• Головна
  • Новини
  • Львівщина подала чотири комунальні об'єкти на «Велику реставрацію»

01.08.2021, 10:43

Львівщина подала чотири комунальні об'єкти на «Велику реставрацію»

Львівщина запропонувала чотири пам’ятки архітектури до другого етапу "Великої реставрації". Це об’єкти комунальної власної. Три з них у Львові, один – в Дрогобичі. Їх подали після того, як Верховна Рада України 16 липня прийняла відповідний законопроєкт.

Він дає можливість подавати на "Велику реставрацію" усі об’єкти пам’ятки архітектури, які є у комунальній власності. Тепер вони можуть розраховувати на фінансування з державного бюджету, пише Суспільне.

На Львівщині пропонують провести реставрацію колишнього костелу Магдалини (Органний зал), експозиційних залів та підземель Львівського музею історії релігії, будинку страхового товариства "Дністер" на вул. Руській, 20 (поліклініка). І четвертий об’єкт, який хочуть відновити – це фасади музею "Дрогобиччина".

Директорка обласного департаменту архітектури та містобудування Олена Василько, каже, що обирали об'єкти, які мали розроблену проєктно кошторисну документацію.

"На ці об'єкти можна розпочати тендер на реставраційні роботи і почати на об’єктах фактично виконання самих робіт. Через це відібрали чотири найбільш актуальні. Тільки введеться стрічка в бюджеті щодо фінансування тих об’єктів, це буде підставою для оголошення тендеру для реставраційних робіт", — каже директорка обласного департаменту архітектури та містобудування Олена Василько.

У експозиційних залах Львівського музею історії релігії відсиріли стіни, прогнила підлога, та застаріли електромережі – усе потребує відновлення. Ремонту там не було ще з 1970-х років, тобто відколи у будівлі відкрили музей. Реставрації потребують виставкові приміщення, фондосховище, і підземелля.

"Підземелля використовується як туристичний маршрут, частково як експозиційне. Воно відвідується дуже активно. У 2018-2019 роках завдяки обласній адміністрації нам вдалося відреставрувати стіни в підземеллі, але залишився великий обсяг робіт по влаштуванню самої підлоги. Враховуючи, що тут є підземелля, тут є конденсат, необхідно робити гідроізоляцію, пароізоляцію, влаштовувати тверду кам’яну підлогу", — каже директор музею історії релігії Орест Малиць.

Якщо Музей потрапить до Списку "Великої реставрації", на його ремонт мають виділити з держбюджету близько 19 мільйонів гривень. 7 мільйонів гривень необхідно, аби відновити фасади колишнього костелу Магдалини. Зараз там розташований Органний зал.

Будівля поліклініки на Руській – теж потрапила в список пропозицій на "Велику реставрацію".

Зараз там за гроші міста відновлюють фасад. Тепер за державні гроші хочуть відновити сходову клітку і розписи, які там виявили під шарами радянської штукатурки.

На відновлення сходової клітки необхідно близько 10 мільйонів гривень. Це будівля, де колись була перша українська страхова товариства "Дністер". Його збудувала у 1905 році фірма Івана Левинського.

"Будівля надзвичайно цікава – це є так звана українська сецесія, поєднання європейських, віденських тенденцій. Так званого модерну початку ХХ-го століття і українського гуцульського стилю", — каже історик Іван Сварник.

За словами директорки обласного департаменту архітектури та містобудування Олени Василько, на Львівщині швидше за все вдасться відреставрувати два із чотирьох поданих об'єктів.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: