08.12.2022, 16:33

На Львівщині виробництво гречки за рік зросло вдвічі

Львівщина у 2022 році зібрала майже 9,5 тис. тон гречки. Цей показник є в 2,5 рази більшим від врожаю 2021 року.

Досягти таких результатів львівським аграріям вдалось завдяки збільшенню посівних площ на 70% до 6,3 тис. га. Разом з тим за рік зросла середня врожайність гречки на 37 % до 14 ц/га.

Втім гречка на Львівщині досі є нішевою культурою, в області її професійним вирощуванням займаються близько 150 аграріїв. Складність вирощування цієї культури обумовлена кількома факторами. По-перше, гречка має відносно невисоку врожайність і, відповідно, вищу собівартість, у порівнянні з іншими зерновими культурами. По-друге, до війни наші виробники постійно відчували тиск на ціну гречки завдяки постійному зростанню її  імпорту.

"У цьому році цінова ситуація на ринку кардинально змінилась. Через скорочення виробництва у степовій зоні та зниження обсягів імпорту ціни на гречку в Україні сягнули рекордного рівня. Львівські аграрії передбачили такий розвиток подій ще навесні, тому і прийняли рішення розширювати посіви", – розповідає директорка департаменту АПР Тетяна Гетьман.

За її словами, департамент стимулював виробників збільшувати площі під гречкою через Комплексну програму підтримки аграрного сектору регіону у 2022 році. В межах цієї програми з обласного бюджету аграрії мали можливість відшкодовувати до 50% вартості високорепродуктивного насіння гречки. Програмою скористались 8 суб'єктів господарювання, які придбали та висіяли 30 тонн насіння гречки на площі 314,5 га.

Найбільше посівів гречки (понад тисячу гектарів) були у Золочівському, Самбірському та Червоноградському районах.

Упродовж останніх восьми років посівні площі даної культури аграрії області то збільшували, то скорочували. Проте за останні 4 роки вирощування гречки набирає обертів, зокрема з 2019 року площі щорічно збільшувались.

Довідково: гречка є єдиною незлаковою рослиною в групі зернових культур. Крупа з неї має високі споживчі, смакові й дієтичні якості.

У зерні гречки містяться органічні кислоти (лимонна, яблучна, малеїнова, щавлева), які сприяють кращому засвоєнню не тільки гречаної каші, а й інших страв, які вживаються після неї. До складу зерна гречки входять такі цінні вітаміни, як B1, В2, В6, Р (рутин), необхідні для нормальної фізіологічної діяльності людського організму. Цим визначається цінність гречки як лікувально-дієтичного продукту харчування.

За часів Незалежності українська гречка стала жертвою ринкової конкуренції. Китайське чи російське зерно, навіть нижчої якості, виявилися дешевшими, тож площі, відведені під цю культуру в Україні скорочувались, і гречка перейшла в ранг нішової культури.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: