• Головна
  • Новини
  • Чому картопля втрачає статус «другого хліба» на столах українців

25.07.2019, 16:14

Чому картопля втрачає статус «другого хліба» на столах українців

Картопля втрачає статус «другого хліба» на столах українців. Так європеєць споживає 140 кг бульби за рік, співвітчизники — 95 кг. Такими даними поділилась директорка Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова з Expres.online. Також фахівчиня прокоментувала ситуацію на ринку бульби.

Про це пише agronews.ua.

Високі ціни на картоплю (17-20 грн/кг), низька врожайність культури та згортання професійного картоплярства — ось основні тенденції сезону 2019.

«Постійні перепади температур, які спостерігались в усіх регіонах України, сприяли поширенню хвороб картоплі. У поєднанні із посухою в одних областях та з паводками в інших цього року прогнозуємо низьку врожайність культури. Через це ціна на картоплю вдвічі вища, ніж у 2018 році. Гуртова ціна на рівні 10-12 грн/кг, роздрібна доходить до 20 грн/кг.

На високі ціни впливає також неврожай картоплі в Європі. Через аномальну спеку та низьку врожайність західні сусіди змушені закуповувати бульбу у Молдові та Україні», — коментує експерт.

Щодо прогнозів, то говорити про дефіцит картоплі на українських ринках зарано. Бо близько 90% другого хліба вирощується на присадибних ділянках населенням. Але у промисловому картоплярстві спостерігаються негативні тенденції. Так за останні 3 роки площі під промисловими плантаціями картоплі скоротились з 70-80 до 20-26 тис. га.

Також Оксана Руженкова зазначила, що фермери відмовляються вирощувати столову картоплю, перепрофільовуючись на вирощування сортів для переробки (крохмальна, для чіпсів чи фрі).

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: