• Головна
  • Новини
  • Без зв'язку та ґаджетів: як навчаються дистанційно у селах та містах Львівщини

12.10.2020, 18:06

Без зв'язку та ґаджетів: як навчаються дистанційно у селах та містах Львівщини

На Львівщині 9 навчальних закладів перейшли на дистанційну форму навчання, з них два ліцеї — у Львові. Усе через те, що у вчителів або їхніх учнів підтвердили діагноз COVID-19.

 Чи мають однаковий доступ до онлайн-навчання учні сільських та міських шкіл з'ясовувало Суспільне.

Коронавірусом на Львівщині зараз хворіють 227 працівників шкіл і 240 учнів.

У Львові 19 шкіл навчаються дистанційно частково

Любомир Кіндрат навчається у львівському ліцеї № 66. Щодня, окрім уроків у школі, які тривають з 8 до 12 години ранку, він має декілька уроків дистанційно з дому. Школяр розповідає, для навчання використовує платформи Zoom та Classroom. У програмі Classroom відбуваються онлайн-уроки.

Десятки сіл без інтернету: дистанційна форма навчання у горах на Львівщині

"В Classroom ми робимо домашнє завдання, надсилаємо фотографії або відео, розповідаємо вірші. Ми записуємо себе на відео, прикріплюємо завдання до Classroom, і відправляємо вчителю", — розповідає школяр Любомир Кіндрат.

Таку форму навчання у Львові практикують понад 20 шкіл.

Десятки сіл без інтернету: дистанційна форма навчання у горах на Львівщині

"Це дуже добра практика, бо по-перше, у цей день є менше дітей у школі, немає пересікання тих потоків учнів у навчальному закладі. З іншої сторони, практика використання цих освітніх платформ і навчання з використанням дистанційних технологій", — каже керівниця міського управління освіти Зоряна Довганик.

Як відбувається дистанційне навчання у сільських школах

У Львівській області на дистанційному навчанні одна школа в Червонограді, дві в Сокальському районі, дві в Пустомитівському, одна в Мостиському і одна в Кам'янка-Бузькому. Поки у цьому переліку жодної школи із гірської місцевості, де зв'язок найгірший.

Гірське село Головецько розташоване за 120 кілометрів від Львова. Там навчаються 180 учнів. До місцевої школи діти доїжджають із 10-ти прикордонних сіл.

Десятки сіл без інтернету: дистанційна форма навчання у горах на Львівщині

Із дистанційним навчанням там не експериментують, адже більше третини учнів школи не мають доступу до Інтернету, каже директор Головецької школи Іван Гайдук.

"Не всі діти забезпечені ще ґаджетами, і не у всіх селах ще є проведений інтернет і ми проаналізували, що 60 % дітей могли отримати певну інформацію через свої телефони, а комп’ютери мають не всі і це відбилося на якості знань", — каже директор школи Іван Гайдук.

Інтернету немає, домашнє завдання диктували телефоном

Мама учнів Головецької школи Любов Жук розповідає, щодня їздить зі свої двома синами Іваном і Петром більш як 10 кілометрів до школи і назад. Сама родина живе у гірському селі Плоске Старосамбірського району.

Десятки сіл без інтернету: дистанційна форма навчання у горах на Львівщині

"Той ходив на підготовку минулого року, але їм не задавали нічого. А там той ходив до школи, то давали домашнє завдання телефоном. Дзвонили. Вчителька дала домашнє завдання, дала тему – так вчилися. А інтерненту немає", — каже мама учнів Любов Жук.

Вадим Форманюк живе у сусідньому селі Галівка Старосамбірського району. Про своє дистанційне навчання навесні каже:

"Дуже важко. Бо в нас є нові теми. Вчителька нічого не пояснює. А в школі було краще тим, що вчителька пояснювала нові теми, і в хаті міг робити сам домашнє, а тепер не можу. Нам вчителька говорила, що буде щось таке, будемо говорити по Zoom, а так нічого не було", — каже школяр Вадим Форманюк.

Дистанційне навчання далося непросто і місцевим вчителям, розповідає вчителька фізики Головецької школи Леся Мегіц.

"Найбільше питань виникало з тим, як зв’язатися з учнями, бо ми розуміємо, що знаходимося в гірській місцевості. Ми намагалися охопити більше учнів. Якщо хтось з вчителів не мав можливості надіслати завдання, то надсилали мені, а я відповідно дітям, потім був такий складний зворотній зв'язок", — розповідає вчителька Леся Мегіц.

Курси із дистанційного навчання

А у вересні вчителі цієї школи пройшли курси з дистанційного навчання. Тепер вони вміють проводити віртуальні уроки. Директор школи Іван Гайдук каже, використати ці знання може не вдатися, адже у дітей немає потрібних гаджетів.

Десятки сіл без інтернету: дистанційна форма навчання у горах на Львівщині

Загалом на Львівщині у підготовці з дистанційного навчання взяли участь 700 вчителів, каже директор обласного департаменту освіти і науки Олег Паска, і такі навчання тривають. Щодо доступності онлайн-занять каже:

"Відповідно до статистики, всі наші школи у Львівській області мають інтернет, але коли ми почали аналізувати, який це інтернет, то виявлося, що цей інтернет може не всю школу покривати. Він може бути не такий якісний, як ми думали. Але більшою проблемою є те, що не завжди є покриття всіх населених пунктів і є проблема як учневі комунікувати з вчителем. Не завжди в сім'ях є кошти, щоб платити за інтернет і це також проблема".

За словами керівника обласного департаменту освіти Олега Паски, кожна школа самостійно обирає спосіб дистанційного навчання. Якщо немає техніки чи інтернету комунікувати вчителю і учням можна телефоном.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: