20.02.2021, 14:07

Чому Байден досі не розмовляв із Зеленським

США і України слід почати оновлене стратегічне партнерство по всьому спектру питань.

Про це написав у статті для  CEPA  колишній спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер, передає Укрінформ.

"Успіх України залишається для Заходу стратегічно важливим, як ніколи раніше. Зараз настав час для Сполучених Штатів відновити свою участь і підтримку. Телефонний розмова секретаря Блінкена з міністром закордонних справ Кулебою був хорошим початком. Далі повинен бути дзвінок Президента Байдена до Президента Зеленському та початок оновленого стратегічного партнерства по всьому спектру питань ", - зазначив Волкер , запропонувавши" дорожню карту "розвитку відносин Сполучених Штатів з Україною.

За словами дипломата, "в Україні зростає тривога, яку команда Байдена може легко розвіяти".

"Викладу це з української точки зору: президент Байден вів мову з президентом Путіним про Україну тільки через тиждень після вступу на посаду, без попередніх консультацій з Україною, яка є жертвою російської агресії. Він досі не розмовляв з президентом Зеленським, однак подзвонив близько 30 іншим главам держав ", - зазначив Волкер.

Він переконаний, що Сполучені Штати можуть зробити кілька кроків, щоб продемонструвати постійну підтримку України і таким чином просунути інтереси США.

На його думку, перш за все мова йде про необхідність якнайшвидшого проведення телефонної розмови між Байденом і Зеленським .

"Обидва президенти не повинні ставати друзями по листуванню, але важливо встановити контакти на рівні глав держав, задати тон співпраці між адміністраціями обох країн. Для України це стало вирішальним фактором", - переконаний американський дипломат.

Крім того, на його переконання, представнику Білого дому слід висловити обурення з приводу закликів керівника головного російського пропагандистського ресурсу RT Маргарити Сімоньян "повернути Донбас додому", тобто в Росію. "Це зондування грунту Кремлем незаконно на всіх рівнях. Це провокація, спеціально спрямована на Білий дім. І її легко відбити, якщо США відреагують", - переконаний колишній спецпредставник Держдепартаменту з питань України.

Він також закликав нинішнього держсекретаря Ентоні Блінкена "підтвердити дотримання США Декларації Помпео від 25 липня 2018 року, в якій Сполучені Штати зобов'язалися" не визнавати претензії Кремля на суверенітет над територією, захопленої силою всупереч міжнародному праву ".

"США повинні відновити" стратегічний діалог "з Україною з основних питань геостратегічного значення. Зустрічі державного секретаря і міністра оборони США з українськими колегами двічі на рік поставили б це на правильні рейки", - вважає Волкер.

На його переконання, Сполученим Штатам також слід "відновити наполегливість на здійсненні Україною далекосяжних реформ". "США можуть також допомогти ... співпрацюючи з Україною над удосконаленням ключових антикорупційних та правоохоронних установ, які до сих пір не реалізували свій потенціал", - заявив дипломат.

"Таку дорожню карту США можуть легко і ефективно ввести. Але США повинні діяти швидко, оскільки сили, які виступають проти такого порядку денного, вже мобілізуються", - написав Волкер.

Курт Волкер обіймав посаду спеціального представника Державного департаменту США з питань України в 2017-2019 роках.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: