• Головна
  • Новини
  • Філарет звільнив намісника монастиря у Києві, за неявку на "собор"

21.06.2019, 18:37

Філарет звільнив намісника монастиря у Києві, за неявку на "собор"

Колишній патріарх УПЦ Київського патріархату Філарет видав розпорядження про звільнення намісника Свято-Феодосіївського монастиря у Києві архимандрита Макарія (Папіша) і призначення на його місце архимандрита Андрія (Маруцака), який був у монастирі насельником.

Про це повідомляє ВВС.

У п'ятницю група людей на чолі з отцем Андрієм прибула в цей монастир поруч з Києво-Печерською лаврою і привезла два документи. Перший - наказ Філарета як Київського патріарха про звільнення намісника Макарія і призначення на його місце архимандрита Андрія.

Філарет наразі є керівником Київської єпархії ПЦУ і в цій якості йому підпорядковувався монастир.

Сам отець Андрій пояснив в коментарі BBC News Україна, що оскільки Київський патріархат продовжує існувати, то і монастир продовжує перебувати у його підпорядкуванні. "Ситуація така, що фактично монастир архімандрит Макарій з братією захопив через те, що вони хочуть належати ПЦУ", - сказав він.

Через це, за його словами, на місце викликали поліцію, аби "зафіксувати факт рейдерства". "Нехай цей спір вирішують юристи у суді", - резюмував отець Андрій.

Намісник Макарій зі свого боку сказав журналістам: "Ми не йдемо у відкол і залишаємось в ПЦУ. Епіфаній затвердив мене вже намісником монастиря".

Він також наполягає, що УПЦ Київського патріархату вже не існує, а тому і не визнає указів Філарета, вважаючи себе чинним намісником.

Як повідомляє кореспондент ВВС News Україна з місця події, в самому соборі присутні десятки людей - представники обох сторін. Також на місці є кілька нарядів поліції, на вулиці чергує автобус з правоохоронцями.

Свято-Феодосіївський монастир належав УПЦ Київського патріархату, але після створення ПЦУ перейшов до неї.

20 червня ченці разом з намісником через дії Філарета ухвалили рішення та звернулися до митрополита Епіфанія про перехід монастиря у його підпорядкування. За це рішення проголосували усі, окрім архімандрита Андрія.

За даними ВВС News Україна, митрополит Епіфаній прийняв монастир і видав указ про це.

Зараз на місці працюють юристи обох сторін та поліція. Макарій відмовляється передати керівництво. У свою чергу призначений Філаретом намісник Андрій збирає свої речі і, можливо, покине будівлю монастиря й надалі вирішуватиме протиріччя в суді.

20 червня у Києві у Володимирському соборі з ініціативи владики Філарета пройшло зібрання частини ієрархів, священників та мирян колишньої невизнаної УПЦ Київського патріархату.

На зібрання прийшли всього два єпископи з Росії та Філарет.

Учасники назвали його "помісним собором" і постановили "відновити" діяльність патріархату.

Також зібрання вирішило, що "відновленому" патріархату має належати усе майно колишьного УПЦ КП.

Православна церква України не визнає це зібрання та планує ухвалити рішення у відповідь на найближчому синоді 24 червня. Тоді ж можуть покарати Філарета за такі дії.

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: