• Головна
  • Новини
  • Постачання до України надлишків COVID-вакцин з ЄС призупинили – Кулеба

16.03.2021, 14:38

Постачання до України надлишків COVID-вакцин з ЄС призупинили – Кулеба

Постачання до України надлишків ковід-вакцин з ЄС наразі дати відтерміновується через порушення графіку постачання у самі ці країни.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час спільної з главою МЗС Словенії Анже Логаром пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас ще з минулого року були переговори і домовленості з деякими країнами ЄС про те, що вони поділяться з Україною вакциною. І конкретні домовленості були досягнуті. Але графік постачання вакцини до самих цих європейських країн був по суті зірваний, відповідно, посунулися і ті дати, коли ці країни можуть поділитися з нами надлишками вакцини", - сказав Кулеба.

Водночас він підкреслив, щоце лише один з потенційних каналів постачання вакцини.

За словами міністра, Україна фокусується на контрактах з безпосередніми виробниками вакцини.

У свою чергу глава МЗС Словенії підкреслив, що зараз спостерігається нестача антиковідних вакцин та зростаючий попит на них в усьому світі. На його думку, необхідно нарощувати потужності для виробництва достатньої кількості вакцин.

Логар також зауважив, що наразі дуже важливо забезпечити справедливий розподіл вакцин серед усіх країн, та нагадав, що програма COVAX у цьому контексті дуже слушна.

"І якраз у цьому сенсі нам дуже обережно треба ставитись до так званої "вакцинової дипломатії", яка може руйнувати двосторонні стосунки між країнами", - додав глава МЗС Словенії.

Як повідомляв Укрінформ, Україна має отримати в межах глобальної ініціативи COVAX 8 млн доз вакцини. Поставка першої партії вакцини Pfizer у кількості 117 тис. доз очікувалася в середині лютого.

23 лютого в Україну було доставлено 500 тис. доз вакцини Covishield, розробки Oxford/AstraZeneca, виробленої на потужностях Serum Institute. Поставки були здійснені через міжнародну закупівельну організацію Crown Agents. Вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочалася 24 лютого 2021 року. Вона відбуватиметься в п’ять етапів. На першому етапі щеплюватимуть медичних працівників ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку та військових на фронті. Усі щеплення є добровільними й безоплатними.

До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз вакцини Oxford/AstraZeneca.

Також наприкінці 2020 року Україна уклала угоду на постачання 1,9 млн доз вакцини виробництва Sinovac Biotech. 10 березня МОЗ повідомило про реєстрацію вакцини китайського виробника Sinovac Biotech "Короновак". Очікується, що перша поставка цієї вакцини складе 700 тис. доз.

Фото - Твіттер

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: