• Головна
  • Новини
  • Лінія підтримки для чоловіків: новий погляд на психологічне здоровʼя

10.01.2024, 21:39

Лінія підтримки для чоловіків: новий погляд на психологічне здоровʼя

Підтримка, допомога та розуміння — три речі, які за період повномасштабної війни стали головними активами українців. У час, коли ворог вбиває, нищить і спалює все, що ми роками будували та плекали, неможливо залишатися байдужим. Війна наклала свій відбиток на всіх. Та чомусь чоловікам у нашій країні не можна показувати слабкість і просити про допомогу, вони залишаються наодинці зі своїми психологічними проблемами. Чому так і хто з цим бореться — розповідаємо далі.

Стереотипи та психологічне здоровʼя чоловіків

Емоційний добробут — невідʼємна складова нашого здоровʼя. Від ментального самопочуття залежать стосунки в сімʼї, взаємини на роботі, здатність приймати виклики та навіть фізичний стан. Стереотип про те, що чоловіки не мають права на слабкість і повинні боротися з усіма психологічними труднощами самостійно, заважає дбати про себе. Це стало проблемою, яка негативно впливає на все суспільство, особливо під час війни. Адже будь-яка людина, незалежно від статі, має право на допомогу, якщо страждає від панічних атак, тривожності чи депресії. 

Для того, аби побороти стереотипне мислення суспільства та дати чоловікам можливість говорити про проблеми зі спеціалістами/-ками, а не приховувати їх, рік тому і виник проєкт «Лінія підтримки для чоловіків».

Дзвінок, який може змінити життя

Перша фраза, яку найчастіше чують психологи/-ні Лінії, звучить так: «Я не знаю, чому зателефонував, ніколи раніше цього не робив, не знаю, що я маю вам сказати». Ці слова — перший крок до розуміння себе, свого психологічного стану та готовності змінюватися. 

Психологи/-ні, які працюють на Лінії підтримки, допомагають чоловікам відкритися та чесно розповісти про те, що їх хвилює, а також усвідомити причини поганого психологічного самопочуття. Спеціалісти/-ки надають чоловікам інструменти для розвʼязання проблем, які покращують рівень життя та змінюють їхнє ставлення до себе і оточення.

Як зрозуміти, що варто звернутися до психолога/-ині

Самостійно визначити рівень депресії чи тривожності без відповідної освіти досить складно. Фахівці/-чині радять чесно відповісти собі всього на 6 питань:

  1. У вас є відчуття нерозуміння з боку близьких та рідних?

  2. Чи буває у вас багато виснажливих думок, з якими важко впоратися, та які впливають на ваше самопочуття?

  3. Чи маєте ви проблеми зі сном, наприклад, вам важко заснути або, навпаки, постійно хочеться спати?

  4. Чи відчуваєте ви фонову тривогу або постійне невдоволення чимось?

  5. Чи буває таке, що ви відчуваєте себе самотньо?

  6. Чи погіршилися ваші стосунки з близькими, друзями, рідними?

Якщо хоча б на одне питання ви відповіли «Так», психологи/-ні радять звернутися за допомогою на Лінію психологічної підтримки для чоловіків за номером 2345. 

Як отримати допомогу та скільки це коштує

Багато чоловіків, які звертаються на Лінію, зізнаються, що довго вагалися перед дзвінком. Та більшість в кінці розмови дякують і зазначають, що  психологічний стан значно покращився. Ті, хто усвідомив, що дбати про емоційне здоров’я — це не слабкість, а мудрість, змінюють на краще своє життя та життя людей, які їх оточують. 

Якщо ви відчуваєте, що ваш психологічний стан погіршується, не вистачає сил боротися з проблемами, стосунки з оточуючими псуються або якщо вас турбують будь-які інші негаразди,  обовʼязково телефонуйте на Лінію за номером 2345. 

Гаряча лінія безкоштовна, анонімна та працює цілодобово. За рік роботи понад 8500 чоловіків отримали допомогу. Дозвольте психологам/-иням підтримати і вас. 

Лінія психологічної підтримки для чоловіків реалізується UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні, за підтримки уряду Великої Британії у співпраці з ГО «Інноваційні соціальні рішення».


 

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: