• Головна
  • Новини
  • Нідерланди надали 4 млн. євро на гуманітарне розмінування в Україні

11.11.2020, 15:54

Нідерланди надали 4 млн. євро на гуманітарне розмінування в Україні

Уряд Нідерландів надав 4 млн. євро на гуманітарне розмінування на Донбасі, йдеться в повідомленні посольства Нідерландів в Україні, оприлюдненому в середу.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ми змогли збільшити нашу підтримку розмінування в Україні вп'ятеро. Нідерланди підтримують протимінну діяльність The HALO Trust в Україні з 2015 року, від самого початку їхньої діяльності. Я був вражений роботою їхньої команди, коли відвідав пункт розмінування в Новолуганському восени минулого року", - сказав посол Нідерландів в Україні Єннес де Мол.

Згідно з новою урядовою програмою дій проти мін і касетних боєприпасів на 2020-2024 роки, глобальною метою якої є "Світ без мін до 2025 року", на сході України розмінування здійснюватиме неурядова організація The HALO Trust. Окрім України, Нідерланди допомагають у розмінуванні в Афганістані, Іраку, Лівані, Лівії, Сирії та Ємені.

Як зазначається, перші команди HALO, підтримані Нідерландами, почали працювати на сході України вже в жовтні.

"Нідерланди були першим донором, який підтримав HALO 5 років тому. Це дало нам змогу обстежувати й очистити перші райони на сході України. Завдяки збільшенню підтримки від уряду Нідерландів ми зможемо й надалі робити території безпечними та запобігати пораненням і смертності серед цивільних осіб. Ми також робимо землі знову придатними для сільського господарства й інфраструктури. Хоча треба зробити ще дуже багато, це - великий крок до України без мін", - сказав керівник програми The HALO Trust в Україні Тобі Робінсон.

У посольстві наголосили, що допомога уряду Нідерландів є дуже своєчасною, адже підписів президента очікують нещодавно затверджені парламентом зміни до закону України "Про протимінну діяльність в Україні". Згідно з цим законом утворюється національний орган з питань протимінної діяльності, а також центр протимінної діяльності та центр гуманітарного розмінування - під егідою Міністерства оборони й Державної служби з надзвичайних ситуацій.

"Це не лише значно наблизить протимінну діяльність в Україні до міжнародних стандартів, а й, сподіваюся, зробить її набагато ефективнішою. Ми розраховуємо на успішне впровадження нового законодавства, яке також потребуватиме виділення належних ресурсів з боку України та її міжнародних партнерів", - зазначив Єннес де Мол.

Довгостроковою метою нідерландської політики в Україні є зміцнення стабільності, безпеки та процвітання в країні, особливо на Донбасі. Для досягнення цієї мети Нідерланди зосереджуються на реалізації реформ, як це передбачено в Угоді про асоціацію між Україною і ЄС. Окрім Програми дій проти мін і касетних боєприпасів Нідерланди також сприяють гуманітарному розмінуванню в Україні, підтримуючи спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні та різні проекти ОБСЄ.

Як зазначено в прес-релізі, нині Україна посідає п'яте місце у світі за рівнем смертності від мін і боєприпасів, які не розірвалися, і третє - за кількістю інцидентів із протитранспортними мінами. За останні 6 років на сході України загинуло понад 750 людей (зокрема 27 дітей), ще 1500 дістали тілесних ушкоджень від мін і боєприпасів, що не розірвалися. Також через мінування територій місцеві жителі втратили значні площі сільськогосподарських земель, які тепер непридатні для обробки. Це чинить додатковий негативний вплив на громади, постраждалі від конфлікту на Донбасі.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: