• Головна
  • Новини
  • Порошенко який зубами тримається за владу, створює небезпеку соціального вибуху - Гайдай

24.02.2019, 11:19

Порошенко який зубами тримається за владу, створює небезпеку соціального вибуху - Гайдай

Порошенко який зубами тримається за владу, створює небезпеку соціального вибуху заявив у інтерв'ю політтехнолог Сергій Гайдай.

Відомий політтехнолог Сергій Гайдай дав інтерв'ю виданню "Мир" , присвячене виборам президента України. Постараємося бути максимально об'єктивними і неупередженими. Головна наша мета - щоб якомога більше людей навчилися адекватно оцінювати нинішню виборчу кампанію, могли заглядати в завтра і робити так, щоб це наше «завтра» стало краще, ніж наше «сьогодні».

Сергій, хочу почути вашу оцінку списку кандидатів в президенти України. Чи не розкажіть, звідки і навіщо все вони там? .. Ну не все, але більша їх частина ...

Наші кандидати відображають реальний стан суспільства. На жаль, не можна взяти людей за шкірку і витягти в світле майбутнє. Це як кесонна хвороба. Є така недуга, зустрічається у водолазів і може привести до смерті. Це коли з глибини на поверхню водолаза піднімають занадто швидко. У нього кров закипає.

Добре, тягти «за шкірку» людей не можна. По-вашому, вони самі повинні дійти до розуміння того, що відбувається і здатності аналізувати? І скільки ж нам чекати такого «просвітленого» суспільства? ..

Давайте згадаємо Грузію. Це країна, яка проходила жорстке реформування. І треба віддати належне Саакашвілі - у них державна машина, ось те, що називається державою, - в рази краще, ніж в Україні. Але будемо чесними - їх суспільство поки відстає від їх реформ. І сьогодні там йде внутрішня громадянська війна. Тому що відсотків 40 грузин - за реформи, за європейський шлях. Але інші 60 - це все ще «совки». Вони нікуди не поділися, вони хочуть така держава, яка прийде і почне про них піклуватися, роздавати субсидії та соціальну допомогу.

А Іванішвілі (Будзина Іванішвілі - прем'єр-міністр Грузії з 25 жовтня 2012 року по 20 листопада 2013, бізнесмен - прим.) - це головний олігарх Грузії, тримає все населення в залежності, обіцяє їм пробачити кредити, лякає кризами, підкуповує їх на виборах і т.д.

Останні вибори в Грузії показали: у них 40% проголосувало за «просаакашвілевскіх», а решта його ненавидять і бояться, бо він запропонував їм інший шлях: не залежати від держави, а працювати на себе, користуватися правами і свободами, але платити податки і дотримуватися законів…

В Україні та ж проблема. Я був страшно пригнічений, дізнавшись, що 62% нашого населення трудиться в державній сфері. Це велика частина суспільства! Зазвичай такі люди повністю залежать від влади. І навіть не дуже її поважаючи, схильні підтримувати.

Колись мені твоє інтерв'ю з Донієм, сподобалося. Він стверджував, що наша політика - це наслідок стану суспільства. І Україна - це суспільство маленьких «порошенко».

... Ось це сьогоднішнє явище, яке називають «порохоботством», я б, все таки, називав «порохолюбством». Тому що «бот», насправді - це екаунт неіснуючого людини. Але, вибачте, всі ці люди існують, багатьох я особисто знаю, і вони щирі, їм щиро подобається Порошенко. Що їм не говори, скільки не приводь реальних фактів про те, що ця людина всю свою кар'єру будував всередині тієї влади, проти якої ми вийшли на Майдан. Він же був соратником Януковича і Медведчука, і не один раз. У нього система поглядів, така ж як і у Януковича.

Але люди цього не чують.

Ось чому? Мені самій цікаво ...

Тому що їм подобається його модель успіху. Вони мені кажуть: «Ну, ти йому просто заздриш, він багата людина, він правильно скористався всіма можливостями, які йому надала доля».

Вони вважають, що якби кожен з нас отримав такі можливості, як свого часу Порошенко, то точно так же побудував успішну кар'єру. Що ж тут поганого? Вони це словом «бізнес» називають.

Але у всьому світі бізнес - це зовсім інше.

Люди, які, здавалося б, повинні володіти критичним мисленням, спокійно з'їдають формули, народжені в штабі на Банковій: «Хто, якщо не він». Томос є головною подією в історії нашої країни. Безвіз - це головне покращення нашого життя. І корупцію, пронизані нашу владу, вони в упор не бачать і не розуміють, що це таке. Більш того, деякі мені стали доводити, що у нас йде активна боротьба з корупцією, тому що і поліцейські не беруть гроші, і лікарі менше стали брати.

Вони не розуміють, що справжня корупція - це схеми, вибудувані самою владою для самозбагачення. Саме ці схеми і роблять нас бідними, позбавляють нас шансу на розвиток.

А формули «якщо не він, то Путін», або «Порошенко - єдина наша захист від російської агресії» взагалі для мене смішно виглядають.

Чому?

Тому як наша проблема - в нашій слабкості. Ми - слабка держава, у нас слабка економіка. А слабка економіка не може народити справжню, боєздатну армію і справжню безпеку. Саме корупція не дозволяє нам запустити економіку, яка могла б, як наслідок, створити по-справжньому боєздатну армію, здатну протистояти навіть дуже потужному ворогові, такому як Путін.

... У мене є товариш, який собі будинок побудував в селі, в глибинці. Дуже мальовниче місце, від Києва кілометрів 150. І він каже: моє село - це маленька модель України. Там теж є свої порошенки, куркулікі такі. Всі їх не люблять, з одного боку, з іншого боку - мріють ними бути.

Більш того, мене вражає, що українська «тусовка», яка вважає себе патріотичною, обрали його своїм фронтменом.

І якщо ти його критикуєш, якщо ти говориш «я не буду за нього голосувати, нам треба будь-що-будь від Порошенка позбавлятися як від людини, який ще на п'ять років призведе нас в депресію», вони тебе називають агентом Москви.

І все таки. Чому на симпатиків Петра Порошенко не діють всі ці аргументи?

Вони все меми Банковій з'їдають, не розуміючи головного, що насправді Петро Олексійович ментально будує у нас «русскій мір».

А я не хочу жити в маленькому російською світі, я дійсно, по-справжньому, хочу жити в Європі!

Скільки загального знаходять в рекламі Путіна і в рекламі Порошенко. Це що - у них один політтехнологог? Моя версія ще гірше. Це повне світоглядне відповідність, ментальне відповідність Порошенко і Путіна.

Ось подивіться. Що таке «рускій мір», що таке сучасна Московія? По-перше, це сакральність влади. Згадайте ролик Марини Порошенко до дня народження чоловіка.

.

Його посил: як нам всім пощастило, що Бог нам подарував Петра Олексійовича!

Друге. Чому не можна міняти владу? Тому що ворог нападе. Це ж абсолютна риторика Путіна. У Путіна ворог - це США. А Петро Олексійович на місце США поставив Кремль.

Те, що у Путіна і Трампа йде нормальне спілкування, - ніхто не помічає. Зате в російському «телевізорі» США - це ворог №1. У Петра Олексійовича все так же. Те, що Медведчук кожен день на чартері літає в Москву, то, що там є свої домовленості, і те, що бізнес президента з РФ пішов частково і тільки під тиском громадськості, - цього ніхто не помічає.

А у Порошенка не одна, а три фабрики під Липецькому! Так, вони сьогодні законсервовані, але це активи, які знаходяться в Росії. Плюс невеликий патоковий бізнес, і невеликий крохмальний бізнес ....

Але на це ніхто не дивиться. Зате всі вірять в примітивну формулу «або Порошенко, чи Путін». Гра на страху. Це типова ознака русского мира.

Потім - Церква. Церква в нормальній європейській державі повинна бути відділена від держави. Це ваше інтимне справу, в якого Бога вірити і який ви конфесії. Але в Росії по-іншому. Скріпи. Якщо ти не з російською православною церквою - значить ти - недостатній патріот.

Порошенко будує таку ж модель, де церква - найважливіший елемент державності. Більш того, у Порошенка, як і у Путіна, вона є пропагандистською машиною.
Він копіює Путіна!

І, звичайно, дрібні відповідності, усі польоти на літаку, що плачуть хлопчики, «реальні справи». Все це все одна і та ж архаїчна стилістика.

Йдемо далі. Ненависть до політичним конкурентам і «замазування» їх гівном по самі вуха - це стилістика путінської Росії. Не повинно бути політичної конкуренції, у нас є тільки один справжній політик! Решта - смішні придурки.

Їх тримають тільки для того, щоб світу сказати: демократія у нас є, у нас є політична конкуренція!

А контроль над ЗМІ? Так, у нас не такий тотальний контроль як у Путіна. Але Путін свою Росію - з супердемократична Росії дев'яностих з незалежним НТВ - будував 20 років.

І я знаю точно, що на всіх українських каналах, які Банкова взяла під контроль є базова установка - президента ми не критикуємо.

Навіть, здавалося б, такий незалежний канал як ZIK взяли під контроль. Там теж є установка не критикувати Петра Олексійовича.

Потім - абсолютне ігнорування правових основ. Можна взяти за шкірку Саакашвілі, позбавити його громадянства і викинути з країни. Можна порушувати Конституцію - цар адже важливіша за Конституцію. Суди працюють за дзвінком зверху і право ручного управління ними - у президента. Яке правосуддя? Суд вершить волю правителя. Це теж ознака русского мира.

А «боротьба» з олігархами? У Росії - там не боротьба з олігархами, там просто взяття їх під контроль президентом. В Україні теж є один основний олігарх - ПА. Всі інші повинні грати в його ігри, обов'язково включаючи його самого в усі свої схеми. Він повинен отримувати свої преференції, бути в частці ... Це називається «станової феодальної економікою». І Порошенко є не гарантом Конституції, а гарантом станової феодальної економіки в Україні. Як і Путін в Росії.

А Європа - це інше. Європа - це свобода політичної конкуренції, це свобода ЗМІ, це незалежні суди, які діють в правовому полі. Європа - це, вибачте мене, хороші дороги ... Нам п'ять років говорили про грандіозний дорожньому будівництві в Україні. Але зараз зійшов сніг - разом з асфальтом, по всій країні ...

Петро Олексійович імітує демократію і свободу, а насправді - він будує русскій мір в Україні.

І патріоти, які радісно плескають: «Геть від Москви! Даєш НАТО, Європу! », Не розуміють, що їм підсовують імітацію і обман.

І він це, ви вважаєте, робить свідомо?

Безумовно. Я от не згоден з тими, хто каже, що Порошенко схожий на Януковича. Янукович не був талановитим актором, Янукович не вмів адаптуватися. Він був, скажімо так, сильно окультурених карним.

А Петро Олексійович - він же не виглядає карним, він виглядає культурною англомовною людиною, освіченою, дуже проєвропейським. ПА вміє адаптуватися до будь-якої ситуації.

Журналістка Тетяна Висоцька знайшла недавно його ефір 2013 року на радіо «Ехо Москви».

Тоді він дуже комплементарно відгукувався про Путіна. Тому що адаптувався до тієї ситуації. Зараз він буде адаптуватися до іншої ситуації. І навіть такі інтимні речі як віра ... Порошенко багато років був прихожанином Московського патріархату. Але коли йому знадобилася українська помісна церква і Філарет, він раптом різко став дуже патріотичним віруючим. До речі, як атеїст Київського патріархату (я жартую так іноді) я б вітав заборону діяльності соціально небезпечних сект і релігійних організацій, до яких відношу Московський патріархат. Його треба просто заборонити. Тому що у нас війна. А Томос цю проблему не вирішує.

Тоді треба було заборонити і Ощадбанк Росії ...

Абсолютно вірно. Не просто заборонити, а судовим рішенням заарештувати майно всього російського бізнесу тут і будь-яке інше майно РФ в Україні, а з коштів від продажу цього майна, яке повинно бути продано на аукціоні, сім'ям загиблих АТОшніков видавати компенсації. За заподіяну російським агресором шкоди.

Ну, багато чого можна було б зробити ...

«Геть від Москви» - це коли закритий кордон!

Але ось уже п'ять років ми говоримо про те, що стався колосальний стрибок свідомості, що наш народ виріс, змужнів, підріс ...

