18.09.2019, 18:21

Ганущин очолив дитячий похід проти уряду

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин поширив відео, зняте біля недобудованої школи у селі Верхнє Синьовидне Сколівського району. На фоні місцевих школярів голова ради вимагає від Голови Уряду України Олексія Гончарука негайно розблокувати фінансування по лінії Державного фонду регіонального розвитку. Зокрема, провернути 6,5 млн грн на закінчення ремонту школи у Верхньому Синьовидному. 

Відео викликало суперечливі відгуки у мережі. Чи слід долучати дітей до політики чи ні?

Зокрема, ГО "Громада та ініціатива" поширила таку позицію: "Нещодавно Львівщина стала свідком звороту реформ у напрямку регіональної політики, наслідком чого стало блокування коштів у розмірі 343 млн грн, виділених на Львівську область з ДФРР на 52 проєкти соціально-культурного та житлово-комунального призначення.

Пригадуємо, як на початку попередньої каденції Верховної Ради України було ухвалене рішення створити Державний фонд регіонального розвитку, який мав стати потужним фінансовим інструментом підтримки регіональних ініціатив.

Як не дивно, основним нюзмейкером у темі ДФРР на Львівщині став голова обласної ради Олександр Ганущин, який підняв на галас незрозумілі ініціативи Кабміну в особі Олександра Гончарука розпорядитися коштами ДФРР в інший спосіб.

Ініціативи голови обласної ради виходять з правової природи обласної ради, яка представляє спільні інтереси територіальних громад області. Зрештою, з обласного бюджету було виділено 18,5 млн грн на співфінансування 15 об’єктів в межах ДФРР.

Проте, очевидно, що інтереси голови обласної ради обмежуються не лише переживаннями за інтереси громад та за ефективне використання бюджетних коштів.

Зокрема, жодного разу ми не стали свідками того, щоб голова обласної ради ініціював перегляд результатів конкурсу ДФРР на Львівщині через непрозорість та відсутність чітких правил.

Це наштовхує на неприємні роздуми.

Для прикладу, у 2017 році перший заступник голови обласної ради поплатився своєю посадою за те, що вважав конкурс непрозорим та не погоджувався як співголова комісії підписувати протокол результатів.

Або уже у 2019 році Пустомитівський район, який лобіюють небезвідомі брати-олігархи, за результатами "чесного і справедливого" конкурсу мав отримати 106 млн грн., або третину від усього обсягу коштів ДФРР, виділених на Львівщину.

З 15 експертів, які входили до складу конкурсної комісії з оцінювання ДФРР, як мінімум трьох безпосередньо контролював голова обласної ради, а це голову бюджетної комісії від БПП, директора асоціації місцевих рад та свого колишнього помічника-громадського діяча. Жодних особливих зауважень від цих експертів ми не почули щодо результатів конкурсу.

І навіть попри те, що зловживання з розподілом коштів на проекти в межах ДФРР є очевидні, чомусь палкий захисник інтересів громад пан Олександр Ганущин не здогадався, як це робили попередні каденції депутатського корпусу облради, провести позачергову сесію облради біля Кабміну. Хоча першочергові заяви голови облради щодо нової влади в особі Зеленського були дуже сміливими - зокрема, Олександр Ганущин заявляв про стопроцентну опозицію.

Натомість, ми бачимо, як влада ганебно прикривається дітьми. Голова обласної ради Олександр Ганущин днями зняв відповідний ролик, де діти на фоні недобудованої Верхньосиневидненської школи (Сколівський район) вигукують: «Уряд, поверни гроші громаді».

Але чи справді переживають можновладці за долю дітей? Нагадаємо, що власне вперше за цю каденцію обласної ради з ініціативи керівництва обласної ради продано дитячу комунальну лікарню у м. Львів на вулиці Устияновича, 14, до того ще й за зниженою ціною (для чого продавалося, зрозуміло).

Ба більше, пригадуємо, як меркантильно депутатський корпус облради до останнього не хотів передавати комунальне приміщення у центрі Львова за адресою Короленка, 7 для потреб Центру опіки сиріт.

Вважаємо, що умови розподілу коштів в межах ДФРР на регіони повинні бути надпрозорі, необхідно максимально усунути від цього процесу держслужбовців та залучити експертів (на прикладі обласної програми проектів місцевого розвитку), також результати конкурсу повинні затверджуватися на сесії облради".

Останній допис Олександра Ганущина у ФБ такий: "Нові, тепер вже народні #зедепутати і надалі ділитимуть Державний фонд регіонального розвитку. Так випливає з затвердженого Мінрегіон наказу про «оновлену» конкурсну комісію з відбору проектів🤷‍♂️ Попри всі протести представників самоврядування проведення видатків Держфонду регіонального розвитку 2019 і надалі ❌ блокується. До того ж у урядовому проекті Держбюджету на 2020 кошти місцевим громадам на місцевий розвиток суттєво ⬇️ зменшують".

Також додамо, що 10 вересня на сесії Львівської обласної ради депутати не підтримали звернення до уряду, яке запропонував Олександр Ганущин і у якому була вимога розблокувати фінансування регіонів з Державного фонду регіонального розвитку. До того ж депутати на сесії висловили багато претензій щодо того, як розподіляються кошти на ті чи інші соціальні об'єкти.   

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: