01.07.2019, 13:26

Минуло тижня на Львівщині зафіксовано 56 випадків кору

Протягом періоду 20.06 - 26.06 у Львівській області зареєстровано 56 випадків кору, в т.ч. 36 дітей до 17р., що становить 64,3%, серед  дорослих - 20 випадків (35,7%). За попередній тиждень (13.06- 19.06) – 62 випадки. Найбільше випадків зареєстровано у віковій групі – 1-4 роки. 83,3% захворілих дітей не мають щеплень проти кору.  Госпіталізовано з діагнозом   кір в інфекційні стаціонари області 43 осіб ( 76,8%), у тому числі 26 дітей віком до 17 років. 

Про це повідомив лікар епідеміолог ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Л. Бойко.

З початку року захворіли на кір за первинними діагнозами 5 976 осіб, в т.ч. 4091 дитина, 1895 дорослих. 

За останній тиждень спалахів  в  організованих колективах не зареєстровано.

Найвищі показники захворюваності на кір у  містах - Львів, Дрогобич, Червоноград, районах - Пустомитівський, Яворівський, Дрогобицький, Стрийський. 

Кір – це дуже небезпечне і заразне захворювання, ліків від кору не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть призвести до смертельних наслідків. Діти і дорослі, які не отримали профілактичні щеплення, знаходяться у зоні ризику. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту) тощо, а також до інвалідності та смерті.  З початку спалаху кір забрав 38 життів українців. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору -  тільки вакцинація.

  В області триває етап вакцинації  від кору. Мета – захистити дітей та дорослих від спалаху кору, який  триває майже  два роки. Вакцинуватись за календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років (навіть ті, які мають фальшиву довідку про щеплення, але насправді не були вакциновані).  Обов’язковою умовою вакцинації є згода від батьків.

Наявність щеплень за Календарем — обов’язкова вимога для відвідування дитячих садочків і шкіл. Верховний Суд України відмовив у задоволенні позивних вимог, в яких один із батьків оскаржував рішення керівництва дитсадка не приймати не щеплену дитину до відвідування закладу. У  Постанові Верховного Суду зазначається, що держава  має забезпечити дотримання оптимального балансу між реалізацією права дитини на дошкільну освіту та інтересами інших дітей. Коли індивідуальний інтерес протиставляється загальному інтересу суспільства, загальне благо на безпеку та охорону здоров’я має перевагу.

Відтепер для усіх дорослих без обмежень за віком щеплення проти кору, епідемічного паротиту, краснухи вакциною КПК є безкоштовними. Також можна вакцинувати немовлят віком від 6 місяців, для яких кір особливо небезпечний (відповідно наказу МОЗ від 23.04.2019р. №958 ”Про внесення змін у Календар профілактичних щеплень в Україні”, який зареєстровано в Міністерстві юстиції від 25.04.2019 №442/33413).

Вакцинація гарантована всім дорослим, які:

• контактували з хворими (вакцинацію рекомендовано зробити впродовж 72 годин);

• не хворіли на кір і не мають підтверджених даних про щеплення у медичній карті;

• за результатами аналізів на наявність антитіл IgG не мають імунітету проти кору.

За травень місяць отримали щеплення КПК 4931 осіб, в т.ч. 399 дорослих. Спочатку року 60 318 осіб щеплено проти кору.

За тиждень отримали  щеплення проти кору  2203 осіб, в т.ч. дорослих 835.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: