• Головна
  • Новини
  • Автокрановий завод, який росіяни намагались знищити, відновив роботу

03.05.2019, 08:47

Автокрановий завод, який росіяни намагались знищити, відновив роботу

У Дрогобичі відновив роботу завод з виробництва автомобільних кранів. Планують постачати крани та екскаватори для Міністерства оборони. Про це одразу повідомило кілька новинних сайтів.

"Випускаємо автокран КТА‑25 на базі військових вантажівок КрАЗ. Їх також можна використовувати для вантажних автомобілів МАЗ, Татра, МАН та інших. Його вантажопідйомність 25 тонн, — розповів gazeta.ua комерційний директор заводу Анатолій Невмержицький. — Плануємо виготовляти екскаватори, якими можна рити окопи й котловани на передовій. Із січня виготовили по одній моделі. У травні проводитимемо випробування".

За його словами, у Міністерстві оборони потребують приблизно 300 автокранів і 100 екскаваторів: "Якщо випробування пройдуть успішно, плануємо виконати замовлення до кінця року. Зараз завод не працює на повну. Залучені лише кілька цехів та 150 працівників. А потрібно - до 1000 фахівців".

Водночас Справжня варта напередодні повідомила, що завод нині виробляє свій найпопулярніший продукт  - автокран КТА-25 на базу військових вантажівок КрАЗ 63221. Цей автокран надзвичайно популярний на різних базах – МАЗ, КрАЗ, Татра, МАН та інші.

У червні 2018 року на території підприємства відбулася зустріч українсько-білоруської делегації на чолі з заступником міністра промисловості Білорусі Дмитром Корчиком та заступником Міністра економічного розвитку і торгівлі України Юрієм Бровченком.

Для початку роботи підприємства залучили близько 150 млн гривень.

ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» — потужне машинобудівне підприємство, одне з найбільших у  Західному регіоні України, що спеціалізується на виготовленні вантажопідіймальної техніки. Заснований в 1965 році як «Дрогобицький автокрановий завод».

У 2013 році завод призупинив роботу, а потім оголосив про банкрутство. У 2017 році Господарський суд Запорізької області визнав завод банкрутом та призначив процедуру ліквідації.

У лютому 2019 року завод відновив роботу.

Водночас додамо, що за останньою інформацію завод перебував у стадії ліквідації і знищення, до чого був причетний російський банк ПАТ "ВТБ Банк".

Зокрема, нагадаємо, що ще наприкінці 2016 року співголова ГІ "Права справа" Дмитро Снєгирьов написав про те, як росіяни знищували  Дрогобицький автокрановий завод:

"25 жовтня (2016 року) Вищий господарський суд України за скаргою російського банку ПАТ "ВТБ Банк" і ліквідатора Кмити Р.І. мав розглянути законність рішення Львівського апеляційного господарського суду щодо припинення провадження у процедурі банкрутства "Дрогобицького заводу автокранів" і скасування ним ухвали про порушення цього провадження як незаконного.  

Нагадаю, провадження у справі про банкрутство Дрогобицького заводу автомобільних кранів було порушено ухвалою суду 16 червня 2015 року.17 серпня суд затвердив реєстр вимог кредиторів боржника. Загальна сума боргів заводу складає 375,957 млн. гривень.

У реєстрі кредиторів ПАТ "Дрогобицький завод автомобільний кранів", затверджених ухвалою Господарського суду Львівської області від 17 серпня, фігурують "ВТБ Банк" (сума вимог понад 134 млн. грн.), "Укргазпромбанк" (сума вимог понад 113 млн.грн.) Крім того, серед кредиторів усіх черг найвищі вимоги до боржника мають Василь Ободенко (сума вимог за четвертою чергою - рівно 40 млн. грн.), кіпрська компанія Lerenato Trading Limited (сума вимог за четвертою чергою - понад 23 млн. грн.) і ТОВ "Дрогобицький завод автомобільних кранів" (сума вимог за четвертою чергою - понад 6 млн. грн.). Примітно, що Василь Ободенко є членом наглядової ради ПАТ "Дрогобицький завод автомобільних кранів" і єдиним засновником та директором ТОВ "Дрогобицький завод автомобільних кранів".

До складу наглядової ради ПАТ "Дрогобицький завод автомобільних кранів" Василь Ободенко був введений 12 лютого 2010 року на зборах акціонерів. 72,06% акцій ПАТ "Дрогобицький завод автомобільних кранів" належать кіпрській компанії HALFONA INVESTMENTS LIMITED, яка в грудні 2009 року одержала дозвіл Антимонопольного комітету України на отримання контролю у ПАТ "Дрогобицький завод автомобільних кранів".

Основною продукцією підприємства є модельний ряд автомобільних кранів вантажопідіймальністю 18т, 25т, 28т, 32т, 35т, 50т, відомих під торговою маркою "СИЛАЧ", на шасі МАЗ, КрАЗ, КАМАЗ, FORD Cargo, Tatra різних модифікацій. ПАТ "ДЗАК" також виготовляє баштові крани швидкого монтування КБА-201 "ФОРТІС", крани-маніпулятори, гідроциліндри, запасні частини, різні види металоконструкцій.

Підприємство, за оцінками керівництва, займає 90% внутрішнього ринку автомобільних кранів. 25% виробленої продукції експортує в Болгарію, В'єтнам, на Кубу, в Аргентину, Молдову, Латвію, Литву, Білорусь, Росію, Казахстан, Узбекистан, Азербайджан, Туркменістан, Грузію, Монголію, Судан і Гвінею.

З 2015 року ПАТ «ДЗАК» знаходиться у процедурі банкрутства у рамках справи №914/1542/15. 10 вересня 2015 року прес-служба ПАТ "Дрогобицький завод автомобільних кранів" поширила повідомлення, у якому, зокрема, йдеться: "На виконання вимог протоколу комітету кредиторів № 1 від 07.09.2015 року розміщується оголошення про залучення інвестора у справі №914/1542/15 про банкрутство ПАТ "Дрогобицький завод автомобільний кранів".

19 вересня 2016 року Львівський апеляційний господарський суд припинив це провадження, а ухвалу про порушення провадження скасував як незаконну.

За інформацією Народного депутата України Ю. Берези, під час розгляду справи встановлено відсутність у ініціюючого кредитора жодних грошових вимог до товариства на момент порушення провадження. В матеріалах справи є докази того, що цілий ряд кредиторів отримав розрахунок за їхніми вимогами.

За словами власників заводу, одна з причин банкрутства – дуже жорсткі умови щодо сплати трьох мільйонів доларів США кредиту та відсотків, у які ПАТ "ДЗАК" поставив російський "ВТБ Банк" і стрімке падіння курсу гривні. Через це більшість обігових коштів довелося витрачати на погашення кредиту, отже, виникла заборгованість з усіх інших платежів.

Свого часу Службою Безпеки України був оприлюднений перелік із 32-х українських підприємств, які представниками російського бізнесу передбачалося знищити економічно. Серед них – і Дрогобицький завод автокранів.

Згідно із цим планом, завод почали "душити" з лютого 2014 року, коли розпочалася війна. Справа в тім, що "ДЗАК"» має високотехнологічний комплекс обладнання, який дає можливість працювати на оборонку країни - виробляти для армії спеціалізовані крани, відновлювати військову техніку.

За інформацією генерал-майора запасу СБУ В. Ягуна, за період часу поки йде судова тяганина, підприємство вже втратило 15 великогабаритних верстатів, унікальне обладнання, конструкторську документацію, за фактом чого Національна поліція відкрила кримінальне провадження №12016140110001154.

Незважаючи на всі негаразди, на підприємстві не втрачають надію відновити виробництво. Керівництво заводу отримало відповідь від Головного управління оперативного забезпечення Збройних сил України – вони готові замовити 350 кранів, із яких 60 скерують у зону проведення АТО. Держприкордонслужба також надіслала пропозицію про закупівлю 50 нових дрогобицьких автокранів. Вартість одного автокрана – 2 –2,5 млн. грн.

Утім, для відновлення виробництва є суттєва перешкода: на все майно накладений арешт через банківську заставу російського "ВТБ Банк". До речі, власники "ДЗАК" запропонували передати контрольний пакет акцій товариства державі, якщо вона виступить у ролі інвестора і допоможе фінансово вийти зі скрутної ситуації.

9 листопада 2016 року, Вищий господарський суд України залишив без змін рішення Львівського апеляційного господарського суду, яким було скасовано ухвалу про відкриття провадження у справі про банкрутство ПАТ "Дрогобицький завод автомобільних кранів".

Відтепер звільнених працівників мають поновити на роботі. Підприємство планує створити 400-500 робочих місць, а через 5-6 місяців вийти на рівень виробництва до 20 автокранів за місяць".

Фото - з відкритих джерел.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: