні  з аналогічним  періодом минулого року складає понад  18 відсотків. Не менш важливим є те, що у нас митне оформлення здійснюють підприємці з інших областей – таких 1413 , що на 19,5% більше ніж за  аналогічний   період минулого року.

- Така проблема як контрабанда. Які контрабандні схеми продовжуть процвітати «на кордоні»? Цікаво також, скільки порушень митних правил вдалося виявити з початку року вашим працівникам.

- Загалом є кілька характерних схем. Вони не є новими і, звісно, що використосується  не лишень на Львівській митниці.

Одна з них полягає в подрібнення партій. Це коли громадяни везуть в межах так званої норми товар,  який насправді не є їхнім, та який  після  перетину кордону  об’єднується в одну партію.

Ще одна схема -  це  приховування від митного контролю. Вона більше характерна для вивезення товарів. Найбільш широко відомий приклад -  коли тютюнові вироби  приховуються в спеціально виготовлених сховищах чи тайниках.

При «третій» схемі використовується механізм  недекларування. Це коли по зеленому коридору переміщуються товари з розрахунку на те,  що працівником митниці не буде належним чином проведено огляд.  Відповідно незадекларований товар  буде ввезено.

Ввезення контрабандних товарів може також відбуватися з використанням поштових відправлень. Фактично про цю «хитрість»  можна говорити як про різновид  першої схеми,  що полягає  в подрібненні партій.

Ну  і остання, яка стосується переміщення транспортних засобів. Щоправда зараз вона  значно рідше використосується. Це коли переміщувалися в режимі тимчасового ввезення транспортні засоби на іноземній реєстрації, а потім передавалися резидентам для користування.

Тепер що стосується  протидії порушенню митних правил.

Загалом за п’ять місяців 2019 року складено понад 2300 протоколів про порушення митних правил на суму майже 36,6 млн грн.

- Є така думка, що існування контрабандних схем пов’язане у тому числі з тим, що на львівскій митниці  окопалися свої родинні  клани. Що Ви думаєте з цього приводу?

- Як на мене, проблема родинних кланів на львівській митниці перебільшена.  Я вивчав для себе це питання. Тут потрійно враховувати й те, що працівники митниці між собою доволі часто одружуються. І це є абсолютно закономірно. Молоді люди,  влаштувавшись на роботу на митницю, проводять разом багато часу,  між ними зав'язуються стосунки.

Для мене, як керівника митниці, принциповим є те,  щоб не було конфлікту інтересів,  який передбачений в законодавстві України. У всіх цих випадках я стежу передусім за тим,   щоб не було  можливості створити своєрідний корупційний «ланцюг».  Це,  наприклад,  коли чоловік там чи дружина,   батько чи син  здійснюють оформлення вантажу у внутрішньому підрозділі, а їхній близький родич на кордоні цей вантаж зможе випустити чи впустити. Безпосердньо повноваження працівників митниці, пов’язанних  родинними відносинами, аналізує відділ з питання запобізання і виявлення корупції. Щоб унеможливити створення якихось корупційних моментів, схем.

- Дякуємо за інтерв'ю.

Розмову вів Віктор Корнієнко.

Фото - Репортер

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: