• Головна
  • Новини
  • Автостраховка для автомобіля: що покриває, скільки коштує, де купити?

17.08.2021, 17:05

Автостраховка для автомобіля: що покриває, скільки коштує, де купити?

Кількість автомобілів на дорогах України щорічно збільшується. Звідси зростає і число ДТП. За даними Міністерства внутрішніх справ тільки за 6 місяців 2021 року відбулася близько 87 тисяч аварій. Показник свідчить про те, що водії потребують надійного фінансового захисту, оскільки ще нікому не вдавалося вирішити наслідки дорожньої пригоди легко і без значних втрат.

Основними страховками для автовласників вважаються ОСЦПВ та КАСКО. Давайте розберемо, чим відрізняються ці поліси між собою.

АВТОЦИВІЛКА

ОСЦПВ, а в народі автоцивілка - це страхування відповідальності водіїв наземного транспорту перед третіми особами. Принцип дії страховки полягає в тому, що якщо ви стаєте винуватцем ДТП, то ваша страхова компанія відшкодовує збитки потерпілим в межах наступних лімітів:

  • 130 00 грн - по майну;
  • 260 000 грн - на лікування.

Різницю між встановленими сумами та фактично витраченими коштами сплачує винуватець. При цьому він не отримує компенсацію від СК і ремонтує автомобіль самостійно.

ОСЦПВ є обов'язковим страхуванням, за відсутність якого передбачений штраф до 850 грн. Його наявність регламентується Законом України. Тобто кожен водій, сідаючи за кермо, повинен мати чинний договір.

Ціна автоцивілки не фіксована і залежить від типу транспортного засобу, об'єму його двигуна, міста реєстрації власника машини. Поліс доступний до оформлення в режимі онлайн з 2018 року. Клієнтам більше не потрібно їхати в офіс СК, щоб переоформити договір. Зробити це можна не виходячи з дому. Користуючись агрегаторами клієнт бачить пропозиції, які пропонують страхові компанії України й вибирає найбільш вдалий варіант, виходячи з вимог і бюджету. Електронний поліс після оформлення та його оплати висилається на email замовника і не потребує друку. Згідно із законом водій має право підтвердити наявність страховки з екрана мобільного телефону. Також договір завжди у відкритому доступі в базі Моторно-транспортного бюро України.

КАСКО

КАСКО - добровільний вид страхування автомобіля, на відміну від автоцивілки. Поліс можна купити за бажанням. Страховка покриває будь-які форс-мажори, які можуть статися з ТС навіть під час стоянки. Наприклад, якщо вашу машину вночі викрадуть, то СК заплатить ринкову вартість за транспорт. Якщо ж ви станете винуватцем ДТП, то ОСЦПВ покриває збиток потерпілого, а відшкодування по ремонту вашої машини ляже на плечі СК за договором КАСКО.

Розрахувати ціну КАСКО досить складно. На прайс впливають:

  • характеристики ТЗ;
  • рік випуску авто;
  • місто реєстрації власника і його стаж водіння;
  • місце зберігання транспорту (гараж або вулиця);
  • наявність франшизи.

При оформленні КАСКО страховий інспектор проведе огляд. А оскільки в процесі ціноутворення відіграють безліч факторів, то і купити поліс в онлайн поки не можливо. По факту, людині доводиться звертатися в страхову компанію для укладання угоди.

ЯК ВИБРАТИ НАДІЙНОГО СТРАХОВИКА?

Рекомендується при покупці поліса не тільки ознайомитися з його опціями, перевагами та слабкими сторонами, а й вивчити репутацію страховика. Звертайте увагу на:

  • Наявність актуальної ліцензії;
  • Рейтинг в розрізі: швидкість виплат, рівень скарг, оцінка, якість врегулювання;
  • Відгуки клієнтів.

Не зайвим буде дізнатися розташування найближчого офісу страховика.

Андрій Возний

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: