• Головна
  • Новини
  • Минає 14 річниця після техногенної катастрофи на Львівщині, яку порівнювали з чорнобильською. Відео

16.07.2021, 14:59

Минає 14 річниця після техногенної катастрофи на Львівщині, яку порівнювали з чорнобильською. Відео

Сьогодні минає 14 років з часу наймасштабнішої фосфорної аварії в Україні, яка сталась 16 липня 2007 року в Ожидові на Львівщині.

"Еспресо.Захід" нагадає, як реагували чиновники і суспільство. Тоді на перегоні Красне-Ожидів зійшли з колії 15 цистерн (по 50 тонн кожна) з жовтим фосфором. 6 із них загорілись. Хмари білого диму поширювались дуже швидко, а складність гасіння полягала в тому, що гасити фосфор водою не можна. 

Було пошкоджено 50 м залізничної колії. А зона ураження склала близько 90 кв. км. Небезпечний вантаж їхав із Казахстану до Польщі і його орієнтовна вартість становить близько 3 мільйонів доларів.

Тоді на подолання наслідків аварії були залучені 450 осіб особового складу та 80 одиниць техніки, найбільше від МНС (125 осіб і 30 одиниць техніки) та від МВС (220 осіб і 30 одиниць техніки). Операція з ліквідації пожежі проходила під керівництвом очільника львівських рятувальників Сергія Дмитровського.

За офіційною інформацією, що її оприлюднило головне управління охорони здоров’я Львівської області, з території п’яти районів, що потрапили під ореол поширення фосфорного диму, було госпіталізовано 320 осіб, у тому числі 83 дітей. Із них 181 особа - з діагнозом "гостре інгаляційне отруєння продуктами горіння фосфору".

Люди  масово скаржились на головні болі, нудоту, а найбільше місцевих мешканців охопила паніка. В одному з перших інтерв’ю, яке дав тодішній віце-прем’єр Олександр Кузьмук, він порівняв катастрофу в Ожидові з Чорнобильською. Щоби зменшити панічні настрої серед населення, обласна влада запустила спеціальну гарячу лінію для консультацій мешканців. 

Науковці також наголошували на шкоді, що її може завдати речовина. В інтерв'ю "Голосу Америки" професор університету Джорджа Вашингтона Ті Джідотті казав:

"Фосфор є отруйним для кожної клітини в тілі. Він діє на те, як клітини продукують енергію. У багатьох випадках жовтий фосфор подібний до ціаніду. В даній ситуації найбільшій ризик становить фосфор у повітрі. Мозок, нирки, серце – це найбільш уразливі до дії фосфору органи. Вражені люди матимуть біль голови, нерегулярне серцебиття, нудоту. Лікування – це по суті чекання, поки жовтий фосфор вийде з організму. Людина має отримати медичну допомогу для підтримки організму, поки з нього виходитиме фосфор”.

Уже згодом Олександр Кузьмук, який персонально спровокував панічні настрої, заявив про те, що наслідки аварії практично локалізовані, небезпеки для здоров’я людей, а також загрози довкіллю немає. Віце-прем’єр особисто прибув на місце аварії, де привселюдно пив воду з криниці і їв огірки, щоби продемонструвати, що загроза довкіллю не є катастрофічною.

Загиблих внаслідок екологічного лиха не зафіксували. А ймовірною причиною вважали незадовільний технічний стан вагонів та недотримання технічних умов завантаження небезпечного вантажу.

Довідково

Жовтий фосфор – дуже отруйна вогненебезпечна кристалічна речовина від світло-жовтого до темно-бурого кольору. У воді не розчиняється, на повітрі легко окислюється і займається. 

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: