• Головна
  • Новини
  • Німеччина веде переговори з Україною щодо сезонних робітників

15.04.2021, 17:07

Німеччина веде переговори з Україною щодо сезонних робітників

Наразі правових підстав для працевлаштування українських сезонних робітників у сільському господарстві в Німеччині немає, але переговори щодо цього ведуться.

Про це Укрінформу повідомили в Міністерстві праці ФРН.

«Міністерство веде попередні переговори з Україною щодо працевлаштування на сезонні роботи в сільському господарстві. Наразі сезонне працевлаштування для українців можливе лише в рамках відпустки чи стажування студентів», - зазначили у відомстві на запит агентства.

Таких «робочих на час відпустки» в 2018 році в Німеччині було зареєстровано 11 838 людей (з них 7 053 в сільському господарстві), в 2019 – 19 180 (9 594 в с/г), за перші 9 місяців 2020 року – 18 301 (у тому числі 10 285 в аграрному секторі).

Прогнозувати ситуацію цього року, з огляду на пандемію, в Міністерстві не беруться. Безвіз, як відомо, наразі не працює.

Працевлаштування ж «справжніх» сезонних працівників у сільському господарстві можливе лише в межах посередницьких угод. Уперше цього року німецька сторона уклала пілотну угоду про працевлаштування сезонних помічників у сільському господарстві з Грузією, Україна - на черзі.

Угода передбачає, порівняно із загальним правом на в’їзд робітників до Німеччини, значно спрощені правила в’їзду за умови, що тривалість роботи не перевищує 90 днів у період 180 днів. Після укладення потрібен буде лише дозвіл на роботу від державної адміністрації зайнятості у Німеччині та Федерального агентства зайнятості (ВА) для окремих категорій працівників (BA при цьомуперевіряє умови працевлаштування, такі як заробітна плата, яка не повинна бути нижчою, ніж для місцевих працівників). Дозвіл видається швидко, адже віза не потрібна. За договором працювати зможе фіксована кількість сезонних робітників.

Німеччина відчуває велику потребу в сезонних працівниках у сільському господарстві, яка, вочевидь, скоро вже не покриватиметься пропозиціями з терен Європейського Союзу, зауважили в Мінпраці. Однак наразі сезонні працівники з третіх країн все ще становлять невелику групу від загального їх числа.

Минулого року ФРН дозволила для порятунку весняного врожаю приїзд до країни у квітні-травні 80 тис. сезонних працівників зі Східної Європи. В основному це були громадяни Польщі та Румунії, які є громадянами ЄС. Середня потреба в помічниках у німецькому агросекторі оцінюється в понад 300 тис. осіб.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: