• Головна
  • Новини
  • Новий очільник НБУ має продовжити політику екскерівництва – МВФ

10.07.2020, 12:33

Новий очільник НБУ має продовжити політику екскерівництва – МВФ

Керівництво Національного банку проводило ефективну грошово-кредитну та фінансову політику. Ця система має продовжуватися і при новому очільникові НБУ.

Так наголосив представник МВФ в Україні Йоста Люнгман в інтерв’ю виданню “Ліга”.

“Ми вважаємо, що керівництво та персонал НБУ ефективно впроваджували виважену грошово-кредитну та фінансову політику, і важливо, щоб ця політика була продовжена і при новому очільнику”, - сказав він.

За його словами, Україна створила систему забезпечення незалежності центрального банку відповідно до найкращої міжнародної практики у 2015 році. Ця система добре послужила Україні та сприяла швидкому відновленню та зростанню економіки, зазначив Люнгман.

Але, зауважив він, для того, щоб ця модель працювала, центральний банк повинен відчувати впевненість в тому, що він може приймати важкі, але необхідні рішення без політично умотивованих наслідків, що політичний істеблішмент буде захищати незалежність центрального банку, коли його дії ставлять під сумнів, і що незалежність центрального банку поважатимуть і за буквою, і за духом закону.

“Те, що керівництво НБУ відверто каже, що воно піддається політичному тиску, повинно хвилювати всіх”, - підкреслив представник МВФ в Україні.

Нагадаємо, голова Нацбанку України Яків Смолій 1 липня подав Президентові заяву про звільнення через «систематичний політичний тиск».

Своєю чергою, в Офісі Президента запевнили, що правління НБУ буде продовжувати свою діяльність на засадах незалежності та професійності, додавши, що «безумовним пріоритетом залишається забезпечення незалежності Національного банку України».

2 липня Президент вніс до Верховної Ради подання на звільнення Смолія з посади голови НБУ. Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав проєкт відповідної постанови.

3 липня Верховна Рада звільнила Смолія з посади.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: