18.08.2020, 10:06

18 серпня 1649 року був підписаний Зборівський мир

18 серпня 1649 рокеу був підписаний Зборівський мир, що ознаменувало народження Української держави - Гетьманщини.

Про це нагадує Укрінформ.

Після фактичної перемоги української армії в Зборівської битви між гетьманом України Богданом Хмельницьким і польським королем Яном ІІ Казимиром в Зборові (тепер Тернопільська обл.) був укладений мирний договір. 

Договір був підписаний під тиском союзника український кримського хана Іслам-Гірея III, який, намагаючись не допустити державного посилення України, підтримав польські домагання на укладення перемир'я. 

«Терпіння наше закінчилося, ми змушені були покликати чужоземців проти шляхти, сказав королю Богдан Хмельницький після підписання Зборівського миру. - І худоба б'ється, якщо її мучать». 

Як відомо, в ті часи Україна знемагала від свавілля польської шляхти, що спонукало українців до збройної боротьби. 

За умовами Зборівського миру Українська держава - Гетьманщина - визнавалася польським урядом в рамках Київського, Чернігівського і Брацлавського воєводств. Волинь і Поділля залишалися під владою польського короля. 

У Гетьманщині влада належала гетьману (звідси і назва держави), резиденція якого була в Чигирині. 

Коронне польське військо на цю територію доступу не мало. 

У той же час на території козацької держави зберігалася польська адміністрація, хоча на всі відповідальні пости король мав право призначати тільки православних шляхтичів. 

Крім цього, збереглися також Вольності Війська Запорозького, число реєстрових козаків встановлювалося в 40 тис. чоловік і проголошувалася амністія всім учасникам національно-визвольної війни. 

Католицька і православна шляхта зрівнювалася в правах, а православний київський митрополит міг увійти до польського сейму. 

Незважаючи на ряд невигідних для України умов (обмеження території, повернення польської адміністрації, заклад реєстру), в цілому Зборівський мирний договір дав можливість Богдану Хмельницькому зміцнити становище Української держави. 

Зборівський мир був першим офіційним документом, який зафіксував появу козацької автономії. 

Під Зборовом Гетьманщина пробилася на карту Європи: текст договору надрукувала німецька, англійська та французька преса. А портрет Богдана Хмельницького незабаром з'явився в альбомі-реєстрі тогочасних європейських правителів. 

Саме від Зборівського миру 1649 року веде відлік Козацька держава, офіційно звана Військом Запорозьким. 

У 1654-му вона перейшла під протекторат московського царя; скасована в 1764 році під час правління цариці Катерини II, проіснувавши таким чином 115 років.  

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: