• Головна
  • Новини
  • «І душа, і серце наше, і сила й спромога, І талант, і здібність наша дані нам від Бога…»

06.01.2021, 13:25

«І душа, і серце наше, і сила й спромога, І талант, і здібність наша дані нам від Бога…»

«На Святвечір, 6 січня, святкує свій день народження Марія Шалайкевич. Так сталося, що через клятий коронавірус популярна по обидва боки океану співачка вдруге поспіль зустрічає новий прожитий рік в Канаді, в Торонто. Вітаю з тим сьомим рочком! «Чи пришле хтось вістку добрую На багряному листку?»

Про це на своїй сторінці у ФБ пише пише журналіст Михайло Маслій.

Зокрема, Михайло Маслій цитує Марію Шалайкевич: «15 років свого життя віддала цікавій і незабутній роботі лабуха, проте за жодним днем жодного разу не пошкодувала. Завдяки Михайлові Мацялку, ми мали таку шикарну програму ресторану «Червона рута» у Трускавці з 1979 до 1982 року, що до нас на вихідні з’їжджалися меломани зі Львова, Івано–Франківська і Тернополя, з усіх усюд. Три роки в нашому вар’єте був і молодший брат Михайла Іван. Ресторанний зал у ті часи мав розписані черги на три місяці вперед. До нас заходили всі гастролери Трускавця — від «Смерічки» Левка Дутковського і «Пєсняров» Володимира Мулявіна — до найвідоміших оркестрів»

Марія Шалайкевич: «Так виглядало, що лабух ніби лише чоловіче покликання. Ніколи про це не думала й не гадала, але ця ресторанна школа дала мені все: витримку, гарт, впевненість, сили, наполегливість, дала майбутнє. Не раз думала чи стала би тією, ким є нині. Я взяла все найкраще. Переспівала тисячі світових шлягерів і почала сама писати власні пісні. І це не просто так! З’явилися власні твори, які визнав і полюбив слухач. Мені було легше, адже прийшла дівчиною–студенткою, незв’язаною сімейними зв'язками, незалежною. Коли б мала дітей, чоловіка, про подібне можна було лише мріяти. Мені нічого не було на заваді. Тепер важко перелічити те, що довелося співати. Скільки лише народних пісень, вже мовчу про хіти польською, італійською, іспанською, французькою. «Paris un tango» («Паризьке танго») Мірей Матьє співала і французькою, і німецькою. Та й радянську естраду співала. Звісно, коли на вихідні приїжджали люди звідусіль, голова могла запаморочитися. Ми працювали щодня, щоразу щось нове, правда, вихідний був посеред тижня. Нові пісні з’являлися, як гриби після дощу. Музиканти в нас були висококласні, відчували одне одного з погляду, а то й — мовчки. Якби довелося все повторити знову, розпочати творче життя з нуля, я би знову пішла в ресторан. Була і залишилася лабухом назавжди!»

Ідея створення „Соколів” визрівала давно, але поштовхом до народження гурту на хвилі українського національного відродження були слова Матусі братів Мацялків, які вона перед смертю нашептала Михайлові: „Настала твоя пора”. І вона настала у січні 1990 року, де Михайло разом з Іваном, Марією Шалайкевич та Ярославом Дубом був одним із співзасновників музичного гурту.

З Марією, Михайлом та Іваном „Соколи" першими у державі реанімували пісні Січових Стрільців і воїнів УПА, надали їм державної ваги. Як і колись, тепер вони звучать з Маріїного, Іванового та Михайлового голосів. І так буде завжди. Брати Мацялки (Михайло був керівником і натхненником колективу) і Марія Шалайкевич несли в народ добру і вічну пісню, гарну пісню якраз в той час, коли в зародку національної демократії видавалося, що сатанинські і бузувірські ритми назавжди заполонять душі української молоді. Високопатріотична і високоморальна пісня «Соколів» спочатку звучала в кожній галицькій родині, а потім перелетіла кордони і гордо виконувалася і виконується у світах.

Фото дивовижної Майстрині від Бога Iрина Баранська-Воронiна

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: