• Головна
  • Новини
  • Чехія вимагатиме від Росії відшкодування за вибухи у Врбетице

09.05.2021, 17:39

Чехія вимагатиме від Росії відшкодування за вибухи у Врбетице

Чехія вимагатиме від Росії компенсацію за вибухи на складах боєприпасів у Врбетице. Прага розраховує отримати щонайменше 1 мільярд крон (приблизно 47 мільйонів доларів).

Про це повідомила міністерка фінансів Чехії Алена Шиллерова, цитує Česká televize, передає Громадське.

«Найбільш реальним способом, як видається, є міжнародна компенсація, згідно з міжнародним правом, тому що, якщо ми підемо шляхом, наприклад, відшкодування збитків через кримінальне провадження, на це піде дуже багато часу», — вважає Шиллерова.

Сума у мільярд крон, ймовірно, не є остаточною. Губернатор Злінського краю (на території якого сталися вибухи) Радим Холіш заявив, що його регіон може виступити з вимогою додаткового відшкодування.

Низка депутатів Європарламенту та експертів вважають, що домогтися компенсації з боку Росії буде складно. Про це заявив і глава Європейського комітету нижньої палати чеського парламенту Ондржей Бенешик, однак він запевнив, що Чехія має спробувати отримати відшкодування.

Міністр закордонних справ Якуб Кулганек повідомив, що Чехія вже готує заявку на компенсацію. «Міжнародну відповідальність за протиправні дії влади РФ буде покладено на російську сторону після завершення та оцінки консультацій щодо цього питання з деякими з наших союзників», — зазначив міністр.

Вибухи у Чехії

У жовтні та грудні 2014 року на складах у Врбетице сталися вибухи. У період, коли стався перший вибух, на складі готували зброю для її відвантаження болгарському торговцеві Омеляну Гебреву. Чеські журналісти повідомили, що на складах була зброя, призначена для України та Сирії.

Причетними до вибухів влада Чехії вважає двох агентів Головного розвідувального управління Росії. Ідеться про чоловіків, які використовували паспорти з іменами Руслан Боширов та Олександр Петров, яких також вважають причетними до отруєння родини Скрипалів. Чехія вже оголосила обидвох агентів у розшук.

Крім того, у квітні 2015 року власника компанії Emco Омеляну Гебрева намагалися отруїти речовиною «Новічок». Болгарська прокуратура звинуватила трьох росіян.

Своєю чергою розслідувачі Bellingcat, The Insider і Der Spiegel повідомляли, що до спроби отруєння торговця зброєю, ймовірно, причетні вісім офіцерів Головного розвідувального управління Росії.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: