27.03.2020, 15:43

Друкарський станок: інфляція чи дефолт?

"Навіть якщо директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва і вирішить допомогти нам, однак, найімовірніше, Україна змушена буде оголосити дефолт".

Про це пише економіст Олександр Гончаров на сайті 2000.ua.   

Олександр Гончаров: "Судіть самі, за даними Мінфіну, Україна в 2020 році необхідно виплатити 169,2 млрд грн за зовнішніми боргами і 231,5 млрд грн - за внутрішніми (переважно за зобов'язаннями українських державних облігацій - ОВДП). В цілому - понад 400 млрд грн за держборгом! Де брати гроші? Особливо в цих умовах, коли Державна казначейська служба вже офіційно повідомила, що на 24 березня план по дохідній частині держбюджету-2020 виконаний всього на 65,1% (недоотримано близько 35%, тобто більше як 34 млрд грн.). Другий квартал щодо зборів буде значно гіршим

Власне, коли ще не епідемія, а тільки її тінь лягла на українські ринки, легка паніка охопила владу і викликала величезні проблеми в економіці. Більш того, такі дорогі позики від розміщення ОВДП були просто не прораховані (?) екс-міністром фінансів Маркаровою авантюрою, позбавленою будь-якого економічного сенсу. В умовах епідемії - це взагалі пряма шкода українській економіці і звичайним громадянам. Особливо з огляду на той факт, що світова рецесія через пандемію коронавіруса стає головною причиною різкого падіння економічної активності, в т.ч. і на українських ринках, стрімко скорочуючи як валютну виручку, так і ділову активність, що своєю чергою створює потужний тиск на споживчі доходи і витрати.

І знову пани Зеленський і Шмигаль, як свого часу Порошенко і Яценюк, витягуються з простягнутою рукою перед директором-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою. Нічого не змінилося, хіба що в цей раз гроші фонду - це всього лише переддефолтний кредит. Думаю, в ОП і Кабміні чекають тільки відповідний привід, щоб оголосити дефолт. Причому не тільки українські підприємства, а й місцеві банки чекають найважчі часи: в країні вже розпочалася «нова депозитна лихоманка» - масове вилучення гривневих депозитів. Паніка, що насувається через дефолт, все більше наближає ряд банків і компаній до неминучого банкрутства. До того ж обвалення попиту ще довго буде послаблювати гривню.

Цілком очевидно, що після завершення епідемії відбудеться переформатування українських ринків і кардинально зміниться структура фінансових потоків. Всі підприємства-банкрути та неплатоспроможні банки будуть скуплені за копійки. І, звичайно, в світі неминуче розоряться цілі держави. Ось чому зараз перед українською владою з особливою гостротою стоїть триєдине завдання:

  •      по-перше, знайти і впровадити найбільш ефективний метод боротьби з поширенням коронавірусной інфекції;
  •      по-друге, виробити найбільш жорстку логіку і ефективні правила виживання в умовах епідемії коронавіруса;
  •      по-третє, швидко запустити українську економіку з поетапним вирішенням проблем малого і середнього бізнесу після карантину (або надзвичайного стану), щоб пом'якшити наслідки дефолту.

Становище просто надзвичайне і сперечатися тут нема чого, адже через пандемію коронавіруса Україна до всього іншого ще і випала з фокусу міжнародного порядку Заходу. У країн Євросоюзу і США своїх проблем більш ніж достатньо. Навіть найкраща в світі медицина і перша на планеті економіка не справляються з епідемією. Так, 24 березня Америка вперше «обійшла» Іспанію, всього: 381 621/16 563, Італія: 63 927/6077; США: 46 442/590; Іспанія: 35 146/2 311.

В Америці тепер кажуть: «Коли економіці погано, люди купують зброю». Після оголошення 13 березня Президент Трампом про введення загальнонаціонального надзвичайного стану через пандемію коронавіруса (було виділено 50 млрд дол. з федерального бюджету для боротьби з вірусом), продажі в спеціалізованих магазинах зброї і боєприпасів збільшилися на 50%.

Також слід зазначити, що за минулий тиждень баланс Федрезерву США збільшився на 350 млрд дол. - до рекордних 4,7 млрд. У свою чергу, купуючи американські облігації, ФРС знижує ставки в економіці і збільшує для підприємств реального сектора доступність кредитних ресурсів банків .

Ну а в понеділок - 30 березня - Дональд Трамп повинен оголосити рішення адміністрації США щодо того, яким шляхом Америка буде йти далі. Але вже тепер Трамп заявив: «Америка знову і скоро буде відкрита для бізнесу. Дуже скоро. Набагато раніше, ніж через 3 або 4 місяці ».

Ось так, конкретно і по пунктах, американська влада реалізують комплексний антивірусний план.

А хіба українська фінансова влада не розуміє, що лише монетарними методами один Національний банк України з цією епідемією не впорається ?! Потрібні спільні рішення Кабміну і держрегуляторів. Думаю, зайве пояснювати, як різке скорочення споживання і сфери послуг вдарить по ВВП нашої країни. Українська економіка гарантовано звалюється в рецесію. Правда, нарешті заступник голови Офісу президента Юлія Ковалів 24 березня в ході онлайн-дискусії СOVID-19 чесно зізналася, що допускає падіння ВВП України через коронавірус на 5% в цьому 2020-му році.

Що робити в такій важкій ситуації? Питання не пусте і стосується кожного з нас. І навіть важко припустити, який жах коїться в самому вузькому колі олігархів. Що буде далі? За оцінками експертів, нині діаметрально протилежні позиції посіли два союзи: з одного боку, Коломойський з Аваковим, з іншого - Ахметов з Пінчуком. І якщо перші виступають за жорстку переговорну позицію з МВФ і за оголошення дефолту, то другі - за виконання всіх вимог МВФ для отримання чергового траншу кредиту, щоб не допустити дефолту. Не сумніваюся, що і ті й інші усвідомлюють: ця велика криза серйозно і надовго.

На відміну від дефолту, який, найімовірніше, у другій половині 2020 р накриє нас двома ударами - обвальним падінням ринку ОВДП і девальвацією гривні, нині нас в кращому випадку чекає депресія - нестача грошей. Тому не тільки населенню й українському бізнесу, але і міністрам з народними депутатами треба поквапитися освоювати науку економити. Якщо у політичних лідерів не вистачить компетенції і волі, то всім нам треба орієнтуватися на тривалі труднощі. З огляду на ту обставину, що гривня і наші ринки продовжують залишатися під сильним тиском: високий курс гривні каже про фундаментальну слабкість національної валюти. До цього додається інвестиційний спад, економічна криза, втеча з країни капіталу. І ніхто не знає, як (або не хоче) остудити запал спекулянтів.

Примітно також і те, що ніхто з нашої влади так і не визнав своїх помилок. Значить, поточну ситуацію топ-чиновники і законодавці будуть і далі свідомо посилювати.

А нині ж завдання перед владоможцями стоять дуже важливі, що вимагають сильних і точних рішень. Судіть самі: обвалюється гривня - швидко ростуть витрати на обслуговування зовнішнього боргу і на придбання імпортних споживчих товарів і продуктів. Зміцнюється гривня - різко знижуються валютні доходи і резерви України. І, на жаль, українська влада так до сих пір не надала свій антивірусний план. Тому квітень, вважаю, буде ще страшнішим.

 І на закінчення знову повертаюся до головного питання: де Кабмін Шмигаля буде  брати гроші? Якщо запускати друкарський верстат - буде висока інфляція! Якщо ж не робити цього - буде дефолт!

Довідка.

Олександр Гончаров - директор Асоціації учасників ринків капіталу. У 1992 р. почав працювати на фінансовому ринку України на посаді директора фондовій брокерської компанії (ліцензія торговця цінними паперами) при Українській фондовій біржі, ставши акціонером УФБ. У 1994 р. отримав ліцензію Фонду держмайна України і на посаді директора керував довірчим товариством «Правекс-траст», фахівці якого першими в Києві почали приймати в управління кошти з депозитних приватизаційних рахунків громадян.

У 1996 р створив і очолив інвестиційно-фінансову групу «GPI - інвестиції, фінанси», яка здійснювала приватизацію ММК «Азовсталь» і ММК м. Ілліча, ексклюзивно здійснюючи скупку акцій і формування реєстрів іменних цінних паперів акціонерів цих двох маріупольських металургійних комбінатів.

За останні 25 років організував «під ключ» 8 фінансово-промислових холдингів і 6 торгових домів, а також за допомогою створених інвестиційно-фінансових установ взяв безпосередню участь в приватизації понад 1000 державних підприємств.

За технічної підтримки Агентства з міжнародного розвитку США (USAID) в 1995 р. очолив групу іноземних та українських експертів зі створення саморегулювальної організації «Українська асоціація інвестиційного бізнесу» і був її першим генеральним директором.

Закінчив Донецьке вище військово-політичне училище і Київський національний економічний університет за спеціальністю «фінанси і кредит». Автор понад 1500 публікацій і декількох циклів телепередач. Член Спілки журналістів CCCР і НЖУ України. Закінчив спеціалізовані курси з фондового ринку в США (NASDAQ, Вашингтон, 1994 г.), Німеччині (Франкфуртська фондова біржа, Франкфурт-на-Майні, 1995 г.), Франції (Паризька біржа, Париж, 1995 г.), Туреччині (Стамбульська фондова біржа, Стамбул, 1996 г.), Польщі (Варшавська фондова біржа, Варшава, 1998 г.).

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: