Водночас Лукашенко попередив організаторів, що якщо цю пропозицію таки ухвалять, то «нікого тягнути на цей захід не треба», передає Громадське.

«Не хочуть люди, бояться, бережуть здоров’я — ми це зрозуміємо. Достатньо сьогодні охочих — тисячі й тисячі людей хочуть, щоб цей захід пройшов», — підкреслив президент.

Лукашенко також додав, що окремі російські депутати й сенатори також висловили бажання відвідати парад у Мінську.

«Ми вітаємо це. Нехай приїжджають. Якщо для цього треба виділити засоби зв’язку, ми забезпечимо. У нас аеропорт відкритий. Думаю, ми з керівництвом Росії домовимось про переліт охочих побувати у нас. Ми від наших друзів і братів не закриваємо двері», — запевнив білоруський лідер.

У цілому президент переконаний, що парад — це не найнебезпечніший з погляду епідеміологів і вірусологів захід, тому що буде організований «як годиться»: «Про це ми пізніше скажімо. Можливо, і з трибуни цього параду».

Глава держави звернув увагу, що ні в минулі, ні в майбутні свята і вихідні дні обмежень в країні не вводили, і громадяни самі вирішували, де їм бути.

«І треба відзначити, ми це помітили, люди дуже обережно ставляться до свого здоров’я. Якось розосередилися. Не було цього скупчення», — додав Лукашенко.

У березні Лукашенко заявив, що в країні не скасовуватимуть заходи до Дня перемоги 9 травня через коронавірус. Він вважає, що людей «повинен оберігати бог». У Білорусі загалом немає карантину, бо Лукашенко не вірить у небезпечність коронавірусу.

Натомість, 16 квітня 2020-го президент Росії Володимир Путін оголосив про перенесення військового параду у Москві на честь Дня перемоги 9 травня.

За останніми даними, у Білорусі загалом інфікувалися 15 828 громадян, з них 97 померли, а 3117 — одужали. У світі ж з початку пандемії коронавірусу зафіксували 3 млн 484 тисячі 502 інфікованих, з них 244 781 пацієнт помер, а 1 млн 121 тисяча 608 — одужали. Інфікованими на сьогодні залишаються 2 млн 121 тисяча 113 людей.