Розумієш, існування Радянського Союзу, - 70 років, - для історії людства було миттєвим спалахом. Спарта проіснувала 500 років. І тому ми пам'ятаємо, що була така Спарта і вона була гегемоном Еллінської цивілізації.

Так у людей сьогодні комуналка п'ять тисяч місяць. Яка історія? Вони живуть зараз, в цю хвилину, і ось просто зараз хочуть жити краще!

Можна, я анекдот розповім? Мужик зустрічає приятеля, який з дитинства енурезом страждає. І приятель цей говорить: «Вже можу жити з цим ...». Мужик і відповідає: «Слухай, а ти у кого лікуєшся, в уролога? Так це не до уролога, я тобі хорошого психолога пораджу ... ». Через два тижні знову зустрічаються. "Ну як? Ти до психолога ходив? », - запитує мужик. «Так, все чудово», - каже приятель. «І що, перестав лигав?». «Ні, - каже приятель, - але я тепер цим пишаюся!».

Ось порохоботи так діють. Корупція не зникла, життя не покращилася, економіка не запрацювала, але вони тепер цим пишаються, бо Петро Олексійович - сонечко.

В першу нашу зустріч, - це був 2015-й рік - Петра Олексійовича критикувати ще було не в тренді. Все ще казали: так він зробить переворот в державному будівництві! Заживемо по-новому! Дайте йому попрацювати! А в заголовок тоді ти винесла мою фразу про те, що Порошенко може закінчити набагато трагічніше, ніж Янукович. Так ось, ми зараз в цій трагедії вже знаходимося. Більш того, нас очікує, можливо, ще більша трагедія.

Це ви про що?

Про те, що якщо Порошенко втратить владу, це буде його особиста трагедія. Тому що, яка б влада не змінила його - вона буде змушена розбиратися з його схемами. Діватися нікуди. Суспільство цього потребують. Раніше на очах у всього Києва беркутівці били людей ось там, на балюстраді, яка з мого вікна видно (з балюстради біля стадіону «Динамо», під час зіткнень в січні 2014 року на вулиці Грушевського, був скинутий і, за деякою інформацією загинув молодий чоловік , - прим.). А зараз за крик «Лягай, Бандера!» У поліцейського великі неприємності, його судять і хочуть звільнити з органів. Тому зараз наслідки втрати влади все-таки несуть для політика більше ризиків ніж, наприклад, за часів Ющенка. Суспільство стає більш радикальними. Криза і війна. Вимоги людей до політиків дуже високі, відповідно, і попит дуже високий. Згадайте - на прес-конференції журналістка Марина Баранівська задала Порошенко питання як це - бути президентом-олігархом в країні, де люди насилу виживають, і чи немає у Петра Олексійовича ціннісного конфлікту самим з собою?

(На наступний день журналістка повідомила, що компанія "Детектор медіа" в односторонньому порядку розірвала з нею трудову угоду, - прим.) ... А він дуже рознервувався і сказав: я доведу, що моє життя - не цукор. Але на другому його терміні, якщо він стане знову нашим президентом - тут вже не про цукор йтиметься, а про розпеченій сковорідці.

Ось дивіться, прийде до влади управлінець, у якого немає довіри виборців, а без довіри адже нічого не зробиш, не буде, як і не було, ніяких реформ. У нас формально був обраний Янукович, але половина населення країни йому не довіряла, він навіть перший строк не досидів. В результаті стався великий катаклізм в країні.

Петро Олексійович, який зубами тримається за владу, створює небезпеку соціального вибуху.
Керувати країною в умовах тотальної недовіри суспільства буде неможливо. І друге - обираючи його знову, виборці дадуть йому мандат і право нічого не змінювати. Але одна справа на п'ять років затриматися в розвитку, а інша справа - на десять.

Ну а кому, в такому випадку, можна довіряти?

... Я скажу вам страшну річ. Хто б не прийшов на зміну Порошенко, - це краще, ніж нинішня влада.
Важливо зафіксувати в суспільстві принцип ... Якщо влада вас дурила, якщо вона корупційна, якщо не захистила вас від безправ'я; якщо обіцяла перемоги на фронті, а замість цього запропонувала «мирний план» разом з Медведчуком, - то її треба прибирати.

Тоді будь-який інший, хто прийде на це місце, змушений буде рахуватися з тим, що ці люди, які раніше обрали Порошенко в надії на зміни, вигнали його за те, що він їм збрехав.

Я з дуже багатьма в світогляді Юлії Володимирівни Мостовий був не згоден, коли вона давала величезну інтерв'ю Гордону? Але мені там деякі речі дійсно сподобалися. По-перше, мені сподобався її розповідь про те, як вона відмовилася допомагати Порошенко після його особистої катастрофи - скандалу 2005 року, - сказавши, що більш нещирого людини в українській політиці вона бачила.

Гордон її, пам'ятайте, запитав: чому? Ну, каже вона, людина, яка хворіє на тяжку форму цукрового діабету - годує всю країну солодкими кондитерськими виробами. Але самому Гордону вона продовження історії не розповіла. А продовження таке.

Мостова тоді сказала Порошенко: «Хоча б відкрий лінію для діабетиків або вкласти у виробництво інсуліну ...». На що він їй відповів: «Юля, це невигідно». Тоді Мостова і сказала Порошенко: «Ось тому я і не буду тобі допомагати».

Тому що політика - це не про «вигідно». Політика - це про «невигідно». Політик повинен робити те, що невигідно йому особисто, але вигідно країні.
І ще в цьому інтерв'ю вона сказала дуже важливу річ: «Я добре знала, що Ющенко буде поганим президентом, але я вважала, що тоді дуже важливо було змінити Кучму. Тому що Кучма, який йде на третій термін або ставить своїм наступником Януковича - це для країни катастрофа ».

Ось так само треба змінити Порошенко, тому що для країни другий термін Порошенко значно більш трагічний, ніж необхідність боротися з новим поганим президентом.

Це хоча б оновлення і ротація влади. І це альтернатива Майдану, який нам дуже дорого обійдеться ...

Секундочку, а якщо виграє, наприклад, Бойко чи Вілкул?

Я не є прихильником Бойко ні в якому разі, ну ніяк. По-перше, я впевнений, що часи Бойко пройшли, і він точно вже не зможе стати президентом. Але давайте уявимо найстрашніше, що він - президент.

Янукович - після програшу 2004 року - прийшов до влади, ставши прем'єром, уже значно більше демократизувати. У 2004 році до влади рвався відвертий хамський кримінал. А йому дали по морді і він одягнув піджак, краватку і будьте в курсі він зайнявся. Він зайнявся підготовкою документа про підписання угоди з Європою. Так, він на останньому кроці страт. Але будемо чесними - всі документи, які нам дозволили потім підписати Асоціацію і зробити безвіз, - це все готувалося командою Януковича.

Україна, - хочемо ми того чи не хочемо, хто б до влади не прийшов, - рухається в тому напрямку, куди заданий її історичний вектор руху - в Європу і від Росії.
Ця ж історія і у Кучми. Адже Кучму обирали як проросійського. Російська мова, згадайте, друга державна, дружба з Росією, Митний союз. А він в результаті виявився значно більш європейським, ніж Кравчук. Тому що всі сьогоднішні тренди - НАТО, дружба з Європою і т.д.- почалися при ньому. Більш того, багато хто зараз розвивають конспірологічну теорію, що провокація з Гонгадзе була влаштована і організована ФСБ, щоб Кучмі максимально зіпсувати імідж в Європі. Я, звичайно, не думаю, що в смерті журналіста Кучма не винен. Але Москва Данилич була в той період дуже незадоволена. Як і Януковичем Путін був незадоволений, тому і викликав в Сочі і погрожував: ти кинь свої загравання з Європою.

Тому, вибачте, куди від цієї розпечений сковорідки Бойко або Вілкул подінуться? Нікуди. Більш того, я впевнений, що в формі президентства їм влада не потрібна, тому що вони розуміють - з цією країною вони не впоратися. А ось свій вплив, свої домовленості з Банковою і своя фракція в парламенті - ось на це вони сьогодні розраховують.

У них, насправді, доля українських комуністів. Як шкода сьогодні виглядає Симоненко! А до цього такий же шлях пройшла пані Вітренко. Ось бойки та інші Вілкул йдуть по цьому ж шляху, вони просто поки що цього не розуміють. Це історичний запит. Колись такий, що опинився вельми гнилим державником, політолог Видрін ...

А він ще живий? Сто років його не чула ...

Кажуть, він перекочував до Криму або кудись туди, він сепаратистом виявився ... Так ось, колись у пана Видріна був чудовий текст. Він написав, чому Кучма не залишиться на третій термін. Справа не в нашому бажанні і не в бажанні Кучми - справа в часі. Час, написав Видрін, до такого президенту спочатку стукає у вікно легким дощиком і треба мати дуже тонкий слух, щоб почути, що воно шепоче тобі: «Пора! Пора ... ». Потім воно грюкають ураганним вітром по дахах президентського палацу і каже: «Час настав!». А потім воно стукає кованим чоботом революціонера, вибиваючи двері кабінету і кричить: «Іди геть звідси!». Ось також з цими хлопцями. Їх історичний час визначено. Як, я сподіваюся, і для Петра Олексійовича, і для олігархів теж. Сьогодні я бачу чимала кількість людей, які в 2014 році голосували і сподівалися на Порошенко, обурювалися мною і моєю критикою президента, а сьогодні вони знімаються в роликах «Народ проти Порошенка» і пояснюють, чому не будуть тепер за нього голосувати ...

Якщо у тебе немає картинки майбутнього, якщо ти не знаєш, куди йти - тоді ти простий споживач, який засів у владі для того, щоб наповнювати свої кишені.
Влада - це ж, перш за все, розвиток. А у розвитку завжди є плани. І проекти.

Ви думаєте у всіх 44-х кандидатів у президенти є хоч така-то картинка майбутнього в голові?

Я про всіх не знаю, але у більшості, звичайно, немає.

По-перше, там є, все-таки ті, хто краще, і ті, хто гірше. Вибирайте тих, хто поновей і тих, хто поетично, чи що. У нас тут один кандидат слоган придумав «Чесні більше!». А я думаю, що у людей, коли вони думають про наших політиків, ця фраза звучить так. «Чесні более немає!».

Це, насправді, дуже погано - такі настрої людей ...

Звичайно, тому що наш виборець готовий повірити в найстрашніший компромат для кожного, хто вирішив почати політичну кар'єру.

Ось ця історія з «крадіжкою» Гнапа, - це не більше, ніж хайп. І в ній «загинув» не політик Гнап. «Загинула» партія «Сила людей», яка його висунула, тому що вони виявилися просто гадючником, маленьким гадючником, а не командою молодих і нових. Їм після того як в Дмитра полетіла бруд, треба було стати стіною і сказати: «Хлопці, ніякого злодійства не було, ми розібралися, гроші на місці». 

Тому що репутація партії формується не від готовності відразу здатися при інформаційній атаці на побратима, а від уміння і волі постояти за свого кандидата і виграти інформаційне протистояння.

А Дмитро Гнап я можу сказати те ж, що і Володимиру Зеленському: ласкаво просимо в наш пекло під назвою політичне життя України! Я чітко розумію, що ти ні в кого нічого не вкрав. Але люди цього не розуміють.

А ось корупційні мільярди Петра Олексійовича і всіх інших якось не помічаються. А за останній рік, за 2018 й, ПА піднявся в доходах в 84 рази. У тому числі на спекуляціях державними цінними паперами. Тобто, розумієш, в Америці за це судять і в тюрму саджають. За використання інсайдерської інформації. Дивилася фільм «Уолл-стріт»? Пам'ятаєш, за що посадили головного героя? Ти не маєш права купувати акції, якщо заздалегідь знаєш, що вони впадуть або піднімуться!

Там цей злочин. А Порошенко - не просто знає, коли купувати цінні державні папери. Він одноосібно впливає на процеси, маючи прямий вплив на роботу Нацбанку. Це, практично, злодійство з державно бюджету.

До речі, всім вже відомо зміст телефонної розмови Порошенко з Главою Нацкомісії з цінних паперів Хромаєвим. Але, виявляється, Порошенко ще й особисто читає, що пишуть про нього в Фейсбуці ...

Ну, Сергій, будемо сподіватися, що наш з вами розмову Петро Олексійович теж прочитає і зробить хоч якісь висновки для того, щоб людям в країні стало жити краще.

Тоді я точно перепощу його у себе на сторінці ...

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: