• Головна
  • Новини
  • Близько 50% українського ринку горілки перебуває в тіні

13.08.2019, 16:18

Близько 50% українського ринку горілки перебуває в тіні

Близько 50% українського ринку горілки перебуває в тіні. Нелегальні виробники продають товар приблизно в п’ять разів дешевше, ніж на полицях магазинів (уточнено)

У першому півріччі обсяг українського ринку нелегальної горілки склав 15 млрд грн. Про це повідомив НВ Бізнес директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Обсяг українського легального ринку горілки за перші шість місяців року склав 5,7 млн ​​дал. Приблизно стільки ж горілки виробляється в країні нелегально, повідомив НВ Бізнес генеральний директор асоціації Укргорілка Володимир Остапюк. «За оцінками представників Всесвітньої організації охорони здоров'я і МВФ обсяг нелегального алкоголю перевищує 50% ринку. Це приблизно 12 млрд грн втрат бюджету на рік», - говорить експерт. За його словами, цей показник не змінюється. Купити нелегальну горілку можна в розливайках, на ринках і через інтернет в кілька разів дешевше в порівнянні з цінами в магазинах.

Багаторазова маржа

Державна фіскальна служба проводить комплекс заходів «Акциз-2019», повідомили НВ Бізнес в прес-службі відомства. Від початку року, за даними фіскальної служби, було вилучено 118,2 тис. Декалітрів спирту на суму 241,8 млн грн і 87,4 тис. декалітрів алкогольних напоїв на 134,3 млн грн. «Припинено діяльність 16 незаконних виробництв спирту і 80 незаконних виробництв алкогольних напоїв», — повідомили в ДФС у відповідь на запит НВ Бізнес.

Схоже, цих заходів недостатньо, щоб вплинути на нелегальний ринок горілки. «Кількість нелегальної продукції не скорочується», — говорить Володимир Остапюк. Придбати спиртне можна на оптових ринках, невеликих кафе і через онлайн-магазини. Як правило, це продукція без назви і продається вона за 330-350 грн в пакетах об'ємом 10 літрів. У цьому випадку ціна за один літр становить 16,5-17,5 грн, тоді як мінімальна роздрібна ціна легальної продукції — 89,4 грн. «Ми купуємо через онлайн-магазин горілку під ТМ Absolut в пакеті по 3 літри по 170 грн за пакет. Продаємо по 20 грн за 50 грам і проблем зі збутом немає», — розповідає НВ Бізнес директор невеликого кафе в Київській області, який побажав залишитися неназваним.

Виробництво контрафакту здійснюється на підприємствах-виробниках лікеро-горілчаної продукції, сказано в дослідженнях Антикорупційної правозахисної організації: «З 30 лікеро-горілчаних заводів, що працюють в Україні, мінімум 10 займаються виготовленням контрафакту".

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: