• Головна
  • Новини
  • Палацу архієпископів в Оброшині, що біля Львова, загрожує руйнування

04.05.2020, 09:35

Палацу архієпископів в Оброшині, що біля Львова, загрожує руйнування

Днями у соцмережах голова Благодійного фонду "Спадщина.UA" Ганна Гаврилів повідомила, що в будівлі 1730-го року замінюють вікна на металопластикові. Відтак, усі роботи в палаці архієпископів в селі Оброшині, що біля Львова, призупинено.

Про це повідомили у Львівській ОДА.

1 травня зранку фахівці департамент архітектури та містобудування Львівської ОДА з’ясували, що жодних дозволів ані в облдержадміністрації, ані в ДАБІ, ані в Міністерства культури на заміну вікон або будь-які інші роботи на пам'ятці архітектури 18 століття погоджено не було. Відтак, жодних документів, зокрема проектно-кошторисної документації, до вищеперелічених установ не надходило. Зазначимо, що без таких документів не може відбуватися жодна реставрація.

"Ми вивчаємо ситуацію і призупиняємо всі роботи на палаці Архієпископів в Оброшиному Пустомитівського району", - наголошує заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

Комплекс Палацу архієпископів в селі Оброшине (ох.ном 477) після Другої світової передали в користування навчальній установі. Сьогодні це - Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН, який належить до Міністерство освіти і науки України.

У 2018 році цей палац перекрили черепицею - також без жодних на те дозволів, а цього року міняють вікна.

За словами голови сільської ради села Оброшине Андрія Мерцала, надалі в керівництва інституту є бажання встановити в будівлі опалення.

"Та наразі всі бажання доведеться відкласти. Я розумію, що і перекриття, і заміну вікон, десь так з господарської точки зору, вони, можливо, робили, аби врятувати від затікання, аби тимчасово. Така логіка призводить до зумисного знищення пам'яток і грубого порушення закону. Я наполягаю, що в цій країні має нарешті працювати закон! Пам'ятки не можна нищити, як собі хто уявляє красу і на скільки йому вистачить грошей! Наразі ми готуємо кілька наступних кроків у напрямі збереження культурної спадщини в області. Будуть зміни, буде більше відкритості, буде більше комплексних речей і підходів", - додає Юрій Холод.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: