• Головна
  • Новини
  • Лукашенко вимагає «рішучих» змін до Конституції Білорусі

26.06.2020, 18:57

Лукашенко вимагає «рішучих» змін до Конституції Білорусі

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Конституцію країни необхідно змінити. Йому представили кілька варіантів оновленої Конституції, але зміни виявилися «недостатньо рішучими».

 Про це повідомляє Білоруська телеграфна агенція, пише Бабель.

«Конституція — основний закон. Ми її зробимо за два роки. Кілька варіантів мені вже запропоновано, але вони не годяться. Люди просто бояться вносити більш рішучі зміни в Конституцію. Я думаю, нам це треба зробити. Ще до ухвалення Конституції ми взагалі багато зробимо в плані передачі повноважень вниз — до голів райвиконкомів, губернаторів», — заявив Лукашенко.

Президент Білорусі не вперше говорить про зміни до Конституції. У квітні 2020 року він заявив, що в найближчі пʼять років в Білорусі буде новий Основний закон. Цю тему Лукашенко порушив ще у 2019 році — у листопаді він пообіцяв створити групу фахівців, які працюватимуть над підготовкою проєкту Конституції.

Зазначимо, що у Росії 25 червня розпочалося голосування щодо поправок до Конституції, яке триватиме сім днів — до 1 липня. Серед поправок — обнулення президентських термінів Володимира Путіна. Якщо громадяни проголосують за, Путін зможе перебувати при владі ще два терміни — до 2036 року, коли йому виповниться 84 роки. Хоча зміни до Конституції вже схвалила Держдума, Путін заявляв, що поправки будуть вважатися ухваленими лише після схвалення громадянами на голосуванні.

Нагадаємо, що президентські вибори в Білорусі заплановані на 9 серпня 2020 року. Олександр Лукашенко буде йти на шостий термін.

В опитуваннях на різних новинних сайтах головний опонент президента Білорусі Віктор Бабарико набирав понад 50% голосів. Через це сайтам заборонили публікувати подібні передвиборчі опитування.

18 червня у Білорусі затримали Віктора Бабарика та його сина Едуарда. Вони перебувають у СІЗО. Проти Бабарика порушили справу про участь у злочинній організації.

Бабарико уже зібрав учетверо більше підписів, ніж необхідно, щоб балотуватися. Штаб Бабарика подав документи до ЦВК для реєстрації його кандидатом.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: