• Головна
  • Новини
  • Єдине інформагентство Міноборони, яке читають мільйони українців, хочуть скоротити

31.05.2023, 19:23

Єдине інформагентство Міноборони, яке читають мільйони українців, хочуть скоротити

Нещодавно у суспільстві гучно обговорювали рішення уряду щодо ліквідації виплати додаткової винагороди в 30 тисяч для військовослужбовців. Громадськість заспокоювали тим, що їм підняли мінімальне грошове забезпечення до 20 100 грн, що лише на 1 тис. перевищує середню заробітну плату цивільного киянина, котрого захищає той самий військовий. Більше того казали, що самі військові, посилаючись на принципи соціальної справедливості, просили уряд про це.

Тепер під приводом створення Військового телебачення руйнують унікальну й одну із найдієвіших складових державної інформаційної політики, що висвітлює  реалії сучасної великої війни — Інформаційне агентство Міністерства оборони АрміяInform.

Основні теми і акценти матеріалів журналістів 

Інформаційного агентства  АрміяІнформ:

- новини про перебіг подій щодо відсічі збройної агресії рф проти Україну           (+репортажі з передової, відео - хроніка оборони України); 

- рішення, заяви Президента України, уряду, парламенту, Міністра оборони України, Головнокомандувача ЗСУ. 

- інформаційне супроводження призову на військову службу, мобілізаційних заходів, підготовка кадрів;

- навчання військ;

- розвиток оборонних спроможностей (всебічне забезпечення ЗСУ,особливо новими зразками ОВТ);

-розвиток міжнародного військового співробітництва
(ЗСУ  стоять на заваді реалізації агресивних планів рф і це є важливим сигналом для всього світу); 

історії звитяг наших захисників. Мужністю та стійкістю українських воїнів захоплюється весь світ.

- протидія роспропаганді. Розвінчуємо росфейки. Історична правда руйнує російські версії історичного минулого;

- популяризація власної воєнної історії та запровадження нових військових традицій;

- соціальні питання (права, пільги військовослужбовців, учасників бойових дій, фінансове забезпечення, реабілітація  поранених воїнів); 

- законодавчі ініціативи.

Інсайдеру вдалося дізнатися про ініціативу скоротити організаційно-штатну структуру агентства в 5 разів, прибрати усі регіональні редакції, унеможливити роботу мобільних груп ІА, що працюють на передку і звідти інформують громадськість про перебіг бойових дій (Наразі 6 військовослужбовців Інформаційного агентства перебувають  у відряджені у районі бойових дій). 

Для інформації: 

1.    Щодня на сайті Інформаційного агентства розміщується 80-100 інформацій та матеріалів (близько 40 відсотків з них авторські матеріали).

Сайт ведеться цілодобово.

Постійно наповнюються соцмережі агентства: Телеграм, Фейсбук, Instagram, YOUTUBE-канал, аккаунт у Twitter.   Наразі кількість підписників на сторінці у Фейсбук – 66 тис., у Телеграм- 10 тис. у Twitter – майже 54 тис. 

2. У 2022 році на сайті ІА розміщено – 30 971  повідомлень та матеріалів (різного жанру). Загальна кількість відвідувань сайту Інформаційного агентства у  2022 році –  понад 39 мільйонів (39 192 805).

Протягом березня-травня АрміюInform іншими ЗМІ процитовано (перепощено) майже 1 тис. разів.

2. У тарвні 2023 року розміщено 2550 інформаційних матеріалів, які переглянули 2, 2 млн разів.

3. Крім того Інформаційне агентство випускає друковану продукцію, дайджести, книжки, довідковий матеріал з питань соціального, фінансового забезпечення військовослужбовців. .

впродовж  березня-травня 2022 року вийшло у світ  7 номерів Інформаційного дайджесту «Паляниця» (формат А-3, 4 стор.). Це друковане видання випускалося з метою підвищення поінформованості воїнів ЗСУ, роз’яснення суспільно важливої проблематики в оборонній та безпековій сферах, зменшення впливу ворожої пропаганди. 

у вересні 2022 року було випущено 2 номери інформаційного дайджесту АрміяІнформ для населення деокупованих територій. 

у грудні 2022 року Інформаційне агентство випустило у світ два Дайджести (форматом А5, 36 стор.) для особового складу Сил оборони.  

книга «30 війн із Zаклятим сусідом» (наклад 3000) - це історична правда про протистояння України з росією, яке  триває не одне століття.

фотоальбом  «ВОЇНИ світла, добра, життя»  (1000 прим.) випущено з метою вшанування мужності та стійкості українських захисників у боротьбі з російським агресором.

Безперечно, створення військового телебачення – справа потрібна. Але знищення інформагентства, за рахунок якого планується створити вакації для військового телебачення – справа хибна й призведе лише для погіршення інформування населення, знищення армійської школи журналістики, звільнення чималої кількості фахових військових журналістів.

Довідково: У той час, як в країні, що воює, підкилимно знищують головний інформаційний майданчик Міністерства оборони, в структурах чи не усіх збройних формувань світу існують різноманітні відомчі медіа, покликані розповідати про життя військовослужбовців, їхню бойову підготовку, соцзахист…

Підбірка військових Медіа (інтернет та друкованих видань) країн-членів НАТО та ЄС

1.      Друковані журнали НАТО:

«НАТО ревю»«Новини НАТО» та інші. Також обидва стратегічні командування НАТО мають свої друковані видання.

LANDPOWER (щорічне видання випускається Командуванням сухопутних військ НАТО);

-  SCL - SHAPE Community Life - внутрішня соціальна газета Оперативного командування Об'єднаних збройних сил НАТО (SHAPE) в Монсі, що виходить щомісяця. 

SCL також з'являється в Інтернеті: https://www.shape2day.com/publications/scl-magazine

2.      Інтернет ресурси НАТО:

- https://www.nato.int/cps/uk/natohq/index.htm

-https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/2020/2/pdf/20200206_NATO_HQ-Media-Handbook_en.pdf?fbclid=IwAR26ieHHyvByY7fBZO9gQ7fWP9cpspABPQ7hvTmqRww7Yf6ty1Dgl77phVo

- https://shape.nato.int/documentation

- https://stratcomcoe.org/about_us/about-strategic-communications/1?fbclid=IwAR1dyoetBXdVDy09OtRlx47FKdzKtQPOfxO_4Vol5PMWh48caEw0T-QMJPo

Офіційне видання ЄС

https://audiovisual.ec.europa.eu/en/

3.      Країни- члени НАТО та ЄС

США: 

МО США

Служба оборонних засобів масової інформації «Defense Media Activity» (DMA) (https://www.dma.mil/), яка забезпечує функціонування низки відомчих медійних та інших пов’язаних ресурсів, основними з яких є:

Офіційний сайт МО США (https://www.defense.gov/);

Об’єднана служба новин рідного міста (Joint Hometown News Service) (https://jhns.release.dma.mil/public/); 

Друковане та он-лайн видання ЗС США «Stars and Stripes» (https://www.stripes.com/) (має версії для регіональних командувань/контингентів ЗС США в різних регіонах світу);

Друковане та он-лайн видання Повітряних Сил ЗС США «Airman Magazine»(https://www.airmanmagazine.af.mil/); 

Друковане та он-лайн видання ВМС ЗС США «All Hands Magazine» (https://allhands.navy.mil/); 

Аналогічні видання інших видів та родів військ ЗС США та вищих військових навчальних закладів (зазначене розкрито на прикладі сухопутних військ (Армії) ЗС США нижче).

Видання Сухопутних військ (Армії) ЗС США:

•        Army University Press

Видавництво Університету Сухопутних військ прагне надати майданчик для тренування критичного мислення через написання текстів. Наш сайт створений для того, щоб допомогти вам брати участь у різноманітних дискусіях щодо армійської доктрини та практики. 

•        The Journal of Military Learning (JML)

Журнал військового навчання (JML) - це рецензоване видання, що виходить раз на півроку і підтримує зусилля з удосконалення освіти і підготовки для армії США та професії військовослужбовця в цілому.

•        Army AL&T Magazine

 Журнал Army AL&T - це відзначений нагородами щоквартальний професійний журнал, який пишеться фахівцями з питань закупівель Сухопутних військ та їхніми численними зацікавленими сторонами і для них. Його мета - навчати, мотивувати і наставляти читачів за допомогою глибоких, аналітичних статей, в яких розповідається про отриманий досвід, кращі практики та інновації в сфері закупівель сухопутних військ. Журнал, авторами якого є профільні експерти, є головним джерелом інформації про закупівлі, логістику, технології і контракти - іншими словами, про продукти і послуги, від яких солдати залежать в усіх аспектах своєї служби.

•        Army History Magazine

Центр військової історії армії США щоквартально публікує "Історію армії" для професійного розвитку армійських істориків, а також як освітню та навчальну літературу для армії.

        Army Technology

Army Technology - це офіційний блог Командування досліджень, розробок та інженерії Армії США. Він був створений з метою просування розмови про армійські технології, інформування громадськості про ініціативи армії та демонстрації роботи, яку команда армійських технологій виконує для того, щоб наші солдати були в безпеці та були сильними.

•        Military Review

Військовий огляд - це форум армії США, де публікуються оригінальні думки та дебати про мистецтво і науку ведення сухопутної війни. Серед авторів і читачів - дослідники, політики, лідери, науковці і керівники промисловості. Видання стимулює лідерів до критичного мислення і вирішення суперечливих питань, водночас надаючи можливість інформувати про нові ідеї і аналізувати концепції, доктрини і принципи ведення бойових дій. 

•        NCO Journal online

Місія NCO Journal - забезпечити форум для відкритого обміну ідеями та інформацією, сприяти підготовці, навчанню та розвитку сержантського складу, а також зміцненню зв'язків між його членами. Для виконання цієї місії ми надаємо сержантському складу Збройних Сил України своєчасну та достовірну інформацію на теми, що стосуються армії та сержантського корпусу. Нашою аудиторією є діючі військовослужбовці, військовослужбовці Національної гвардії та резервісти, представники сестринських і міжнародних служб, пенсіонери, цивільні службовці та члени їхніх родин. NCO Journal - це професійне видання для сержантського складу армії США. Журнал виходить щомісяця і розповсюджується в друкованому вигляді серед понад 450 000 читачів по всьому світу, а також доступний онлайн.

  •  eArmor

Бюлетень професійного розвитку бронетанкової галузі, що виходить двічі на місяць.

  • Army Chemical Review

Виходить двічі на рік (ISSN 1556-4916), видається Хімічною, біологічною, радіологічною та ядерною школою Сухопутних військ США та Центром передового досвіду з підтримки маневрів.

- Журнал «Армійське забезпечення»

Журнал "Армійське забезпечення" (ISSN 2153-5973) - це видання, що виходить раз на два місяці, яке готується в Університеті логістики Сухопутних військ і публікується Командуванням загальновійськового забезпечення Сухопутних військ ЗС США, Форт-Лі, штат Вірджинія, для Міністерства оборони США.

- Дайджест армійської авіації

Професійний бюлетень авіаційної спільноти Сухопутних військ.

- Інститут бойових досліджень

Інститут бойових досліджень надає широкий спектр військово-історичної та освітньої підтримки Центру загальновійськових досліджень, Командуванню підготовки і доктрини та армії США в цілому. CSI досліджує, пише і публікує через видавництво CSI Press оригінальні інтерпретаційні роботи з питань, що мають відношення до нашої армії і оборони нашої нації. Інститут проводить програму "Усна історія", орієнтовану на слухачів і викладачів Командно-штабного коледжу, а також постійних учасників і відвідувачів Об'єднаного центру перспективних видів озброєнь, яка фокусується на їхньому відповідному оперативному досвіді.

- Бюллетень «Вогонь»

Спільне видання для американських артилерійських фахівців. 

- Infantry Online

Професійний армійський бюлетень (ISSN: 0019-9532), підготовлений до щоквартальної публікації піхотною школою Сухопутних військ США у Форт-Беннінгу, штат Джорджія. Місія журналу - надавати інформацію про підготовку, організацію, озброєння, спорядження, тактику і техніку, а також слугувати форумом для прогресивних ідей.

- Вісник військової поліції

Професійний бюлетень армії США (ISSN 1554-9690) для полку Корпусу військової поліції містить інформацію про підтримку безпеки та мобільності, поліцейські операції та операції з утримання під вартою. Цілями Військової поліції є інформування та мотивація, підвищення рівня знань, покращення роботи та забезпечення форуму для обміну ідеями. Зміст не обов'язково відображає офіційну позицію армії США і не змінює і не замінює будь-яку інформацію, що міститься в інших публікаціях армії США. Військова поліція залишає за собою право редагувати матеріали. Статті можуть бути передруковані за умови посилання на Військову поліцію та автора. Усі фотографії є офіційними фотографіями Армії США, якщо не вказано інше.

- Центр загальновійськових навчань армії США

Центр вивчення армійських уроків постійно керує Програмою вивчення армійських уроків і визначає, збирає, аналізує, поширює і архівує уроки і передовий досвід, підтримуючи при цьому глобальну ситуаційну обізнаність з метою обміну знаннями і сприяння адаптації армії і партнерів по Об'єднаним діям для перемоги у війнах.

Також на доповнення до наведеного практично на кожній військовій базі (у військовому гарнізоні) на континентальній частині США та регіональних командувань видаються періодичні друковані інформаційні матеріали (вісники, бюлетені тощо).

Загалом, у Сполучених штатах Америки існує ціла низка журналів та веб-сайтів для рядового складу та командування збройних сил США, які висвітлюють питання оплати праці, пільг, кар'єри, операцій та способу життя військових та членів їх сімей:

- Stars and stripes https://www.stripes.com/

- Inside Defense https://insidedefense.com/

- Jane’s World Armies (Navies, Air Forces) https://www.amazon.com/Janes-World-Forces-Paul-Jackson/dp/0710612931

- Defense One https://www.defenseone.com/

- War on the Rocks https://warontherocks.com/

- Army Times, 

- Navy Times, 

- Air Force Times, 

- Marine Corps Times, тощо.

- Sightline Media Group Defense News та DefenseNews.com випускаються Sightline Media Group, провідним світовим видавцем новин про армію та уряд.

- Sightline Media Group також видає Federal Times - провідний журнал для менеджерів федерального уряду; 

- C4ISR & Networks, який інформує оборонні та урядові спільноти про технологічні та мережеві інновації.

Журнали:

- ARMOR, 

- Air Force Magazine, 

- Army Times, 

- Marine Corps Times, 

- National Defens, 

- Approach, 

- ARMY, 

-  Army AL&T, 

- ARMYAVIATION, 

- The Fires Bulletin, 

- Infantry, 

- Joint Force Quarterly (JFQ), 

- Marine Corps Times, 

- Navy Times, 

- MI Professional Bulletin, 

- Military Review, 

- MilsatMagazine, 

- PS Magazine 

- The Preventive Maintenance Monthly, 

- Surface Warfare Magazine,  

- Журнал SEAPOWER, 

- Special Warfare, 

- Tip of The Spear

4.      Румунія:

- Media Trust of the MoD (Медіа-траст МО), публікує матеріали румунською мовою: http://presamil.ro

- Англомовне видання МО - Romanian Defense;

- Журнал військових наук і досліджень з питань безпеки, що видається Штабом оборони, який називається «Румунське військове мислення»: https://en-gmr.mapn.ro

- Веб-сайт МО: https://www.mapn.ro

5.      Сполучене Королі́вство Великої Британії і Північної Ірландії

- Друкований військовий бюллетень видає МО Британії: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1059988/SPS_1_January_2022._10322.pdf

- Інтернет видання https://www.forces.net/ :

публікує новини, історії та відеоконтент про збройні сили Великої Британії та військове співтовариство в цілому, на суші і на морі. Захищає інтереси спільноти британських збройних сил та їхніх сімей, де б вони не перебували. Існує понад 75 років. Наразі технічні та соціальні зміни перетворили видання (BFBS)  на глобальну мультимедійну організацію, якою вона є сьогодні.

Тема України, тобто боротьби проти агресії рф висвітлюється як окремий розділ і новини поновлюються щоденно.

- вебсайт МО: https://www.gov.uk/government/organisations/ministry-of-defence

6.      Угорщина

Військові ЗМІ в Угорщині в основному виходять з 3 джерел.

1) Паперові журнали. Випуск централізований. Існує ТОВ, що належить Міністерству оборони (Zrínyi Média), воно випускає військові журнали, які продаються на вулицях / у поштових відділеннях / у газетних кіосках. Також Zrínyi Média відповідає за випуск книг для військових. Найважливішими журналами є:

- Magyar Honvéd (Угорський захисник) - актуальні новини з усіх збройних сил.

- Aranysas (Золотий орел) - журнал Військово-повітряних сил з великою кількістю історій (пілотів) і красивих фотографій.

- Honvéd Altiszti Folyóirat (журнал сержантського складу) - Загальний військовий журнал, орієнтований на сержантський склад https://honvedelem.hu/images/media/605db5fb59f28634849820.pdf

- Katonák a Határon (Солдати на кордоні) - огляд проблем і викликів, спричинених нелегальною міграцією з Африки та Близького Сходу.

- Obsitos (Відставні солдати) - історії, спогади відставних солдатів і деякі засоби вирішення їхніх психічних, медичних і юридичних проблем - якщо такі існують.

- Haditechnika

Журнал про військову техніку. Останній номер тут:

https://honvedelem.hu/images/media/605db5fb59f28634849820.pdf

Для деяких важливих подій, таких як авіашоу на авіабазі Кечкемет, що відбувається двічі на рік, або участь солдатів у боротьбі з COVID, випускаються спеціальні журнали.

Військові газети Продаються в газетних кіосках для всіх охочих. Мова майже всі угорською, оскільки вони призначені для пересічних людей.

2). Інтернет-ЗМІ. Існує кілька веб-сайтів та порталів, які займаються питаннями оборони. Ось найбільш значущі з них:

- Питання національної оборони, сайт Командування Збройних сил https://honvedelem.hu/

- сайт Міністерства оборони.

https://kormany.hu/honvedelmi-miniszterium

- Набір військовослужбовців за контрактом, показує можливості працевлаштування та кар'єри у збройних силах https://iranyasereg.hu/

- Центрального військового госпіталю. Іноді публікує статті з MEDCOE (Медичного центру передового досвіду НАТО), розташованого в Будапешті. https://www.honvedkorhaz.hu/ 

- Сайт Центральне сховище даних збройних сил. Зберігає та надає необхідні дані для військових організацій https://www.ket.hm.gov.hu/mhkiknyp/SitePages/Kezdolap.aspx.

- офіційний веб-сайт "Музею, інституту та архіву військової історії". Вони керують військовим музеєм та архівом у Будайському замку, а також науковим інститутом, який займається дослідженнями у сфері військової історії. https://militaria.hu/hadtorteneti-intezet-es-muzeum/hadtortenelmi-leveltar

- Військові організації також використовують соціальні мережі для зв'язку з населенням

- профіль Збройних сил у Facebook https://www.facebook.com/magyarhonvedseg

- Деякі підрозділи мають власні веб-сайти, особливо якщо вони виконують дуже специфічні завдання (наприклад, саперний полк або полк флотилії) або мають особливі стосунки з містом перебування (наприклад, Будапештська гарнізонна бригада, навчальний центр "Баконі" у Варпалоті або Центр повітряних операцій у Веспремі - як у Львові). У цих випадках командування HDF надає шаблонний профіль (як повинен виглядати військовий веб-сайт), а також рекомендації щодо контенту, головним чином з міркувань безпеки.

3) Наукові військові журнали/періодичні видання:

Розповсюджуються індивідуально. Видаються Інститутом державної служби, більшість з них редагуються Університетом державної служби, Інститутом стратегічних оборонних досліджень та Національною службою військової безпеки. Деякі з цих журналів також доступні онлайн. 

- журнали угорською мовою:

https://folyoirat.ludovika.hu/

- англійські журнали:

AARMS - Academic and Applied Research in Military and Public Management Science - Науковий журнал, академічні та прикладні дослідження в галузі військового та державного управління: https://folyoirat.ludovika.hu/index.php/aarms

- Nation and Security - огляд політики безпеки. Щорічно виходить 4 номери угорською та один англійською мовами. https://folyoirat.ludovika.hu/index.php/hsz

- Найважливіші друковані та онлайн журнали угорською мовою: Nemzetbiztonsági Szemle (Огляд національної безпеки)

- Hadmérnök (Військовий інженер) http://www.hadmernok.hu/

- Hadtudományi Szemle (Огляд військової науки) https://folyoirat.ludovika.hu/index.php/hsz

- Műszaki Katonai Közlöny (Заяви про військові технології)

- Repüléstudományi Közlöny (Заяви про авіаційну науку)

-  Felderítő Szemle (Огляд розвідки) - Наукове періодичне видання НМСС

7.      Журнали Канади:

- Breaking Defense https://macdonaldlaurier.ca/?gclid=Cj0KCQjw4NujBhC5ARIsAF4Iv6csLaCupr0EjPwAnApxhU2px9JHaMh6bKDfolieeSjYvK6UIDXkjsUaArXQEALw_wcB

 - The Royal Canadian Air Force Journal, 

- Canadian Military Journal, 

- Crowsnest

8.      МО Італії

Управління з громадських зв'язків міністра оборони та відділів друку при генеральному секретарі Міністерства оборони здійснюють інформування представників преси, військових дипломатів з питань військового будівництва та інших питань діяльності Міністерства оборони та Збройних Сил загалом, організують для них участь у церемоніях, інформаційні поїздки до військ.

Вони щодня видають інформаційні бюлетені, періодично готують та розповсюджують інформаційно-пропагандистські брошури та наочні посібники, а також здійснюють керівництво редакціями кількох військових газет та журналів, що видають близько 10 періодичних видань із загальних питань оборони, озброєння, окремих родів військ та служб:

Журнали Італії:

 - «Оборона», 

- «Інформація з питань оборони», Informazioni Della Difesa

- «Оборона сьогодні», 

- «Військове огляд», 

- «Міжвидовий», 

- «Озброєння», 

- Panorama Difesa, Оборонна панорама

- Notiziario della Marina, Військово-морський вісник,

- Rivista Marittima, Морський журнал,

- Rassegna dell'Esercito, Армійський огляд

- Rivista Militare Військовий журнал

9.      МО ФРН

Центр засобів масової інформації ЗС ФРН відіграє важливу роль участь у інформаційному забезпеченні військ та висвітленні їх поповсякденної діяльності. Організаційно Центр підпорядкований центральному управлінню Збройних Сил міністерства оборони ФРН.

Основним завданням Центру є інформаційно-пропагандистська робота у військах та серед цивільного населення. Центр складається із чотирьох груп, які, у свою чергу, поділяються на відділення.

Група центральних завдань здійснює планування роботи Центру, підготовку фахівців для роботи у військових органах засобів масової інформації, прийом заявок від замовників та розсилку готової продукції, фінансове забезпечення діяльності установи, документування інформаційних матеріалів та їх розмноження, ведення архівного діловодства.

Група роботи з громадськістю, вербування поповнення та військової інформації займається проведенням заходів з молоддю, виставок та семінарів, а також поширенням інформаційних матеріалі, у тому числі друкованих.

Група програм займається розробкою сценаріїв для публікацій, теле- та радіопрограм, підбором необхідних для них матеріалів та редагуванням зібраної інформації, розробкою сценаріїв для навчально-методичних та рекламних фільмів, а також радіопередач. У групі є представники видавництв основних військових журналів ФРН.

Виробничо-технічна група вирішує завдання, пов'язані з проведенням кіно-, фото- та відеозйомки, звуковим оформленням теле- та радіопередач, підготовкою та випуском друкованих видань,.

Органами зв'язку з громадськістю випускається низка друкованих видань, теле- та радіопередач. 

Робочий штаб преси та інформації видає один раз на два роки «Білу книгу» за станом і перспектив розвитку бундесверу, щомісячно випускає друкований журнал «Y», три рази на тиждень випускає бюлетень «Bundeswehr Aktuell» («Бундесвер-актуель») з найбільш актуальних проблем діяльності ЗС (починаючи з 2018 року – лише в «он-лайн» версії), при необхідності видається бюлетень «Матеріал для преси». Центром засобів масової інформації видається щомісячний журнал «Інформацією фюрді Труппе», спеціальні тематичні друковані видання та брошури. У Центрі є також представники видавництв військових журналів «Труппенпраксис», «Вераусбільдунг» та «Зольдат унд Технік».

Для кожного з видів ЗС випускаються свої друковані видання, наприклад: 

- «Marine Forum»,

-  «Leinen Los» для ВМС,

- «Luftwaffen Revue» для військово-повітряних сил,

- «Der Infanteris»,

 «Zu-Gleich» для сухопутних військ та інші.

10.    Французька Республіка:

У ЗС Франції є Служба інформації та зв'язків з громадськістю (SIRPA Terre або SIRPA).

Також у складі ЗС Франції є окремий підрозділ – «Управління  друкованої періодики», яке станом на 2017 рік випускало більше ніж 15 періодичних видань про види Збройних Сил, роди військ і служб, готує і розповсюджує різні пропагандистські брошури, наочні посібники та іншу друковану продукцію.

Прикладом зазначеного є журнал «Timagazine» (https://www.timagazine.defense.gouv.fr/)

Журнали Франції

- Air Actualités, 

- Armées d'aujourd'hui, 

- Cols Bleus, 

- Fantassins, 

- Terre Information Magazine

11.    Нідерланди:

- Офіційне видання Міноборони - друкований журнал, який існує з 1832 року: https://militairespectator.nl/

- вебсайт 

12.     Словацька Республіка:

- Друкований журнал Міністерства оборони https://www.mod.gov.sk/obrana/

- також є вебсайт

13.     Журнали Австрії:

- Der offizier, 

- MILIZ info

14.    Журнали Чехії: 

- A report

15.     Журнали Хорватії:

- CROMIL,

- Hrvatski vojnik

16.     Журнал Данії:

- Forsvarsavisen, 

- Soldaten

17.    Журнали Естонії:

- Kaitseväe aastaraamat, 

- Kaitse kodu, 

- Sõdur

18.     Журнал Греції:

- ΣΤΡΑΤΟΣ,

- Στρατιωτική Επιθεώρηση

19.     Журнал Норвегії:

- Forsvarets forum, 

- Pro patria

20.     Журнал Чорногорії:

- Partner

21.     Журнал Албанії:

- Mbrojtja

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: