01.01.2021, 19:55

13 нетипових стрічок для святкових вихідних

Новорічні добірки рясніють одними й тими ж стрічками, годі це терпіти!

Громадське згадало 13 менш очевидних фільмів, які варті уваги на святкових канікулах. З романтичними комедіями тут чудово уживаються бойовик, ЛГБТ-драма і навіть трилер за Стівеном Кінгом.

«Міцний горішок» (Джон Мактірнан, 1988)

От уже 33 роки ми спостерігаємо за протистоянням Брюса Вілліса та групи озброєних до зубів терористів у лос-анджелеському хмарочосі. І не набридає! Дія відбувається на Святвечір, тож «Міцний горішок», мабуть, навічно забронював собі місце в добірках різдвяних стрічок.

На роль Джона Макклейна претендували Арнольд Шварценеггер, Сильвестр Сталлоне та Річард Гір. Брюса Вілліса «Міцний горішок» зробив справжньою зіркою. А для майбутнього професора Снейпа (Алана Рікмана) став голлівудським дебютом.

«Едвард руки-ножиці» (Тім Бертон, 1990)

Бабуся розповідає онуці різдвяну казку про незвичного юнака з лезами замість кінцівок. Едварда створив божевільний вчений, що хотів лишити по собі спадкоємця, але помер до того, як встиг приробити «синові» руки. Юнак живе відлюдьком у покинутому замку, але одного дня потрапляє в американське передмістя. Неабиякий інтерес мешканців невдовзі змінюється ненавистю, на боці бідолахи лишається тільки одна дівчина.

«Едвард руки-ножиці» знятий в найкращих традиціях казкаря Тіма Бертона — трохи моторошний та дуже ліричний. А образ Едварда, попри те що герой за весь фільм вимовляє лише 169 слів, став одним зі знакових у кар’єрі Джонні Деппа.

«Різдвяні канікули» (Джеримая Чечик, 1989)

Зірка ексцентричних комедій 80-х Чеві Чейз у ролі офісного клерка, що прагне влаштувати родині ідеальне Різдво. Свято врешті обертається справжнім стихійним лихом: родичі не ладнають між собою, ялинка палає, індичка вибухає.

Та Кларк Ґрізволд, попри всі негаразди, не втрачає віри в різдвяне диво, цьому в нього варто повчитися.

«Клаус» (Серджо Паблос, 2019)

Власник поштової імперії відправляє ледачого сина на північ у місто Сміренсбург. Герой має впорядкувати роботу місцевого поштового відділення, але це виявляється не так просто! У пригоді стає знайомство з лялькарем-відлюдьком на ім'я Клаус.

Мультфільм від Netflix став першою анімаційною роботою стримінгу, що отримала номінацію на «Оскар». «Клаус» — чудовий варіант для сімейного перегляду з малечею, а також must see для тих, хто втомився від одноманітного сучасного 3D: робота іспанських аніматорів чимось нагадує класичну діснеївську анімацію.

«Дуже Мюрреєвське Різдво» (Софія Коппола, 2015)

У переддень Різдва Білл Мюррей готується до проведення святкового шоу. На гостини мають завітати багато зірок, подія транслюватиметься по телебаченню. Однак за кілька днів до події в місті починається сильна негода, через яку на шоу Мюррея не приїздить жоден запрошений гість. Здається, врятувати трансляцію та зіпсований настрій ведучого немає жодних шансів, та на Різдво трапляються справжні дива.

У стрічці Софії Копполи з’являються Джордж Клуні, Майлі Сайрус, Кріс Рок та безліч інших знайомих облич. А ще лунають чи не всі улюблені різдвяні пісні — плейлист на свята готовий!

«Вечори на хуторі біля Диканьки» (Олександр Роу, 1961)

Святкова класика за оповіданням Миколи Гоголя «Ніч перед Різдвом». Екранізувати твір з оригінальною назвою за радянських часів було нереально, тому режисер змінив її на назву збірки.

На святвечір мешканці українського села Диканька заклопотані своїми звичними та не дуже справами. Лише Вакулі немає місця — кохана Оксана не відповідає ковалю взаємністю. Та заради омріяних черевичків для коханої герой ладен хоч на чорті верхи до цариці в Санкт-Петербург зганяти.

«Щоденник Бриджит Джонс» (Шерон Маґвайр, 2001)

Героїня переживає кризу середнього віку, вона самотня та незадоволена зайвою вагою. На різдвяній вечірці батьки намагаються звести Бриджит зі стриманим Марком Дарсі, але вона шаленіє від свого боса Деніела. Героїня вирішує почати нове життя і вести щоденник, куди записуватиме здобутки.

«Щоденник» — іронічне переосмислення роману Джейн Остін «Гордість і упередження», навіть головних чоловічих героїв звати однаково. Містера Дарсі у виконанні Коліна Ферта ми любимо, зокрема, й за неперевершений ugly christmas sweater із оленем, в якому його вперше помічає героїня Рене Зеллвегер.

«Керол» (Тодд Гейнс, 2015)

Витончена історія забороненого кохання між двома жінками у 50-х. Екранізація автобіографічної книги «Ціна солі», яку письменниця Патріція Гайсміт свого часу видала під псевдонімом, аби уникнути публічного осуду.

Головна героїня — заможна, але нещаслива у шлюбі Керол захоплюється юною продавчинею Терез. Тоді одностатеві стосунки вважалися аморальними, тож історія, на жаль, не отримала гепіенду. Та повірте, неповторні Кейт Бланшетт та Руні Мара у чарівній атмосфері зимового Нью-Йорку варті вашого розбитого серця.

«Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго» (Надія Парфан, 2019)

Іван Васильович багато років очолює профспілку комунального підприємства Івано-Франкіськтеплокомуненерго. Його opus magnum — профспілковий хор, у якому співають диспетчери, ремонтники, слюсарі, бухгалтери. Опалювальний сезон вносить корективи у графік репетицій. Чи зігріє холодну батарею українська народна пісня?

«Мізері» (Роб Райнер, 1990)

Ок, це кіно жодним чином не перетинається з різдвяною тематикою, але й добірка була анонсована як нетипова. До того ж зима нині не надто радує снігом, а тут він от-от — і посиплеться з екрана.

Письменник потрапляє в аварію десь у горах і опиняється в будинку відданої прихильниці, яка не надто поспішає повертати героя додому. Неймовірна Кеті Бейтс отримала «Оскар» за найкращу жіночу роль у трилері, що й досі є однією з найвдаліших екранізацій Стівена Кінга.

«Історія Зимового саду» (Семен Мозговий, 2018)

Вже 45 років Валентина Миколаївна доглядає колекцію екзотичних рослин і оранжерею на київській ВДНГ. Час виходу на пенсію невблаганно наближається, але прохання керівництва скласти повноваження шокує Валентину Миколаївну. Вона протестує, вважаючи, що рослини без неї загинуть — та схоже, що її сад живе за власними законами.

В 2018 році «Історія зимового саду» отримала нагороду на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA як найкращий український документальний фільм.

«Відпочинок за обміном» (Ненсі Мейєрс, 2006)

Успішна ділова жінка з Лос-Анджелесу та провінційна англійська письменниця вирішують помінятися житлом на різдвяні канікули. Героїні Кейт Вінслет і Камерон Діаз залишають зону комфорту, щоб знайти щастя, і їм це вдається.

«Відпочинок за обміном» однозначно задовольнить потребу в романтичному настрої, але попереджаємо й про ймовірність загострення туги за подорожами.

«Жива ватра» (Остап Костюк, 2016)

«Жива ватра» — вогонь, добутий тертям дерева, що не згасав упродовж 4-місячного полонинського сезону і служив оберегом гірського вівчарства. Давній обряд запалювання «живої ватри» здійснювався на Гуцульщині до середини ХХ сторіччя.

Події фільму розгортаються в українських Карпатах у наші дні. Щороку гуцульські вівчарі на чотири місяці покидають село та виганяють отари на гірські пасовища. Проте зміни в сучасному глобальному світі кидають виклик традиційним ремеслам.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: