• Головна
  • Новини
  • Апарати ШВЛ при коронавірусі завдають більше шкоди, ніж користі, – лікар

19.07.2020, 20:36

Апарати ШВЛ при коронавірусі завдають більше шкоди, ніж користі, – лікар

Апарати штучної вентиляції легень при коронавірусному захворюванні неефективні й навіть завдають шкоди.

Про це розповів в інтерв’ю “Новинарні” лікар-терапевт Ярослав Глагола, який працює у відділенні для лікування пацієнтів із COVID-19 Ужгородської центральної міської клінічної лікарні.

“Апарати ШВЛ не є ефективними при коронавірусі. Їх підключають хворим у коматозному чи передкоматозному стані. Досвід показав, що [при коронавірусному захворюванні] є потреба в інших апаратах – “оксиметах”, або ж кисневих концентраторах“, – наголосив медик.

Він пояснив, що для “ковідної” пневмонії характерна зовсім інша картина, ніж для “звичних” бактеріальних та вірусних пневмоній.

“По своїй морфології, клінічній картині ті зміни, які відбуваються [при коронавірусній хворобі] не мають нічого спільного із запаленням легень”, – підкреслив Глагола.

Лікар розповів, що “звичайна” пневмонія, як правило, вражає якусь частину легені — наприклад, нижні долі. Потім ураження піднімається вгору, поширюється на нові тканини.

Натомість при COVID-19 йдеться радше про пневмоніт. Він вражає у першу чергу альвеоли, точніше, їхні судини. А застосування ШВЛ при такому ураженні загрожує погіршенням стану хворого.

“Уявіть собі гроно винограду. От як у виноградинках, у стінках альвеол відбувається газообмін, насичення крові. При «ковідній» пневмонії вражаються саме ці судинки, вони руйнуються. Кров виливається в альвеоли. А що таке ШВЛ? Це апарат примусового дихання, коли людина самостійно не може зробити вдих-видих. Фактично, це просто насос, який качає повітря замість неї.

Таким чином, маємо пошкоджені альвеоли, в які під тиском закачується повітря чи кисень. Звичайно, ніякого газообміну від цього не буде. Альвеоли, по суті, замуровані. А ті з них, які ще здорові, механічно роздувають: у підсумку вони втрачають свою еластичність і, зрештою, руйнуються.

Тому апарат ШВЛ навіть у важких випадках є недоцільним, навіть шкідливим”, – наголосив лікар.

Він також пояснив, чому при “коронавірусній” пневмонії ефективніший кисневий концентратор – оксимет.

“У хворих у палатах є пульсоксиметри, якими замірюють сатурацію — насичення крові киснем. Коли ми бачимо, що сатурація падає, то швидко під’єднуємо хворого до кисневого концентратора – і не треба носити ніякі балони зі шлангами. Адже основна задача на етапі лікування — зберегти всі функції організму в рамках біологічної норми. Оксимет допомагає утримати хворого від стану гострої легеневої недостатності”, – підкреслив Ярослав Глагола.

Він зауважив, що на початковому етапі, коли Україна ще не мала досвіду лікування коронавірусної хвороби, лікарі дуже боялися гострої легеневої недостатності. Тому тоді закуповували апарати штучної вентиляції легень, які, як виявилося, в такій кількості не потрібні.

Водночас лікар запевнив, що закуплені під час пандемії апарати ШВЛ іще знадобляться медзакладам в інших ситуаціях.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: