• Головна
  • Новини
  • КНДР відмовилася від мораторію на запуск ядерних ракет

01.01.2020, 12:59

КНДР відмовилася від мораторію на запуск ядерних ракет

Північна Корея не бачить підстав дотримуватися попередніх домовленостей зі США щодо мораторію на випробування ядерної зброї та балістичних ракет.

Як пише Громадське з посиланням на Reuters, про це 1 січня заявив лідер КНДР Кім Чен Ин.

Зокрема, Кім Чен Ин сказав, що його країна більше не відчуває моральних зобов’язань щодо мораторію на випробування ядерної зброї та міжконтинентальних балістичних ракет, оскільки Вашингтон і далі проводить військові навчання з Південною Кореєю та накладає санкції, висуваючи «вимоги гангстерського штибу».

Також лідер КНДР заявив, що його країна продовжить розвивати власну ядерну програму і в найближчому майбутньому представить «нову стратегічну зброю».

«У найближчому майбутньому світ побачить нову стратегічну зброю у власності КНДР. Ми приведемо в повну й надійну бойову готовність могутню систему ядерного стримування, здатну протидіяти ядерним загрозам з боку США, яка гарантуватиме нашу довготривалу безпеку», — заявив Кім Чен Ин.

Коментуючи заяву північнокорейського лідера, державний секретар США Майк Помпео заявив, що сподівається на зміну позиції Кім Чен Ина.

«Сподіваємось, що… Кім Чен Ин зробить правильне рішення й обере мир і процвітання замість конфлікту і війни», — сказав американський дипломат в інтерв’ю Fox News.

Нещодавно Трамп заявляв, що Вашингтон уважно стежить за діями Північної Кореї. Він тоді зазначив, що «був би дуже розчарований», якщо виявиться, що Пхеньян займається новими розробками зброї.

Нагадаємо:

Протягом останніх місяців Північна Корея неодноразово вчиняла дії, які суперечили домовленості зі Сполученими Штатами про денуклеаризацію. Так, 28 листопада — в день, коли Сполучені Штати святкують День подяки, — КНДР запустила два «невстановлених снаряди» зі своєї території. Напередодні запуску для налагодження діалогу з Північною Кореєю США навіть відклали свої спільні навчання з Південною Кореєю, які викликали невдоволення в КНДР, але водночас додали, що майбутні рішення можуть бути скориговані «відповідно до потреб дипломатії».

7 грудня у Північній Кореї провели «дуже важливе» випробування на полігоні Сохе, який раніше обіцяли закрити. Того ж дня представник Північної Кореї при ООН Кім Сон заявив, що питання ядерного роззброєння уже не є предметом перемовин зі Сполученими Штатами, а в тривалих переговорах із Вашингтоном уже немає потреби.

А в день Різдва, 25 грудня, над Корейським півостровом помітили чотири розвідувальні літаки США. Припускається, що вони стежили за можливим запуском балістичної ракети чи ядерним випробуванням, яким пригрозив Пхеньян. Однак тоді так нічого й не відбулося.

Сполучені Штати та Північна Корея уже тривалий час ведуть переговори щодо поступового скорочення ядерних озброєнь Корейського півострова.

Щоб домовитися про це 12 червня 2018 року Трамп уперше зустрівся з Кім Чен Ином на сінгапурському острові Сентоса. Тоді президент США та лідер Північної Кореї підписали «дуже важливий та всеосяжний документ», у якому йшлося про денуклеаризацію Корейського півострова, а також про передачу останків американських солдатів.

Друга зустріч відбулася в лютому 2019 року у в'єтнамській столиці Ханой, однак завершилася безрезультатно — за даними видання The Sunday Times, так сталося через відмову Пхеньяна закрити секретний завод зі збагачення урана під столицею КНДР, що було вимогою США.

Третя й остання зустріч лідерів США і Північної Кореї відбулася наприкінці червня 2019 року. Трамп став першим американським президентом, який ступив на так звану демілітаризовану зону між обома Кореями. У спільній заяві за результатами зустрічі Трамп і Кім Чен Ин підкреслювали свої «чудові відносини». Однак до жодних конкретних домовленостей вони так і не прийшли.

Останні перемовини між північнокорейськими та американськими посадовцями відбулися 5 жовтня в столиці Швеції Стокгольмі й завершилися безрезультатно. У Міністерстві закордонних справ Північної Кореї заявили, що відновлення переговорів про денуклеаризацію Корейського півострова залежить від США.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: