• Головна
  • Новини
  • Підгорецький замок потрапив до книги британського журналіста "Покинуті палаци"

14.12.2020, 15:42

Підгорецький замок потрапив до книги британського журналіста "Покинуті палаци"

Будівля Підгорецького замку, що у Бродівському районі, увійшла до книги британського письменника та журналіста Майкла Керрігана "Покинуті палаци".

Про це пише Львівська ОДА.

Книга вийшла у Великій Британії. У ній автор також зібрав занедбані чи зруйновані об'єкти з Британії, США, Японії, Франції, Португалії. Загалом - 150 будівель. 

"Від чудових резиденцій та аристократичних маєтків до готелів та міських особняків, на цих чудових знімках зображені колись великі будівлі, покинуті та призупинені в часі. Всі вони з’являються в книзі “Покинуті палаци” Майкла Керрігана. У цьому томі також пояснюються захоплюючі причини їх загибелі, які включають політику, банкрутство, особисті трагедії, природні та техногенні катастрофи", - йдеться у матеріалі видання Daily Mail.

"Палац у Підгірцях був побудований у 1630-х роках для відомого польського військового полководця та королівського радника Станіслава Конєцпольського (1591–1646). Пограбований та пошкоджений у Першій світовій війні, він зберігся, щоб використовуватись як санаторій, але був серйозно пошкоджений пожежею у 1950-х. З моменту незалежності України він належав Національному художньому музею, але вони не мали ресурсів для його відновлення", - описав Підгорецький замок автор книги. 

Нагадаємо, 16 червня цього року Львівська обласна державна адміністрація передала до сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики України чотири замки на Львівщині, серед яких і Підгорецький замок. 

Передачу здійснили, аби Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького змогла використовувати для їхнього належного утримання і реставрації кошти державного бюджету.

9 липня Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко повідомив про те, що частиною національного проекту «Велике будівництво» стане відновлення 100 культурних об’єктів, серед яких палац Підгорецького замку. 

"Департамент архітектури та містобудування Львівської ОДА подав пропозицію включити у державну програму "Велика реставрація" на 2021 рік понад 20 об'єктів. Серед них і палац замку у Підгірцях. Сподіваємося, що уже найближчим часом жодна із цих будівель не поповнить нові томи подібних видань", - зазначив заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод. 

Нагадаємо, що будівля замку XVII ст. (ох. №412) у с. Підгірці – пам’ятка архітектури національного значення, об’єкт державної власності, що перебуває на балансі облдержадміністрації. У 1997 році Підгорецький замок передано в користування Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького.

Реставрація замку розпочалась у 2000 році. Було виготовлено проектно-кошторисну документацію на виконання першочергових протиаварійних робіт на суму 12,9 млн гривень. У період з 2007 до 2009 років  використано близько 3,0 млн грн, передбачених і виділених з державного бюджету. За цей період  відремонтовано дахові конструкції, виконано заміну покрівлі,  відреставровано приміщення вхідної оборонної частини замку.

У відреставрованих приміщеннях обладнані виставкові зали Львівської національної галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького.

Наступний етап відтворення пам’ятки - ліквідація аварійного стану дворових сходів, терас та реставрація замкової каплиці. Однак упродовж 2010-2020 років кошти з державного та обласного бюджетів не виділялись і реставрація пам’ятки  була призупинена.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: