• Головна
  • Новини
  • Справа проти Медведчука та коломийка із Супрун - піар-ходи Порошенка

14.02.2019, 13:43

Справа проти Медведчука та коломийка із Супрун - піар-ходи Порошенка

За два місяці до виборів Президента України у Генеральній прокуратурі зробили гучну заяву: проти Віктора Медведчука після п’яти років президентства Порошенка таки відкрили кримінальну справу.

За фактом держаної зради та посягань на територіальну цілісність України.

Прикметно, що цього ж дня рішенням суду відсторонюють від роботи виконувачку обов’язки міністра охорони здоров’я Уляну Супрун, котру часто критикують через «медичну реформу».

Чим зумовлена така активність? Про це ІА «Вголос» питав у експертів.

Віктор Небоженко, політолог, директор соціологічної служби «Український барометр»:

Це такі піар-ходи Президента Порошенка. Справа у тому, що Медведчук офіційно представлений як куратор Росії над Україною. І Порошенко прийняв цей статус кума Путіна, надавши тому повноваження на участь у мінському процесі, дозволив втручатися у ситуацію на Донбасі та брати участь у виборах. Медведчук — це представник Путіна в Україні, а тому не думаю, що хтось реально зможе підняти на нього руху.

Крім того, Медведчук відповідає перед Путіним за те, щоб Україна «правильно поводилася». І він, безумовно, має важелі тиску на того ж Порошенка. Відтак не думаю, що Віктору Медведчуку щось загрожує.

Щодо Уляни Супрун, то я також переконаний, що Кабмін не відсторонить її від посади через судове рішення. Річ у тім, що вже занепокоєння через її відставку висловили у Великій Британії. А тому через два-три дні рішення суду можуть скасувати.

Сергій Гайдай, політтехнолог, фахівець із виборчих і політичних технологій:

Відкриття кримінальної справи проти Віктора Медведчука — це спроба Порошенка отримати якусь лояльність від виборців. Бо однією з проблем Петра Порошенка, в команду якого входить і генеральний прокурор Юрій Луценко, — це звинувачення його у співпраці з кумом Путіна. І відкриття справи має нібито спростувати цю співпрацю. Далі — а чи одну кримінальну справу відкривав Луценко й яка з них завершилась якимось реальним терміном?

Більше того, через бездіяльність влади, суд знімає арешти з рахунків соратників Віктора Януковича, як-от екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. А тому відкриття карної справи Луценком — не більше, ніж вистава, яка у реальному житті не матиме для Медведчука жодних реальних наслідків.

Відсторонення від посади виконувача обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун — це також не більше, ніж гра для виборців. Таким чином влада вирішила підіграти Олегу Ляшку, котрий співпрацює з Банковою. Передвиборча кампанія Ляшка була нікудишньою. А тепер він може пишатись, мовляв, я відсторонив Уляну Супрун, котра є непопулярною серед українців.

Олександр Солонько, політолог:

Формальна причина відкриття кримінального провадження проти Медведчука — це його висловлювання з приводу так званого мирного плану та надання автономного статусу Донбасу. За це йому інкримінують державну зраду та посягання на територіальну цілісність України. Виникає запитання, невже влада, яку представляє генеральний прокурор Юрій Луценко, й досі не знала, хто такий Медведчук та які у нього політичні погляди. Справа у тому, що кум Путіна ніколи не приховував те, про що думає. Він постійно працював на знищення Української державності. Але кримінальне провадження проти нього чомусь відкрили саме зараз, за два місяці до виборів. І навіть якщо ми припустимо, що правоохоронці не помічали його заяв раніше, то виникає ще одне запитання: а чи справу доведуть до кінця? Як на мене, відкриття кримінальної справи проти Медведчука — це передвиборчий піар. Українців влада вважає дурнями, які й на це поведуться.

Влада як мала тісні стосунки з кумом Путіна, так і має. Цей факт вимагали розслідувати навіть у британському парламенті. А тому мало віриться, що справа Медведчука матиме якийсь реальний результат. Її після виборів можуть закрити за відсутністю складу злочину, можуть розслідувати до парламентських виборів, або й надалі.

Бо ж Медведчук чудово почувається в Україні: веде тут бізнес. І зараз уперше за десять років з «благословення» теперішньої влади активно намагається повернутися в українську політику.

Степан Хмара, дисидент, правозахисник:

Відкриття кримінальної справи проти Медведчука означає одне: у Порошенка бояться провалу на виборах. І це виключно пропагандистська акція. Давайте поміркуємо, а що станеться з кумом Путіна після того, як Луценко відкрив проти того справу: його взяли під варту, заблокували рахунки в Україні? Ні. З цієї кримінальної справи Медведчук може хіба посміятися. Він і далі вільно їздитиме до Москви та привозитиме інструкції для Порошенка.

Хоча стаття 111 Кримінального кодексу України, яку інкримінують Медведчуку, передбачає конфіскацію майна. І зараз, після порушення провадження, його активи в Україні повинні бути арештовані до винесення вироку. Медведчука відповідно до цієї статті мають також затримати і суд мав би обрати йому міру запобіжного заходу. Це сталося? Ні.

До слова, на цьому шабаші «Опозиційної платформи-За життя» виступав не лише Медведчук, а й Рабинович, Бойко. Проти них як організаторів також мали б відкрити провадження. Цього немає. А тому справа проти Медведчука — це банальна піар-акція Порошенка.

Фото - nrcu.gov.ua.

  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: