• Головна
  • Новини
  • «Батьківщина» розпочинає організацію всеукраїнського референдуму

09.04.2021, 18:20

«Батьківщина» розпочинає організацію всеукраїнського референдуму

Українці матимуть змогу висловитися, чи погоджуються вони продавати сільськогосподарську землю та всю стратегічну власність держави; чи підтримують легалізацію грального бізнесу та марихуани; чи схвалюють рішення, щоб газ вітчизняного видобутку з 30% рентабельністю постачався українцям для побутових потреб і бюджетній сфері.

Про це під час пресконференції заявила Голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко.

«Якщо ми проведемо референдум із цих п’яти питань, то відновимо справедливість. Ми зупинимо розпродаж сільськогосподарської землі та нашої стратегічної власності, повернемо право використовувати на свої потреби український газ за ціною, втричі нижчою, ніж є сьогодні. Ми точно накладемо мораторій на азартні ігри та легалізацію марихуани. Коли український народ скаже «ні», президент буде змушений визнати помилковість свого курсу», – переконана Юлія Тимошенко.

Не зважаючи на те, що ухвалення закону про народовладдя затяглося аж на півтора роки, а прописані процедури проведення народного волевиявлення ускладнені та забюрократизовані, команда «Батьківщини» стає пліч-о-пліч з народом, щоб допомогти висловити свою волю.

«Щоб провести референдум із названих п’яти питань, ми по суті проведемо 5 паралельних референдумів. Наша команда на базі чинного законодавства вже розробила план-графік проведення референдуму», – повідомила Голова партії.

Відповідно до цього плану-графіку, збирається ініціативна група і проводить збори учасників, після чого оголошується початок проведення референдуму з 5-ти питань. Потім ініціативна група звертається до ЦВК, яка  протягом 10 днів перевіряє законність зборів ініціативної групи.

«Якщо ЦВК захоче загальмувати проведення референдуму, у неї є факультативне право, у разі сумніву щодо конституційності питань, передати їх президенту на затвердження. Прекрасна норма закону! Тобто над людьми стоятиме президент і буде дозволяти або не дозволяти людям провести референдум. Так ми побачимо, наскільки щирими були твердження президента про народовладдя», – зауважила лідер «Батьківщини».

Коли ЦВК затвердить спеціальні листи для збору підписів, розпочинається збір 3 мільйонів підписів по всій країні за 90 днів. Коли їх буде зібрано, вони передаються ЦВК, яка за 15 днів має перевірити їх і затвердити рішення про проведення референдуму. Тоді його передають президенту, і він видає указ про проведення всенародного референдуму за народною ініціативою. На агітаційну кампанію дається 60 днів, і вже після неї оголошується день голосування, проводиться референдум.

«Безумовно, процедура надзвичайно ускладнена, і самотужки українці не зможуть ініціювати волевиявлення, але наша команда буде поряд. Ми маємо шанс відновити справедливість, використати національні ресурси на благо українців і зробити Україну знову великою заможною щасливою європейською країною», – запевнила Юлія Тимошенко.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: