• Головна
  • Новини
  • Археологи розкопали у центрі Львова криницю, яка датується 1844 роком

29.04.2021, 10:59

Археологи розкопали у центрі Львова криницю, яка датується 1844 роком

У Львові на площі Коліївщини археологи розкопали старовинну криницю. Вона датується 1844 роком. За словами археолога Миколи Шніцера, фундамент криниці доволі добре збережений, тож її вирішили відновити.

Науковці кажуть, що старовинну криницю знайшли приблизно на тому ж місці, де була її сучасна імітація, яку зробили в радянський час, пише Суспільне.

"Маємо залишки фундаменту від чаші. Тобто є основа, сама чаша не збереглася, є частково збережена відмостка стесаного каміння. Сам фонтан мав, очевидно, чашу круглої форми", – розповідає археолог Микола Шніцер.

На цьому місці криниця була до початку ХХ століття.

"Користувалися нею мешканці єврейської дільниці. Як відомо з історичних джерел – це було основним джерелом водопостачання тої єврейської дільниці", – додає археолог.

Археологи розпочали вивчати цю ділянку минулого року. Це потрібно зробити перед початком ремонту площі.

"Ми минулого року восени проводили шурфування території. Плюс за картологічними матеріалами і архівними матеріалами позначена була криниця. Але що на цьому місці було споруджено муровану, то навіть не криницю, правильніше вважати або фонтан, або забір води, бо криниця передбачає наповнення з ґрунтових вод, а тут була підведена труба металева", – розповідає директор Рятівної археологічної служби Олег Осаульчук.

Після реконструкції площі криницю обіцяють відновити.

"Знову криниця стане центром уваги на цій площі. Тому що в цій криниці, яку знайшли археологи і яка буде на тому самому місці, буде відновлена вода. Вона мала таку стійку з якої люди набирали воду – вона буде точно так само виглядати", – каже керівниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

За її словами, там також встановлять таблицю із історією площі.

Реконструкцію площі Коліївщини планують закінчити до кінця липня. Вартість робіт близько 4 мільйонів гривень – це кошти міського бюджету і міжнародного проєкту.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: