• Головна
  • Новини
  • На Тернопільщині завершили зйомки циклу «Жива УПА. Тернопільщина»

13.08.2021, 13:59

На Тернопільщині завершили зйомки циклу «Жива УПА. Тернопільщина»

Команда "Сектор Правди" у партнерстві з тернопільським телеканалом і за підтримки Українського культурного фонду зняли чотири документальних телепередачі про учасниць Других Визвольних змагань з Тернопільщини. Це зв'язкові Романа Шухевича – Галина Дидик і Марта Пашківська, та медсестра Ванда Горчинська й зв'язкова Галина Кравчук.

Про це "Еспресо.Захід" розповіла режисерка Марія Яремчук.

"Жива УПА. Тернопільщина" –  це 4 теленариси про жінок, роль яких у війні часто залишається недооціненою, – каже Марія Яремчук. – Усі вони проживають і проживали на Тернопільщині". 

Проводили зйомки в Копичинцях, Ланівцях, у рідному селі Галини Кравчук – селі Гніздичне, яке ветеранка вперше за 20 років відвідала. Окремі епізоди знімали на батьківщині Марти Пашківської – Борщові, та в Бережанах, звідки Галина Дидик.

Фото - Громадське
За словами режисерки, сам проєкт "Жива УПА" виник 2016 року. Спочатку команда "Сектор Правди" розпочинала як військові журналісти на базі добровольчого батальйону. Потім їм запропонували взяти інтерв'ю у ветерана УПА Ореста Васкула. Він розповів їм неймовірно цікаву історію свого життя, і тоді вони зрозуміли: статті буде замало – потрібно знімати документальний фільм.

"Таким чином у нашому доробку вже три фільми про героїв-упівців. Крім того, цього року за підтримки Держкіно України ми зняли четвертий фільм, "Марія" – про українську літераторку, учасницю національно-визвольних змагань, членкиню ОУН Марію Штепу. Він вийде в жовтні", – додала Марія Яремчук. 

На всіх зйомках циклу "Жива УПА" ветерана чи ветеранку втілює актор, який розповідає історію героя. 

"Ми намагаємося максимально не змінювати пряму мову розповідача. Тому все виглядає природно. Доповнюємо історію фотографіями, хроніками й архівними матеріалами. І власне виходить така ілюзія, ніби інтерв'ю зняте з людиною десь у 40-х роках минулого століття у тому віці, місці та одязі, у якому він чи вона були", – зазначає режисерка. 

Наразі зйомки циклу "Жива УПА.Тернопільщина" фактично завершені. Відбувалися вони понад два тижні. Документальні передачі вийдуть на екрани тернополян у середині вересня. Кожна серія займатиме 30 хвилин. Завершити показ планують до Дня захисника України, 14 жовтня. Після цього серії будуть у вільному доступі. 

Фото - Сектор Правди

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: