19.05.2019, 14:50

Чому суд скасував націоналізацію Приватбанку

Всі доводи Національного банку про те, що в Приватбанку були проблеми на більш ніж 100 млрд гривень і банк погрожував фінансовій стабільності держави, суд перекреслив п'ятьма аргументами.

Про це пише LIGA.net, в розпорядженні якої виявилося рішення Окружного адмінсуду Києва від 18 квітня про скасування націоналізації Приватбанку, - про це пише Економічна правда.

До сих пір мотиви суду були засекречені: всі судові процеси у справі про націоналізацію Приватбанку проходять в закритому режимі. Не публікуються, як самі рішення, так і аргументація сторін.

Висновок Нацбанку про брак капіталу в Приваті не був підтверджений інший експертизою, а сам регулятор невиправдано квапив націоналізацію, йдеться в мотивувальній частині рішення суду.

Також суд погодився з двома важливими позиціями адвокатів Коломойського - по-перше, на екс-акціонерів Привату чинився політичний тиск, через який вони були змушені написати лист Кабміну, де просили державу забрати банк, по-друге, сама націоналізація за своєю суттю була конфіскацією акцій у приватної особи.

НБУ категорично не згоден з доводами суду - в розпорядженні LIGA.net є позиція юристів регулятора по кожному з пунктів.

За словами співрозмовника серед адвокатів Нацбанку, Окружний адмінсуд узяв на себе повноваження трактувати правила роботи банківської системи, в тому числі по-своєму визначив рівень кредитного ризику в Приватбанку, хоча у суддів немає такої експертизи.

Зараз сторони процесу готуються до апеляції. За інформацією адвоката однієї із сторін, апеляція у справі про законність націоналізації Приватбанку відбудеться 13 червня.

Сторони не зможуть надати суду додаткові докази, тому юристам держави доведеться відштовхуватися від наявної бази. Їх докази містяться в 57 томах судових матеріалів.

Довідка.

Кіпрська компанія Triantal Investments Ltd оскаржила в суді неправомірність дій Нацбанку і Міністерства фінансів.

В березні 2017 року звернулася до суду з вимогою визнати неправомірним і скасувати датоване жовтнем 2016 року розпорядження НБУ, яким Нацбанк ініціював проведення позапланової інспекційної перевірки і яке згодом зробило можливим націоналізацію банку.

Раніше власниками Triantal Investments Ltd через Fransiano Investments Ltd були Геннадій Боголюбов, Ігор Коломойський і Олексій Мартинов. Частки Боголюбова і Коломойського становили по 49,9% в статутному капіталі Fransiano Investments Ltd, Мартинова - 0,2%.

До націоналізації Коломойському належали 41,6572% акцій Приватбанку, Triantal Investments Ltd - 16,5748% акцій.

У грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів "Приватбанку", найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію "Приватбанку".

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155,3 мільярда гривень.

18 квітня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів щодо націоналізації Приватбанку.

Суд визнав протиправним і скасував рішення про виведення неплатоспроможного "Приватбанку" з ринку за участю держави.

19 квітня стало відомо про ще одне рішення суду на користь Коломойського у справі Приватбанку.

Суд повністю задовольнив позов підконтрольної Коломойському кіпрської компанії Triantal Investments Ltd щодо процедури примусової конвертації акцій в капітал банку при націоналізації.

20 квітня Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про розірвання договору особистої поруки Ігоря Коломойського за кредитами рефінансування Приватбанку, отриманими до входження держави в капітал.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: