10.02.2020, 20:49

Інфляція в Україні в січні склала 0,2%

Інфляція в Україні в січні 2020 року склала 0,2% в порівнянні з 1% у січні 2019 року, що призвело до її зниження в річному вимірі до 3,2% з 4,1%.

Про це повідомляють Букви з посиланням на Державну службу статистики.

Згідно з її даними, базова інфляція в січні цього року залишилася на негативному рівні – “мінус” 0,2%, в результаті базова інфляція в річному вимірі також впала до 3,3% з 3,9%.

В цілому за 2019 рік інфляція знизилася до 4,1% з 9,8% в 2018 році.

На споживчому ринку в січні ціни на продукти харчування і безалкогольні напої виросли на 0,5%. Найбільше (на 6,6%) подорожчали овочі. На 1,4-0,3% зросли ціни на кисломолочну продукцію, яловичину, продукти переробки зернових, молоко, сири, безалкогольні напої, хліб. У той же час на 1,5-0,3% подешевшали яйця, цукор, свинина, рис, риба та продукти з риби, соняшникова олія.

Ціни в січні на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,8%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,7%.

Одяг та взуття подешевшали на 5,6%, зокрема, взуття – на 5,7%, одяг – на 5,5%.

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 1,7% відбулося головним чином за рахунок підвищення цін на природний газ на 10,7%. У той же час на 2,9% впали ціни на опалення.

Зниження цін на транспорт в цілому на 0,7% в основному викликано здешевленням палива і масел на 4,0% і проїзд в залізничному пасажирському транспорті на 1,5%. Разом з тим на 1,4% подорожчав проїзд в автодорожньому пасажирському транспорті.

У грудні 2019 року повідомлялося, що традиційний новорічний салат “Олів’є” цього разу обійдеться українцям на 12% дорожче в порівнянні з показниками минулого року.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: