• Головна
  • Новини
  • Число затриманих у Казахстані перевищило 5 тисяч, медіа повідомляють про вбитих цивільних

09.01.2022, 13:24

Число затриманих у Казахстані перевищило 5 тисяч, медіа повідомляють про вбитих цивільних

По всьому Казахстану станом на ранок 9 січня затримані та доставлені до органів поліції 5 135 осіб, повідомляє казахська служба Радіо Свобода, Радіо Азаттик, із посиланням на дані Міністерства внутрішніх справ.

Про це пише Радіо Свобода.

Зокрема, 133 особи поміщені до ізоляторів тимчасового тримання за підозрою у скоєнні особливо тяжких злочинів. 516 людей зазнали адміністративного арешту. Щодо інших тривають перевірки та оперативні заходи.

В Алматинській області триває спецоперація. Комендант області Серік Кудебаєв закликав мешканців зберігати спокій і нагадав, що «у разі непокори законним вимогам, представники правоохоронних органів вживатимуть рішучих заходів аж до застосування зброї».

Тим часом увечері в Алмати спостерігалися «спалахи запеклого опору», заявив заступник акіма міста Єржан Бабакумаров в ефірі державного телеканалу «Хабар-24».

«Бойовики чинять збройний опір досі. Стабілізація є, але є спалахи запеклого опору», – сказав чиновник.

Також за інформацією МВС, «до Алмати 5 січня одночасно прибули 20 тисяч людей».

У ході заворушень щодо Казахстану було знищено 350 поліцейських автомобілів.

У МВС заявили, що «для підриву авторитету органів влади злочинці перевдягалися у форму співробітників поліції та військовослужбовців та чинили протиправні дії».

Тим часом медіа повідомляють про загиблих цивільних, в тому числі дітей. Зокрема, кілька інформаційних агенцій із посиланням на уповноважену з прав дитини Аружан Саїн повідомили про смерть 11-річної дитини, яку застрелили 5 січня на вулиці Алмати під час прогулянки з батьками.

Саїн заявила також, що у лікарні в Алмати з тяжкими пораненнями перебуває 15-річний підліток. Був поранений і госпіталізований та його батько. Обидва, за словами Саїн, їхали машиною, коли їхній автомобіль розстріляли.

Також 8 січня газета Jerusalem Post із посиланням на МЗС Ізраїлю повідомила, що під час заворушень в Алмати загинув 22-річний ізраїльтянин Леван Когіашвілі. Ізраїльський уряд нині організує доставку його тіла на батьківщину.

Сайт Orda.kz у своєму телеграм-каналі опублікував історії, зібрані журналістами у морзі Алмати. Люди, які були там, розповідали про загибель від куль своїх близьких, у тому числі чотирирічної дівчинки.

Офіційно ці повідомлення не отримали досі ні спростування, ні підтвердження.

Дані про загиблих та поранених міністерство внутрішніх справ востаннє оновлювало 7 січня. Тоді повідомлялося про загибель 18 силовиків та 26 цивільних осіб (стосовно цих людей застосовувався термін «ліквідація»). 748 людей отримали поранення.

Протести в Казахстані розпочалися 2 січня після дворазового підвищення цін на скраплений газ, який використовується як пальне для автомобілів. Згодом протестувальники стали висувати політичні вимоги, в тому числі про повернення до Конституції 1993 року. Протести обернулися сутичками між демонстрантами та силовиками в більшості регіонів.

В Алмати – найбільшому місті країни – противники влади захопили місцеву адміністрацію, резиденцію президента й аеропорт. Президент країни Касим-Жомарт Токаєв для боротьби з протестами спочатку залучив спецпризначенців й армію, а потім звернувся за військовою допомогою в ОДКБ.

Токаєв 7 січня віддав наказ армії та правоохоронцям стріляти на ураження в «бандитів й терористів», відкинувши пропозицію Заходу про мирні переговори.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: