25.01.2022, 12:09

Деруть три шкури: чому ФОПи проти РРО

З 1 січня в Україні набув чинності закон, згідно з яким для ФОПів стало обов’язковим використання касових апаратів, що проводять розрахункові операції. Проте підприємці чомусь не спішать витрачати на них кошти.

Про це пише Гал-інфо.

Реєстраторами розрахункових операцій або РРО в законодавстві називають касовий апарат. Це пристрій державного контролю за обігом безготівкових та готівкових коштів, також він дає змогу вести облік товарів, реєструє надані послуги та розрахункові операції.

Відтепер його повинні придбати фізичні особи підприємці 2 та 3 групи не залежно від обсягу доходу за умови здійснення розрахункових операцій.

Варто зазначити, що ця вимога відсутня для  ФОПа 1 групи, адже підприємці цієї категорії є виключно фізичними особами, які не мають найманих робітників, займаються роздрібною торгівлею на ринках або надають побутові послуги.

РРО застосовується при розрахунках готівкою, через POS-термінал із застосуванням електронного платіжного засобу (ЕПЗ) або ж у дистанційній торгівлі з використанням реквізитів ЕПЗ, у тому числі розрахункові операції через системи LiqPay, iPay, Приват24, Монобанк, Ощад24/7. 

“ФОП платить одну і ту ж суму податку, а касовий апарат просто ускладнює життя підприємця. Фактично тепер потрібно наймати бухгалтера, купляти операційну систему, касовий апарат, а потім дані передавати на сервер податкової. Це важко для підприємця, який зовсім не має відповідної освіти. Ще й до того потрібно робоче місце для бухгалтера. Це додаткові і зовсім немалі затрати. 

І взагалі система оподаткування, яка зобов’язує підприємців ставити РРО - це спрощена система оподаткування. Тобто людина заплатила визначену суму в місяць і його не має нічого хвилювати. Але тепер почалась якась незрозуміла бюрократія. 

А якщо буде якась помилка? Наприклад, якщо працівник помилиться, не передасть дані по чеку чи неправильно його виб’є, то оштрафований буде підприємець. Так само щодо обліку даних, я не до кінця розумію хто має цим займатись. При будь-якій помилці працівника оштрафовано буде фізичну особу. В такому разі кошти за штраф з працівника знімати чи що?”, - коментує підприємець Богдан Рабешко. 

Додамо, що законом визначено суму штрафу, яка залежить від кількості незаконних розрахунково-касових операцій. Так, штраф за першу не проведену через касовий апарат операцію коштуватиме ФОПу 100% від суми чека. За другу і наступні штрафуватимуть вже на 150% від суми чека.

Нагадаємо, сьогодні, 25 січня, у Києві під стінами ВРУ проходить акція руху «SaveФОП» під гаслом «Влада, приймай, або йди геть!».

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: