• Головна
  • Новини
  • Електронна картка пацієнта – система постійно «зависає» – перекоси медреформи

27.06.2019, 13:15

Електронна картка пацієнта – система постійно «зависає» – перекоси медреформи

Електронні рецепти та медичні картки, вибір «свого» лікаря, підписання декларацій… Реформа системи охорони здоров’я змінила радянські устрої, натомість лякає пересічних громадян і лікарів- старожилів.

Зокрема, поговорімо про електронні рецепти за програмою «Доступні ліки».

Спершу офіційна позиція чиновників від медицини. За словами Національної служби здоров`я України Олега Петренка, 6,5 тис. аптек та аптечних пунктів уже уклали договори  з НСЗУ відповідно до названої програми.  Близько 3 тис. вже «запустили» електронні рецепти за програмою «Доступні ліки». Чимало скептиків не вірили в те, що це нововведення «приживеться» в Україні: особливо у селах, де проблеми з Інтернетом. Натомість кількість працюючих за новою системою аптек збільшується щодня, як і кількість виписаних, таким чином, рецептів.

Наприклад, аптека у Нагуєвичах Дрогобицького району Львівської області функціонує понад 60 років. Її працівники вважали, що ніколи не опанують роботу з комп`ютером. Натомість на те, щоб дати раду з новою системою, знадобилося лише три тижні. «Навчилися працювати самі та допомагають бабусям розібратися з електронними рецептами на телефонах. Старенькі з задоволенням відвідують аптеку та спілкуються з фармацевтами. Особливо зраділи, що рецепти можна тепер відправляти онукам з допомогою SMS: вони мають змогу привезти ліки навіть з іншого міста. Таким чином, звузилася прірва між поколіннями», - розповідає Олег Петренко.

«Важливо, що система дозволяє перевірити, який лікар кому з пацієнтів виписав конкретний препарат, і в якій саме аптеці його відпустили. Таким чином, видно, чи всі медики та фармацевти дотримуються певних правил. Контроль – залог підвищеної відповідальності.»

Відомо, що мільйонний електронний рецепт виписали у Кривому Розі у 17.57 вечора. Він був «отоварений» через годину після виписки.

Чимало розмов і побоювань викликало введення електронних медичних карток. Заступник директора Департаменту інформаційних технологій, начальник відділу розвитку електронної системи охорони здоров`я НСЗУ  Дмитро Черниш зазначає, що величезні архіви інформації у паперах, які зберігаються у наших поліклініках, аналізувати неможливо. Натомість електронні дані – сучасний інструмент, який дає змогу якісно їх використовувати.

Незабаром уся інформація з наших медичних карток буде переведена до цифрової центральної бази даних. Таким чином, вона не може бути передана, пошкоджена або викачана. «Буде забезпечена повна безпека бази даних. Нею зможуть користуватися лише лікарі та уповноважені особи. До них вона потраплятиме захищеними каналами. До центрального комп`ютеру вже під`єднані 19 медичних систем. Ще 50 – зареєстровані  та чекають своєї черги.

Першими були зареєстровані керівники закладів і менеджера. Наразі система дозволяє зареєструвати заклади первинної медичної допомоги та аптеки.

Лікар матиме свій електронний кабінет: медичні картки пацієнтів вестиме он-лайн. Протягом літа до електронних рецептів додадуться ще й такі ж лікарняні.

Основна інформація про пацієнтів (вік, група крові, важливі  епізоди з історії лікування) буде доступна усім медичним працівникам у випадку екстреної ситуації для надання якісної медичної допомоги. Наприклад, якщо людина потрапила в аварію…»

Кожен із нас матиме доступ до свого електронного кабінету. Законодавством України визначено три способи ідентифікації пацієнта: мобільний телефон, банківська карта або електронний підпис. Таким чином, у документі можна самостійно змінювати деякі дані: своє прізвище, ім`я, номер телефону… Не виходячи з дому, матимемо змогу укласти декларацію з лікарем, переглядати власну медичну інформацію, перевіряти усі відпущені рецепти.

На Львівщині 109 закладів первинної медичної допомоги уклали договір з НСЗУ та перейшли на нову, ефективнішу модель фінансування. Держава не просто утримує їх, а  виплачує кошти за договором – за послуги, надані конкретним пацієнтам. Дохід тепер залежить від кількості громадян, які обрали лікарів у цих закладах. Центри первинної допомоги вже мають суттєві результати роботи за новими правилами. Практично всі вони отримали значно більше коштів, ніж за старим методом.

Головний лікар ЦПМСД Розвадівської об`єднаної  територіальної громади Оксана Марцюняк розповіла, що медичні послуги у 6 селах – Черниця, Крупське, Пісочна, Розвадів, Надітичі та Верин, відбувається за новими правилами. За сім місяців співпраці з НСЗУ на рахунок закладу надійшло понад 2,5 млн. грн. Завдяки ним зробили масштабний ремонт двоповерхової будівлі у селі Черниця, облаштували кабінети щеплень і прийому лікарів, трьох фельдшерсько-акушерських пунктів. Закупили нове медичне обладнання: гематологічний та біохімічний аналізатори, кардіографи, УЗД-апарат... Усі лікарі,бухгалтер та інші співробітники тепер працюють на сучасній комп`ютерній техніці, тож мають можливість виписувати електронні рецепти та вести картки. Персоналу вдалося підвищити зарплатню. Наприклад, середній дохід медичної сестри – 6300 грн.

КП ЦПМСД у Червонограді, завдяки 68687 підписаним деклараціям, отримала за договором НСЗУ 3608576 грн. Завдяки ним покращили умови для пацієнтів, послуги первинної допомоги стали повністю безкоштовними. Лікарі, що мають оптимальний обсяг практики, отримують 15500 грн. на місяць.

У ЦПМСД Давидівської сільської ради підняли заробітну плату лікарям від 17000 до 20000 грн. Медсестри отримуватимуть до 10000 грн.

Водночас редакція WN вирішила довідатись, як оцінюють наслідки медичної реформу сімейні лікарі. З’ясувалось, що їхнє бачення суттєво різниться від погляду чиновників від медицини.     

Сімейний лікар, м. Львів (зі зрозумілих причин не побажав, щоб було названо його прізвище):

«Нам дійсно підняли зарплати. У районній поліклініці працюють 68 лікарів, з якими уклали декларації. Кожен із них має від 371 до – 1896  пацієнтів. Натомість через проблеми, які виникають з системою eHealth, готова змінити теперішні прибутки на стару систему. Програма – недосконала. Пацієнти постійно скаржаться, що не можуть записатися на прийом. Це стосується навіть молодих людей, які усе життя працюють з комп`ютером. А що вже казати про старше покоління?

Електронні картки, з якими  вже почали працювати, мають підтягувати протокол лікування пацієнта. Натомість цього також немає. Система постійно «зависає», тож не дає змоги не те, що працювати, а й навіть записати хворого.

Чимало труднощів – з електронними рецептами. Проміжок між першим і другим для одного пацієнта має становити не менше 7 днів. Тож, якщо хворий потребує наступного етапу лікування раніше – не маємо змоги виписати йому необхідні ліки. Особливо важко пенсіонерам. Більшість із них - не має смартфонів. Вони змушені йти в аптеку, де фармацевти допомагають  дати раду з нововведенням. Це займає багато часу, створюються величезні черги – люди нервуються… Чимало стареньких взагалі не мають телефонів, тож доводиться виписувати ліки на ім`я їхніх дітей або онуків. Для цього потрібно наново укладати декларацію…

На кожного пацієнта нам виділяють 15 хвилин. За цей час потрібно не лише оглянути його та вислухати, а нерідко ще й зробити кардіограму, виміряти тиск і цукор. За такий короткий проміжок часу виконати це все – неможливо. Головний лікар дозволив нам регулювати час роботи самостійно – залежно від ситуації. Натомість хворий не має змоги зареєструвати талон на довший час або взяти два. Як наслідок, під кабінетами створюються величезні черги, люди не завжди потрапляють на прийом вчасно.

Сподіваємося, що усі ці негаразди урегулюються й працюватимемо, як у всіх цивілізованих країнах світу. Наприклад, у поліклініці на Симоненка медики добилися, щоб на кожного пацієнта їм виділяли по 20 хвилин. Це вже хоч трохи, але полегшує ситуацію. Щоб урегулювати роботу, лікарі мають діяти самотужки: звертатися до керівників закладів, писати заяви, вирішувати новостворені проблеми…  Адже таких моментів – безліч.»

Другий сімейний лікар, також м. Львів:

«Медична реформа хоч і має раціональне зерно, але не продумана до кінця. Наразі вона організована лише поверхнево. Єдиний плюс – лікарі отримали удвічі вищі зарплати.

Натомість пільгові групи населення (діти до 1 року, учасники АТО та інші), яких ми зобов`язані приймати без талонів, приходять без запису й, таким чином, створюють великі черги. Хоча на одного пацієнта виділено 15 хвилин, на важких хворих доводиться витрачати не менше 30-45 хвилин. Потім наздогнати цей час – надзвичайно важко.

Мають бути визначені критерії щодо виклику лікаря додому. Нам радять приймати рішення на свій розсуд. Натомість неможливо, не бачачи пацієнта, визначити – може він прийти до поліклініки чи ні.

До того ж, на плечі сімейних лікарів лягло величезне навантаження. Відтепер обслуговуємо важких пацієнтів із різноманітними травмами, неврологічно-хворих, оформлюємо лікарняні вузьких спеціалістів, видачу пільгових ліків, наркотичних знеболюючих препаратів... Тобто, більшість обов`язків вузькопрофільних спеціалістів перейшло до нас.

Довідка.

З 1 квітня 2019 року урядова програма реімбурсації «Доступні ліки» перейшла в адміністрування Національної служби здоров`я України. НСЗУ уклало  договори з аптечними закладами і виступає єдиним платником програми. До проекту приєднались як комунальні, так і приватні аптечні заклади країни.

З 1 квітня 2019 року пацієнтам із діабетом II типу, бронхіальною астмою та серцево-судинними захворюваннями лікарські засоби за урядовою програмою «Доступні ліки» можна отримати безкоштовно або з невеликою доплатою виключно за електронними рецептами. Завдяки цьому нововведенню, тепер не потрібно вистоювати в черзі за печатками та підписами. Виписати такий рецепт можна у лікаря, з яким пацієнт підписала декларацію. Отримати ліки – незалежно від місця проживання чи прописки, у будь-якій аптеці, яка має договір з НСЗУ і бере участь у програмі. На сьогодні таких аптек – 6549 по всій країні. Сатистика Львівщини. Кількість місць відпуску (аптечних закладів та пунктів), які відпускають «Доступні ліки» за електронними рецептам рецептом – 348. Усього з НСЗУ у Львівській області уклали договори 78 аптек, 526 аптечних пуктів. З них 92,7% - приватних, 5,5% - ФОП, 1,7% - комунальних.

 Ксенія Дарієнко.

Фото - DW

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: