• Головна
  • Новини
  • Богослужіння в Айя-Софія відновлять 24 липня – Ердоган

12.07.2020, 13:50

Богослужіння в Айя-Софія відновлять 24 липня – Ердоган

Президент Туреччини Реджеп Ердоган закликав поважати рішення про перетворення собору Святої Софії у Стамбулі з музею на мечеть.

.
Релігійні церемонії в мечеті Айя-Софія у Стамбулі відновлять 24 липня, після проведення підготовчих заходів, про це 10 липня заявив президент Туреччини Реджеп Ердоган під час звернення до нації, повідомляє "Гордон" з посиланням на агентство Anadolu.

Він закликав поважати рішення турецького суду щодо повернення Собору Святої Софії статусу мечеті. Ердоган підкреслив, що заперечення проти судової постанови будуть розцінювати як порушення турецького суверенітету.

Президент Туреччини наголосив, що двері мечеті Айя-Софія будуть відчиненими для всіх, зокрема для туристів.

Собор Святої Софії розташований в історичному центрі Стамбула, районі Султанахмет. 1453 року після захоплення Константинополя османами собор перетворили на мечеть, 1935 року він дістав статус музею. 1985 року Софійський собор внесли до складу Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

10 липня президент Туреччини Реджеп Ердоган підписав указ, яким перетворив Собор Святої Софії у Стамбулі на чинну мечеть. Рішення ухвалили після того, як Держрада Туреччини (вищий адміністративний суд країни) скасувала декрет Кемаля Ататюрка від 1934 року про перетворення собору на музей.

Рішення про перетворення собору Святої Софії у Стамбулі з музею на мечеть може стати причиною його виключення зі списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
 

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: