13.11.2018, 11:19

«Франко Наживо»: музей заговорить звуками епохи

Цьогоріч в Україні був оголошений відкритий конкурс на гранти для проектів у сфері культури. Йдеться про гранти від Українського культурного фонду.

Участь в конкурсі взяв і Львівський літературно-меморіальний музей Івана Франка. Отримавши високу рейтингову позицію, заклад виграв грантові кошти на реалізацію проекту «Франко Наживо».

 Ідея проекту полягає у тому, щоб Музей Івана Франка, зокрема, його меморіальну родинну віллу, де письменник мешкав зі своєю сім’єю, повністю зберегти у тому вигляді, який він має після реконструкції, але водночас осучаснити його, зокрема, технічного погляду.

«Нам хочеться створити ефект присутності. Щоб людина, яка побувала у цьому будинку, відчула, з одного боку, що Франко і його родичі тут, поруч, це не порожній будинок, це не чужий простір. А це будинок, у якому чути їхні голоси, відчувається їхня присутність. Немовби вони ненадовго вийшли, а може навіть і ось-ось повернуться. З іншого боку, ми хочемо створити ефект присутності в іншій епосі. Відвідувачі зможуть перенестися в епоху Франка і теж відчути колорит тієї епохи, дух часу», - розповів директор Дому Франка Богдан Тихолоз.

Як зазначив директор музею, здійснити це планують, застосувавши вперше в українській музейній практиці, системно і послідовно, звукові ефекти. Іншими словами, коли відвідувачі будуть перебувати в музеї, то чутимуть не лише розповіді екскурсовода, але і ті звуки, які лунали в будинку і є знаковими для приміщення. Наприклад, завивання вітру, дитячий сміх, голос подруги Каменяра - Соломії Крушельницької, звук самовара, який закипає. У Франковому будинку, наголошує Богдан Тихолоз, любили пити чай.

«Я вам скажу відверто, воно ніби досить просто звучить, але ефект дає колосальний. Звикли, що у музеях має бути тихо. Є такий стереотип. Ми хочемо показати, що у музеї повинно бути не тихо, а повинні лунати звуки, які дають нам можливість зануритися в епоху», – каже Богдан Тихолоз.

Це буде зроблено за допомогою сучасних технологій, відзначають у музеї і наголошують: жодним чином не буде порушено меморіальність. Будуть невеликі сенсорні датчики і аудіопристрої, здатні відтворювати звуки у потрібний момент. Над цим працюватиме досвідчена команда. Впровадять проект у життя вже наприкінці листопада. Сума гранту – 467 000 гривень.

Окрім цього, у музеї замість традиційних паперових носіїв інформації  встановлять два великі екрани, з якими відвідувач зможе взаємодіяти. Буде змога розмістити велику кількість даних, пов’язаних з творчістю і життям Івана Франка. Один екран буде розташований на першому поверсі, інший – на другому. Втім жоден не руйнуватиме уявлення і цілісності композиції, переконує Богдан Тихолоз.

Також музей буде розвивати вже частково впроваджені елементи театру. Зокрема, екскурсії вестимуть, окрім самого подружжя Франків, і їхні діти: усі ролі виконують працівники музею.

Працюють тут і над вдосконаленням спеціальної програми для дітей. Скажімо, у музеї видаватимуть путівники. Один із них розрахований суто на дітей, він намальований. Його створила працівниця музею, художниця Галина Мазур.

«Авторка зробила таку книжку-гру, книжку-квест, де є прогулянка всіма кімнатами Франкового дому, зі спеціальними завданнями для дітей. Це просто свято. Я тішуся, коли бачу ці малюнки. Сподіваюся, що наші відвідувачі так само будуть тішитися і зможуть разом зі своїми дітьми гуляти цим будинком», – вірить Богдан Тихолоз.

У Меморіальному музеї Івана Франка переконані, що всі ці заходи дозволять  створити ефект "живого" дому і "живого" письменника.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: