• Головна
  • Новини
  • Львівська ОТГ: коли повноцінно запрацює та як обиратимуть старост

25.11.2020, 14:09

Львівська ОТГ: коли повноцінно запрацює та як обиратимуть старост

Львівська ОТГ повноцінно запрацює із 1 січня 2021 року. До цього часу мають сформувати старостинські округи та обрати страрост у населених пунктах, які увійшли до Львівської ОТГ.

 Про це у програмі Сьогодні. Головне на Суспільне Львів розповів директор "Агенції регіонального розвитку" у Львівській області Тарас Баранецький.

Лише за поданням голови Львівської ОТГ у населених пунктах, які увійшли до складу Львова призначатимуть місцевих керівників — старост. Старосту призначатимуть на 5 років. Він буде підзвітний Львівській міській раді.

"Коли внесли зміни у Виборчий кодекс України питання виборності старост скасували. Виборність старост було прописано у Законі про "Добровільне об’єднання територіальних громад". Але ми б мали дві події, які не зовсім правильно хронологічно було б розкалдено. Тобто, створюється обєднана територіальна громада, яка би мала проголосувати за старостинські округи — сформувати їх. А далі в цих старостинських округах мали відбутися вибори, тобто, вибори старост мали би відбутися не 25 жовтня, а вже тоді коли буде сформована рада ОТГ. І це мало робитися за кошти місцевого бюджету, тому щоб не робити таких складних речей тимчасово посаду старост ліквідувати, як виборну, а зробити як призначену", — каже Тарас Баранецький.

Старости населених пунктів, які приєдналися до Львівської ОТГ призначаються Львіською міської радою за поданням голови. Відповідно цьому передує формування старостинських округів, рада голосує за той чи інший розподіл старостинських округів.

Також свою позицію матимуть можливість висловити і мешканці населеного пункту, де призначатимуть старосту.

"Враховуючи конфліктні речі, які відбувались перед формуванням Львівської ОТГ, мали б бути проведені громадські обговорення. Тобто, люди би мали визначитися з якимось кандидатурами чи кандидатурою, кого вони хотіли би бачити своїм старсотою. Хоча , відповідно до законодаства такі речі не є обовязковими. Старсот можуть призначати без обгворення, але знову ж таки за поданням міського голови", – зазначив Тарас Баранецький.

Чи буде відрізнятися процедура призначення та повноваження старост у містах, селищах та селах — наразі невідомо.

"Зараз питання старости міста немає у законодавстві. Тому ми не можемо говорити, що призначення старости у місті Винники є законним. Можливо, там буде представник якось інакше називатися. Те саме стосується Дублян і ще чотирьох ОТГ у Львівській області, де міста увійшли до складу ОТГ і не є адміністративними центрами. Там згідно з законом зараз неможна призначити старост", — розповідає директор "Агенції регіонального розвитку" у Львівській області.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: