11.02.2020, 20:16

Ахметова викликали до НАБУ як свідка, і він приїхав

Сьогодні, 11 лютого, журналісти Bihus.Info зафіксували олігарха Ріната Ахметова на виході з Національного антикорупційного бюро.

Про це повідомив Bihus.Infо.

На фото видно як олігарх виходить з НАБУ і в супроводі охоронців сідає в чорний Мерседес.

У НАБУ інформацію про приїзд Ахметова коментувати відмовилися.

Можна припустити, що візит олігарха пов’язаний з діяльністю його компанії – ДТЕК.

На початку серпня 2019 року НАБУ повідомило про підозру шістьом співробітникам ДТЕКу. Вони нібито були причетними до запровадження так званої формули “Роттердам+”, яка суттєво здорожчувала вартість електроенергії для кінцевих споживачів.

Сама ж “ДТЕК Енерго”, наприклад, у 2018 році отримало понад 5 мільярдів гривень чистого прибутку.

Сайт hromadske з цього ж приводу написав: "У прес-службі Ахметова підтвердили його візит до НАБУ.

«Дійсно, пан Ахметов був запрошений та відвідав НАБУ 11 лютого для надання свідчень у якості свідка», — повідомили у прес-службі олігарха у відповідь на запит «Інтерфакс-Україна».

Водночас там не уточнили, свідком у якій справі виступив Ахметов.

У прес-службі НАБУ у відповідь на запит hromadske не підтвердили сам факт того, що Ахметов відвідував установу, та не повідомили, у якій саме справі він свідчив.

18 вересня 2019 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду надала дозвіл на затримання Володимира Бутковського, високопосадовця Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та ринку комунальних послуг, у справі про «Роттердам+».

14 серпня 2019 року топменеджера «ДТЕК» Бориса Лісового випустили під заставу у 10 мільйонів гривень. Всю суму за нього внесла компанія Ахметова. Ще одному топменеджеру компанії суд призначив запобіжний захід у 9,5 мільйонів гривень.

Національне антикорупційне бюро України особисто вручило підозру двом топменеджерам компанії «ДТЕК» Ріната Ахметова.

8 серпня НАБУ оголосило про підозру шістьом особам у завданні державі збитків на 18,87 мільярда гривень через формулу «Роттердам+». Серед обвинувачених — колишнє керівництво НКРЕКП та менеджери «ДТЕК» Ріната Ахметова.

У відповідь на звинувачення НАБУ колишній голова НКРЕКП Дмитро Вовк повідомив, що історія «Роттердам+» — це «розкручена медійно-юридична бульбашка».

У «ДТЕК» заявили, що запровадження формули ціноутворення на теплову електроенергію дозволило «встановити прозорі правила роботи на гуртовому ринку електроенергії, які раніше буди відсутні»

Раніше представник президента у Кабміні заявляв, що формула «Роттердам+» не діє в Україні з кінця травня.

Він також нагадав, що президент Володимир Зеленський вніс до Ради законопроєкт, яким пропонує замінити формулу «Роттердам+» на «Роттердам-», виключивши з неї вартість доставлення вугілля з порту міста Роттердам.

Формула «Роттердам+» полягала у розрахунку вартості вугілля, яке використовують ТЕС для виробництва електрики. Відповідно до неї вартість такого вугілля встановлювалася у порту міста Роттердам (Нідерланди). Також до цієї вартості включалися витрати на доставлення вугілля з Роттердама до України.

Зазначимо, що формула «Роттердам+» втратила свою актуальність після запровадження нового ринку електроенергії 1 липня 2019 року. Так, в умовах ринку, ціну на теплову електроенергію встановлює не регулятор, а сам ринок, тобто попит та пропозиція.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: