• Головна
  • Новини
  • На Верецькому перевалі вшанували січовиків, розстріляних тут у березні 1939 року

22.03.2021, 11:27

На Верецькому перевалі вшанували січовиків, розстріляних тут у березні 1939 року

Із нагоди 82-ї річниці проголошення самостійності Карпатської України сьогодні, 21 березня, на Сколівщині депутати Львівської обласної ради, військові, громадськість та ліцеїсти Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою ім. Героїв Крут вшанували пам'яті січовиків, розстріляних на Верецькому перевалі.

Про це повідомили ініціатори.

Делегацію очолив Святослав Шеремета, депутат Львівської обласної ради, керівник меморіально-пошукового центру «Доля».

Присутні поклали квіти до могил на Меморіальному комплексі у селі Климець та запалили лампадки пам’яті, священнослужителі провели чин панахиди за полеглими.

«Роботи з пошуку та перепоховання січовиків у 2008 році розпочало меморіально-пошукове підприємство Львівської обласної ради «Доля». Сьогодні на Меморіальному військовому кладовищі спочиває 22 героя часу Карпатської України. Пошуки розстріляних тривають, адже, за різними даними, розстріли відбувалися у 12-15 км навколо Верецького перевалу та вздовж усього кордону тодішньої Польщі та Чехословаччини.

Переконаний, що Львівська обласна рада продовжить покращення меморіалу, і буде розпочато другий етап вшанування пам’яті січовиків Карпатської України», - зауважив Святослав Шеремета.

У 1939 році на землях Закарпаття Августином Волошином було проголошено повну державну самостійність Карпатської України. У середині березня за підтримки Третього Рейху війну проти Карпатської України розпочало Королівство Угорщина.

Найбільший бій відбувся на Красному полі поблизу Хуста. В цьому бою загинуло близько 230 січовиків. За інформацією науковців, частину захоплених у полон січовиків — вихідців з Галичини, угорці передали полякам.

17 березня 1939 року полонених колонами привели на Верецький перевал та групами по 10−20 осіб розстрілювали в різних місцях. Загальна кількість вбитих може сягати 600 осіб.

У 90-х роках ХХ століття на Верецькому перевалі було встановлено символічний меморіальний знак. А 15 жовтня 2017 року у селі Климець на Верецькому перевалі зусиллями обласної влади Львівщини відкрили Меморіальний комплекс полеглим січовикам Карпатської України.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: