03.03.2021, 13:44

Чехія вводить щотижневе тестування на коронавірус

Протягом двох найближчих тижнів в Чехії тестуванням на зараження коронавірусів пройде більше як 2 мільйонів працівників різного роду компаній. 

Про це повідомило Чеське радіо.

До 12 березня відповідне розпорядження уряду повинні втілити в життя підприємства зі штатом понад 250 співробітників, а ще на три дні пізніше рапорт про виконання завдання очікуються з фірм, де працює від 50 до 249 співробітників. Далі всі співробітники повинні проходити періодичне тестування мінімально раз в тиждень.

Керівництво компаній має забезпечити умови для проведення тестування, а всі співробітники зобов'язані проходити перевірку в обов'язковому порядку, виключаючи тих, хто працює в режимі home office. За невиконання загрожують штрафи. Перший етап тестування охоплює відразу 10 тисяч підприємств.

«Тестування може здійснюватися не тільки власними лікарями на виробництві, але на основі договору також і позаштатними докторами або ж медичними установами. Перевірки на зараження коронавірусів можуть проходити також поза стінами виробничих підприємств. Медичні страхові компанії тільки повинні узгодити роботу пункту тестування », - коментує міністр промисловості і торгівлі Карел Гавлічек. Йдеться про антигенному тестуванні.

Співробітники регіональних філій великих компаній можуть перевірятися в місцевих центрах по тестуванню на коронавірус. У цьому випадку за полісом медичного страхування оплачується три таких процедури в тиждень. Згідно з розпорядженням уряду, перевірятися співробітники компаній зобов'язані мінімально один раз в тиждень.

Чи не кожної компанії, проте, під силу організація суцільного тестування своїх співробітників. У цьому випадку допускається самоперевірка за допомогою спеціальних тест-наборів. Вони повинні закуповуватися у ліцензованих виробників, список яких постійно розширюється. У цьому випадку держава також допомагає фінансами з казни. За кожен тест в рамках системи медичного страхування чотири рази на місяць нараховується по 60 чеських крон (2,3 євро).

Контроль за дотриманням режиму обов'язкового тестування довірений санітарно-епідеміологічних станцій. Якщо розпорядження уряду не виконується, то компаніям за кожне виявлене порушення може загрожувати штраф до 500 тисяч крон (19,3 тисячі євро). Співробітник, якщо періодичність тестування порушується, ризикує 50 тисячами крон (майже 2 тисячі євро).

Згідно з результатами опитування Союзу промисловості та транспорту, 84% чеських фірм підтримують ідею кабінету міністрів про проведення періодичного тестування.

Цей захід обрано урядом в якості одного з основних способів спробувати приборкати епідемію, але не зупиняючи виробничий сектор. Тестування дає можливість своєчасно виявляти заражених і всіх контактних з ними осіб.

Однак, судячи з результатів дослідження ВООЗ і Ерфуртського університету, які збирали необхідні дані в серпні, жовтні і листопаді минулого, а також в січні поточного року, 46% громадян Чеської Республіки не сидять вдома, якщо у них виявляються симптоми зараження коронавірусів і ковіда. Як домогтися того, щоб громадяни стали більш дисциплінованими?

Міністерство праці та соціальних справ країни вважає за необхідне ввести в Чехії 100% компенсацію зарплати, якщо той чи інший співробітник вимушено опинився в карантині і не може працювати.

«Як показує практика, це єдиний спосіб забезпечення того, щоб громадяни не боялися вирушати на карантин і повідомляти про які контактували з ними людей», - підкреслює міністр Яна Малачова.

Уряд план підтвердило. Тепер справа за депутатами. Не всі з народних обранців, проте, готові проголосувати за цю ідею, хоча мова йде тільки про тимчасову міру, яка буде діяти тільки в березні і квітні цього року.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: