• Головна
  • Новини
  • Гарнізонному храму Львова подарували колекцію натільних реліквій - XII-XV ст. Фото

06.05.2021, 21:07

Гарнізонному храму Львова подарували колекцію натільних реліквій - XII-XV ст. Фото

Сьогодні, 6 травня, у Львові в музеї-підземеллі Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла Львівської архиєпархії УГКЦ відкрили виставку християнських реліквій XII-XV століття «Ars sacra: Подорож у середньовіччя». Це близько 20 унікальних натільних реліквій, які львівські колекціонери подарували храму. Виставку зможуть оглянути всі охочі.

Про це повідомила пресслужба міської ради.

Як розповіли у Гарнізонному храмі, ці реліквії виконані у металопластиці – техніці створення рельєфних зображень на різних металах. Це мистецтво металопластики на сьогодні є малодослідженим і недооціненим. Врятовані колекціонерами предмети є унікальним свідченням історії духовності та становлення християнства в Україні. Ці речі вдалося зберегти попри війни, руйнування і пограбування церков, плюндрування святинь.

«Це для нас особливий подарунок, оскільки це дуже цінні речі. Перед карантином підземелля відвідувало дуже багато людей, тисячі туристів зі всієї України і з різних куточків світу, включаючи Австралію і Нову Зеландію. І сьогодні для нас це є дуже важливо, тому що тут ми маємо можливість, будучи при тих реліквіях, які датуються ще з княжих часів, розповідати про важливість віри християнства. Це неоціненна лепта в культуру всієї нашої країни, і ми надзвичайно дякуємо тим людям, які це подарували.

Всі ці реліквії є предметом окремого історичного дослідження, тому що кожен з тих предметів - це немовби цілий світ, і по ньому можна досліджувати точні дати, де це було зроблено, скільки таких аналогів є сьогодні у світі, і це насправді предмет окремої дискусії і наукових рефлексій. Це подаровано Гарнізонному храму, і в підземеллі ця експозиція буде на постійній основі завжди.

Це близько 20 експонатів, і їхня вартість сьогодні коливається в різних цифрах, але загально прийнято вважати в колах тих людей, які цікавляться такими речами, що це безцінно, його оцінити вже неможливо. Це все натільні речі 12 століття, речі, які носили люди княжих часів, і це для нас вкотре підкреслює, що віра людей в той час також була дуже глибокою.

Ці речі є з приватної колекції двох колекціонерів – Олександра Свіщова і Юрія Котика. Вони знайдені в різних частинах України, збір такої колекції тривав не один рік, а навіть десятки років. Схожі колекції, очевидно, існують, але в нашому випадку ми є доволі унікальними, тому що саме в храмі зібрано настільки багато з одного періоду таких реліквій», - розповів у коментарі настоятель Гарнізонного храму, голова Центру Військового Капеланства ЛА УГКЦ отець Тарас Михальчук.Адреса підземелля: м. Львів, вул. Театральна, 11 (вхід з проспекту Свободи).

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: